Μία Κυβερνητική Σύσκεψη σε βαριά όμως ατμόσφαιρα


Γράφει ο Δευκαλίων

Άμεση επιβεβαίωση όλων όσων αναφέρθηκαν στον χθεσινό Δευκαλίωνα για τα νέα εισπρακτικά μέτρα μεταξύ των οποίων και οι περικοπές επιδομάτων αφού σήμερα έγιναν γνωστά από επίσημες πηγές τα εξής

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, άρχισε σιγά-σιγά να μιλάει για νέα μέτρα ύψους 1,8 δις ευρώ τα οποία θα θεραπεύσουν αστοχίες του Προϋπολογισμού 2011

Ανακοινώθηκε ότι τα κριτήρια και την καταβολή του ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους αυστηροποιούνται

Η πτώση στις εισπράξεις εσόδων συνεχίστηκε και κατά τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Όμως, χειρότερη είδηση απ’ όλες τις προηγούμενες είναι η εκ νέουδιεύρυνση του spread του Ελληνικού 10-ετούς Ομολόγου, έναντι του αντίστοιχου Γερμανικού και η εκ νέου άνοδος των CDS.

Τα έχουμε πει και θα τα ξαναπούμε. Όσο και να επιμένουν οι εγχώριοι και διεθνείς βρικόλακες του νέο-φιλελευθερισμού ότι η ακολουθούμενη από την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου κυβερνητική οικονομική πολιτική είναι η μόνη που θα βγάλει την χώρα από την δημοσιονομική κρίση, τα βασικά στοιχεία με τα οποία μετράμε την κατάσταση μίας οικονομίας (ύφεση, ανεργία, πληθωρισμός) θα επιδεινώνονται μήνα με τον μήνα. Δεν κατέχουμε την απόλυτη σοφία και γνώση απλά μελετάμε τα αντίστοιχα παγκόσμια δεδομένα και φτάνουμε στο αυτονόητο συμπέρασμα. Η οικονομία θα «σκάσει» γιατί δεν θα μπορεί να διαχειριστεί την πρωτόγνωρη ύφεση, να αντιμετωπίσει την τεράστια ανεργία και να ελέγξει τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Έτσι έγινε και στην Αργεντινή μέχρι που «έσκασαν» οι τράπεζες και προκλήθηκε κοινωνική αναταραχή και εξέγερση, κάπως έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα και στην Ελλάδα.

Σε πολύ απλά Ελληνικά. Όταν λέμε ύφεση 6,6 % τον τελευταίο μήνα του 2010 (Δεκέμβριο), σημαίνει ότι όλες οι επιχειρήσεις της χώρας είχαν κατά μέσο όρο 6,6 % μικρότερο όγκο εργασιών τον Δεκέμβριο του 2010, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2009. Γιατί συνέβη αυτό. Γιατί μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις, και ευνόητα μειώθηκε και η λιανική κατανάλωση. Όταν υπολογίζεται η ανεργία, που αυξήθηκε στο 14,8 % τον Δεκέμβριο του 2010, σημαίνει ότι σε κάθε 100 εργαζόμενους οι 15 είναι άνεργοι και ζουν είτε με τις πενιχρές καταθέσεις τους, είτε με δανεικά, είτε καταναλώνοντας τα απολύτως ελάχιστα και κάτω από τα όρια της φτώχειας. Και όταν ο πληθωρισμός βρίσκεται σκαρφαλωμένος στο 4 %, τότε η αγοραστική δύναμη, των όσων καταναλωτών έχουν ακόμα δουλειά, μειώθηκε για το εναπομείναν εισόδημα μετά τις περικοπές κατά 4 % τουλάχιστον. …

Θα αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Σύμφωνα με το Οικονομικό Επιτελείο θα αλλάξει σιγά-σιγά προς το καλύτερο. Δηλαδή θα σταματήσει να αυξάνεται η ύφεση, θα μειωθεί η ανεργία και θα συρρικνωθεί ο πληθωρισμός. Και όλα αυτά γιατι; Γιατί σύμφωνά με το Οικονομικό Επιτελείο αυξάνονται οι εξαγωγές και αυτό είναι ενθαρρυντικότατο σημάδι. Σωστά, θα πει κάποιος καλοπροαίρετος, αλλά πάλι θα διερωτηθεί όσο και καλοπροαίρετος να είναι: «Τότε γιατί τα κέρδη των εταιρειών μειώνονται;». Εκεί απάντηση δεν δίνεται από την αύξηση των εξαγωγών (που μπορεί να είναι και ευκαιριακή), αλλά από την πτώση της εγχώριας λιανικής κατανάλωσης. Όλη αυτή την κατάσταση η διεθνής βιβλιογραφία την ονομάζει εκλαϊκευμένα το σπιράλ του θανάτου, ενώ η επιστημονική της ονομασία είναι στασιμοπληθωρισμός.

Η μοναδική λύση σε αυτόν τον κύκλο του θανάτου είναι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Μέχρι σήμερα το ζητάγαμε μόνοι μας. Από σήμερα άρχισε και το ζητάει και ένα μεγάλο-στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σ. Παπασπύρου.

Όταν την περασμένη εβδομάδα στην συνεδρίαση της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες υπουργούς τα νέα εισπρακτικά μέτρα, καθώς και η επικείμενη θύελλα ιδιωτικοποιήσεων, ρώτησε πρωτοκλασάτος υπουργός τον Γιώργο Παπανδρέου: «Πρόεδρε μετά από όλα αυτά, πόσος πολιτικός χρόνος μας απομένει;». Για να πάρει την απάντηση από τον Γιώργο Παπανδρέου, υπό μορφή ερώτησης προς τον Υπουργό Οικονομικών, «Γιώργο, υπάρχει άλλη πολιτική;».

Η αρνητική απάντηση του Υπουργού Οικονομικών ήταν και η απάντηση του Πρωθυπουργού προς τον υπουργό του, που ρωτούσε πόσος πολιτικός χρόνος απομένει στην κυβέρνηση.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός παίρνει την απάντηση εάν υπάρχει άλλη πολιτική από ένα δικό του άνθρωπο: τον Πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ κ. Σ. Παπασπύρου.

Δυστυχώς όμως, με την αρνητική απάντηση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τελείωσε ακόμα μία Κυβερνητική Σύσκεψη σε βαριά όμως ατμόσφαιρα!

stoxasmos-politikh

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.