Τι ισχύει για τις συντάξεις γυναικών και μητέρων ανηλίκων


Διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας για τις ασφαλισμένες στο ΙΚΑ…

Επιπλέον διευκρινήσεις για τη συνταξιοδότηση γυναικών με 4.500 ημέρες εργασίας, καθώς και τη συνταξιοδότηση των μητέρων ανηλίκων τέκνων, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο (ν. 3863/2010), δίνει με εγκύκλιό του το ΙΚΑ.

Τον περασμένο Νοέμβριο με την εγκύκλιο 77/5.11.2010, η Διοίκηση του ΙΚΑ είχε διευκρινίσει ότι όλες οι ασφαλισμένες έως 31.12.1992 στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μητέρες που σε κάποια χρονική στιγμή -η οποία μπορεί να ανατρέξει πολύ πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ως άνω νόμου, δεν μπορεί όμως να υπερβεί την 31.12.2010- συμπλήρωσαν σωρευτικά τις 5.500 ημέρες ασφάλισης και είχαν ανήλικο τέκνο, συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε με τα ανωτέρω όρια ηλικίας, χωρίς να εξετάζεται αν κατά τη συμπλήρωση των ορίων αυτών συνέτρεχε ή όχι η ανηλικότητα του παιδιού.

Τώρα το ΙΚΑ και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων με αφορμή ερώτημα ασφαλισμένης, προσθέτει ότι, εφόσον το δικαίωμα της σύνταξης που θεμελιώθηκε κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, δεν θίγεται από ενδεχόμενες μεταβολές που επέρχονται κατά τη διάρκεια της ασφάλισής της, πολύ δε περισσότερο από το γεγονός της μετέπειτα απώλειας του τέκνου της.

Στην ίδια εγκύκλιο, επαναλαμβάνεται ότι για τις εργαζόμενες οι οποίες μέχρι την 31/12/2010 είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος και 4.500 ημέρες ασφάλισης το όριο ηλικίας της πλήρους συνταξιοδότησης εξακολουθεί να παραμένει το 60ό και στην περίπτωση χορήγησης μειωμένης σύνταξης, ο υπολογισμός του ποσοστού μείωσης θα γίνει με βάση τους μήνες που υπολείπονται μέχρι του ηλικιακού ορίου των 60 ετών.

Διευκρινίζεται όμως ότι εάν μέχρι τις 31/12/2010 είχε συμπληρωθεί το 55ο έτος της ηλικίας αλλά οι 4.500 ημέρες συμπληρώνονται μετά την 1/1/2011, τότε ισχύουν τα αυξημένα όρια ηλικίας.

24wro

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.