Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για τη (μη) εμπλοκή μας στο Πόλεμο – Η ενεργός συμμετοχή των 22 Ελλήνων Αεροπόρων


Του Λεωνίδα Μπλαβέρη

Η ενεργός συμμετοχή των 22 Ελλήνων αεροπόρων, οι οποίοι αποτελούν τα πληρώματα αέρος των Νατοϊκών αεροσκαφών AWACS τύπου Ε-3Α Sentry στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, αποδυναμώνει καθοριστικά την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι η εμπλοκή της χώρας μας είναι μόνο υποστηρικτικού χαρακτήρα.

Μάλιστα, μέχρι σήμερα ΚΑΝΕΝΑΣ -ούτε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ούτε και οι συναρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Δρούτσας και Ευάγγελος Βενιζέλος- δεν έχει κρίνει σκόπιμο να αναφερθεί σε αυτούς, αρκούμενοι να διαβεβαιώνουν γενικώς και αορίστως ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από το οπλοστάσιο του Καντάφι.

Ελληνική προσφορά

Ο κ. Βενιζέλος την Τρίτη διαβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι η ελληνική συμμετοχή είναι υποστηρικτικού χαρακτήρα και η ελληνική προσφορά στο NATO περιλαμβάνει τις τρεις βάσεις (Σούδα, Ακτιο, Αν­δραβίδα), που είναι ήδη τέσσερις με την προσθήκη και του Αράξου σε διμερές επίπεδο, μίας φρεγάτας με το οργανικό της ελικόπτερο, ενός ιπτάμενου ραντάρ ΑΣΕΠΕ και ενός ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα σε αποστολές έρευνας και διάσωσης μάχης, γεγονός που καθιστά υποχρεωτική και τη συμμετοχή των κομάντος της ΠΑ, όπως επιβεβαίωσε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος. Καμία αναφορά για τους 22 Έλληνες πιλότους, ελεγκτές αεράμυνας και τεχνικούς των Νατοϊκών AWACS, που θα επιχειρούν από τη γερμανική βάση τους (Γκέιλερκιρχεν) και από τις προωθημένες (Άκτιο, Τράπανι κλπ.), όπου θα κατευθύνουν και θα καθοδηγούν τα μαχητικά αεροσκάφη της Συμμαχίας στη διενέργεια ΟΛΩΝ των αεροπορικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς και των καθαρά επιθετικών, της προσβολής στόχων δηλαδή στο έδαφος της Λιβύης.

Η ελληνική αυτή σιωπή είναι ακόμα πιο… περίεργη σε αντιδιαστολή με τη στάση της Τουρκίας και της Γερμανίας για το ίδιο ακριβώς θέμα. Η μεν Τουρκία, διά του πρωθυπουργού της κ. Ερντογάν, «προσέφερε» τα αντίστοιχα τουρκικά πληρώματα να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις ως τμήμα της εθνικής συνεισφοράς, ενώ αντίστοιχα η Γερμανία απέσυρε τελείως τα γερμανικά πληρώματα από τη συμμετοχή τους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Να σημειώσουμε ότι τελικά η Τουρκία αποφάσισε να παράσχει τέσσερα πλοία επιφανείας και ένα υποβρύχιο για την αποστολή του εμπάργκο όπλων στο λιβυκό καθεστώς και μία μοίρα F-16 που θα επιχειρεί για την προστασία των Νατοϊκών AWACS!

Ταυτόχρονα, οι νέες απειλές του Καντάφι προς όλες τις χώρες που βοηθούν και συμμετέχουν στις εναντίον του επιχειρήσεις εγείρουν αντικειμενικά θέμα ασφαλείας της Ελλάδας, παρά τις εντονότατες περί του αντιθέτου διαψεύσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και εν συνεχεία του ίδιου του πρωθυπουργού στη Βουλή. Και αυτό γιατί αφενός μεν τυπικά η εμβέλεια ενός μαχητικού αεροσκάφους MIG-23 είναι 1.000 χιλιόμετρα χωρίς εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου, που καθιστά την Κρήτη εντός της εμβέλειας του σε μία αποστολή αυτοκτονίας, αφετέρου δεν πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο της «ασύμμετρης απειλής», όπως αυτή ονομάζεται κατά τη Νατοϊκή ορολογία, μίας δηλαδή μη αναμενόμενης, προβλεπόμενης, τρομοκρατικής απειλής εναντίον στόχων μείζονος σημασίας σε ελληνικό έδαφος.

Στο πλαίσιο αυτό προκαλεί έκπληξη η μη ένταξη έστω και σε καθαρά επικοινωνιακό επίπεδο προσφοράς στη Συμμαχία των συστοιχιών των πλέον προηγμένων αντιαεροπορικών βλημάτων της χώρας, των Πάτριοτ της
Π.Α., που θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν στο Πεδίο Βολής Κρήτης για την προστασία ναυστάθμου και αεροδρομίου, όπως ακριβώς στο παρελθόν είχαν κάνει στο πλαίσιο ασκήσεως του NATO (2004 και 2006), καθώς τα υπάρχοντα αντιαεροπορικά είναι μόνο μικρού βεληνεκούς και δεν έχουν δυνατότητα σύνδεσης με τα υπερσύγχρονα μαχητικά και AWACS (Link-16) που έχουν τα Πάτριοτ.

Εφημερίδα: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

gdailynews

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.