Τουρκική πρόκληση στην Έκθεση Βιβλίου του Παρισιού


Μια εβδομάδα μετά από τη διαδήλωση της 12ης Μαρτίου που κάλεσε τους Γάλλους Γερουσιαστές να εξετάσουν θετικά τη νομοθεσία που εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση την 12 Οκτωβρίου 2006 για την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας μοίραζε δωρεάν προς το γαλλικό κοινό της Έκθεσης Βιβλίου του Παρισιού ένα βιβλίο με τίτλο «Πρόχειρο για τα 2000 χρόνια  ιστορίας της Τουρκίας», σύμφωνα με το οποίο το τουρκικό κράτος, αντιστρέφοντας τους ρόλους, αρνείται κατηγορηματικά, το αποδεδειγμένο γεγονός της εκ προμελέτης γενοκτονίας των Αρμενίων στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Αυτό το επίσημο εγχειρίδιο, που εκδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας, που επικαλείται τις βασικές ημερομηνίες από την εισβολή των Ούννων μέχρι την προεδρία του Αμπντουλάχ Γκιούλ, περνώντας  από «το αρμενικό ζήτημα του 1915 », ανακαλύφθηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου στην Έκθεση Βιβλίου 2011 του Παρισιού καθώς διανεμόταν δωρεάν στο γαλλικό κοινό.

Σε απάντηση στους αρνητικούς όρους που περιέχονται στο προαναφερόμενο βιβλίο και μετά από μια ανακοίνωση της CCAF (συντονιστικό όργανο των αρμενικών οργανώσεων της Γαλλίας)που καταγγέλλει τη τουρκική “πρόκληση”, η Ένωση Nor Seround Νέα Αρμενική Γενιάδιοργάνωσε την Κυριακή μια μίνι, αλλά έντονη διαμαρτυρία μπροστά από την τουρκική σημαία με σύνθημα «Γενοκτονία των Αρμενίων! Όχι, όχι, όχι στην άρνηση!» παρουσία του έκπληκτου κοινού.

Κόλλησαν αυτοκόλλητα “Σταματήστε την άρνηση» στα γραφεία του τουρκικού περίπτερου, ενώ οι Τούρκοι υπάλληλοι έσπευσαν να τα εξαφανίζονται και απέσυραν τα βιβλία και  φυλλάδια.

Η επιχείρηση που διήρκεσε μόνο λίγα λεπτά, με την άδεια του Γενικού Επίτροπου της Έκθεσης, προκάλεσε συναγερμό στην τουρκική αντιπροσωπεία, αλλά χωρίς βία, εκτός από το λεκτικό σχόλιο ενός υπεύθυνου του περίπτερου προς στους έκπληκτους επισκέπτες «αν το θέλουν, οι Οθωμανοί μπορούν να ξαναέρθουν!».

Nouvelles d’Arménie 21.03.2011

Για τους γαλλόφωνες, το τουρκικό βιβλίο εδω

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.