Μια Αρετή αλλιώτικη από τις άλλες!


Πάντα οι ιστορίες της Πηνελόπης και της Άλκηστης με εντυπωσίαζαν. Και οι δύο είχαν ένα κοινό σημείο, την πίστη. Η ζωή, μας δοκιμάζει, μας στέλνει Σειρήνες ώστε να γίνουμε  σοφότεροι. Γιατί όποιος δοκιμάζεται βαδίζει προς την ολοκλήρωση. Έτσι λοιπόν μεταξύ των άλλων αρετών που ο άνθρωπος καλείται να γνωρίσει και να υπηρετήσει, είναι η Πίστη.

Πολύ δύσκολος ο δρόμος αυτής της αρετής, το  να μπορείς να μένεις πιστός στον εαυτό σου, στις ιδέες σου, στους άλλους ανθρώπους. Θέλει τσαγανό. Απόφαση θέλει.

Τότε τους Λαιστρυγόνες τον θυμωμένο Ποσειδώνα μην τους φοβάσαι αν δεν τους κουβανείς μέσα σου, όπως λέει ο Κ.Π.Καβάφης.

Έτσι λοιπόν η Πηνελόπη κάθε ημέρα πάλευε με τις Σειρήνες της, γιατί οι στόχοι της ήταν υψηλοί, όπως η αγάπη, η αφοσίωση, το καθήκον, γι’ αυτό και άντεξε να περιμένει τον Οδυσσέα της.

Να μην αναφέρω την Άλκηστη που έθεσε τον εαυτό της στη θέση του συζύγου της για να θανατωθεί ώστε να ζήσει εκείνος!

Τι ανιδιοτέλεια, τι δύναμη ψυχής, τι αγάπη!

Αναλογίζομαι πόσοι σήμερα που όλα είναι «χύμα» -συγχωρέστε με για την αγοραία έκφραση, όμως ήθελα να δώσω την πραγματική εικόνα- , θα έπρατταν το παράδειγμα της Άλκηστις  ή της Πηνελόπης;

Πάντα όμως υπάρχουν οι φάροι που γλυτώνουν από υφάλους όσο και αν οι καιροί είναι ρηχοί , έτσι μπορεί να είναι πιστός ακόμη και σήμερα κάποιος, πρώτα στα αισθήματά του και στη συνέχεια στο πρόσωπο που του τα γέννησε! Μην νομίσετε ότι η ιδεολογία δεν είναι ένας έρωτας, είναι πνευματικός έρωτας γι’ αυτό και έχει τέτοια δύναμη!

Μπορεί να κινήσει το σύμπαν, τέτοια δύναμη έχει και αν συνοδεύεται και από την πίστη είναι θεόσταλτη.  Η ολοκλήρωση του ανθρώπου. Γιατί τι αναζητά ο άνθρωπος; Την  αγάπη τον έρωτα εκείνο που θα τον στείλει στον παράδεισο. Όποια μορφή έχει!

Ξέρω τι θα σκεφτούν κάποιοι στο τι αναζητά ο άνθρωπος, αλλά είναι άλλο θέμα για άλλη συζήτηση, άλλη φορά. Μην ξεχνάμε και την παράμετρο του καθήκοντος. Πίστη στο καθήκον.

Άραγε θα μπορούσε κάποιος να δώσει τη ζωή του για να ζήσει ο άνθρωπος του σήμερα; Σήμερα που όλα έχουν εξατομικευθεί και όλα μετρούνται με το χρήμα;

Αν κάποιος τα έχει βρει με τον εαυτό του και έχει ξεπεράσει τα ψευτοδιλήμματα   της εποχής και έχει βρει την αγάπη, τότε γιατί να μην είναι πιστός, τότε γιατί να μην δώσει και τη ζωή του αν χρειαστεί;

Ο σκοπός έχει επιτευχτεί. Ένοιωσε, καρδιοχτύπησε, δάκρυσε από τα συναισθήματά που τον κατέκλυσαν, έγινε ένα με το αγαπημένο πρόσωπο, οι σκέψεις τους μιλούν πια μεταξύ τους καταργώντας αποστάσεις και κάθε είδους εμπόδια.

Όταν ο ένας θέλει το καλύτερο για τον άλλον, όταν η έγνοιά του ενός για τον άλλον είναι μόνο η ευτυχία, τότε εντέλει πιστός μπορεί να είναι και του μένει μόνο να ευχαριστεί το Θεό που τον  έκρινε άξιο να ζήσει, να βιώσει αυτήν την εμπειρία.

Με αγάπη

Φιλία Βαγιάκα

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα, Άρθρα Συνεργατών. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.