Διαπραγμάτευση; Άγνωστος όρος – Έχουμε περιοριστεί στο ρόλο μεταφραστή της Δύσης!


Του Αλέξανδρου Τάρκα*

Σαστισμένη η κυβέρνηση -παραδοσιακός υποστηρικτής του Καντάφι- προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ισχυρού άνδρα της Τρίπολης (του οποίου οι στενοί συνεργάτες γνωρίζουν πολλά…) Έκπληκτοι οι δύο αρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, διαπιστώνουν πως τα υψηλά αξιώματα επιφυλάσσουν αναπάντεχες κρίσεις και ριψοκίνδυνους χειρισμούς.

Και, πραγματικά απορημένη, η ελληνική κοινή γνώμη αναρωτιέται: ούτε τώρα θα διαπραγματευτούν; Ούτε τώρα θα ιδρώσουν, μήπως και εξασφαλίσουν ανταλλάγματα για την ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική σε καιρό πολέμου, και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από την Κρήτη;

Δυστυχώς, όπως συνέβη και με το Μνημόνιο και με όλες τις κρίσιμες φάσεις αναπροσαρμογής των όρων του πακέτου στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, η παρούσα κυβέρνηση ούτε μπορεί ούτε και θέλει να υψώσει φωνή. Η έγερση αιτημάτων, η μεθοδική διαπραγμάτευση, η απαίτηση ανταλλαγμάτων αποτελούν άγνωστους όρους για τους κ. Δρούτσα και Βενιζέλο.

Προτιμούν να αυτοπεριορίζονται σε ρόλο μεταφραστή και απλού ερμηνευτή των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου αντιστοίχως. Ξεχνούν πως, ακριβώς σε περιόδους τέτοιων σπάνιων κρίσεων, μια μικρή χώρα μπορεί να ζητήσει κάτι παραπάνω απ’ όσα της προσφέρουν. Οι κ. υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας πλανώνται ότι πράττουν το καθήκον τους με τους απολογητικούς τόνους και με την εύκολη δικαιολογία ότι «η χώρα έχει διεθνείς υποχρεώσεις». Σαφώς και έχει, αλλά οι ίδιες υποχρεώσεις αποτελούν τη γραμμή αφετηρίας και όχι τη γραμμή τερματισμού της διαπραγμάτευσης!

Ίσως παρόμοιες επιδιώξεις να φαντάζουν ως και ρομαντικές ή τέτοιοι υψηλοί στόχοι να φαίνονται ανέφικτοι για τους δύο υπουργούς. Ωστόσο συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Το αποδεικνύει άλλωστε η πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου. Η Ελλάδα και στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου το 1990-91 (πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και υπουργός Εξωτερικών Αντ. Σαμαράς), αλλά και στη κρίση του Κοσσυφοπεδίου το 1999 και στον δεύτερο Πόλεμο του Κόλπου το 2003 (πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου) είχε ζητήσει και είχε εξασφαλίσει σοβαρά ανταλλάγματα. Ο Κ. Μητσοτάκης συνομιλούσε με τον καγκελάριο Χ. Κολ, ενώ ο Αντ. Σαμαράς με τον ομόλογο του των ΗΠΑ Τζ. Μπέικερ και επισκέφθηκε ακόμα και το Οβάλ Γραφείο. Ο Κ. Σημίτης είχε δύσκολες συζητήσεις με τον Τ. Μπλερ και τον Γκ. Σρέντερ, ενώ ο Θ. Πάγκαλος με τον Αμερικανό, τότε βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Ρ. Χόλμπρουκ και, λίγο αργότερα, ο Γ. Παπανδρέου με τον, εκ πεποιθήσεως φανατικό υποστηρικτή της Τουρκίας, υφυπουργό Εξωτερικών Στρ. Τάλμποτ. Τα ανταλλάγματα εκείνα, είτε τα κρίνει κανείς περιορισμένα είτε ευρύτατα, ήταν χειροπιαστά. Τώρα, απολύτως τίποτα!

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μιμηθεί καν τον εαυτό της του 1999 και του 2003. όταν ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών. Σήμερα, ως πρωθυπουργός υποταγμένος στο Μνημόνιο, ο ίδιος έχει εξαντλήσει τις προσβάσεις και τα διπλωματικά του ερείσματα, θα ήταν, επομένως, αφέλεια να ελπίζει κανείς ότι μπορεί να εμπνεύσει τους δύο βασικούς υπουργούς του. Και, αν οι απαιτήσεις είναι μετρημένες ως προς τον, περισσότερο τεχνοκράτη και λιγότερο «ψημένο» πολιτικό, κ. Δρούτσα, ασφαλώς δεν ισχύει το ίδιο για το βαρύ πολιτικό προφίλ του κ. Βενιζέλου. Οι προσδοκίες από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας είναι περισσότερες, αλλά, για πολλοστή φορά, τις διαψεύδει.

Παταγωδώς!

* Ο Αλέξανδρος Τάρκας είναι ο εκδότης του περιοδικού ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Σχετική ανάρτηση: H Τουρκία προσπαθεί να ελέγξει την Ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης – Να γιατί πάμε στην Λιβύη…

Εφημερίδα: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σκοπός της ιστοσελίδας δεν είναι να ακολουθήσει, μια συγκεκριμένη γραμμή ή άποψη. Γι’ αυτό το λόγο αναρτούμε συχνά και άρθρα, αντίθετα μεταξύ τους.

gdailynews

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.