Η Σμύρνη νέα επιχειρησιακή βάση του ΝΑΤΟ για τη Λιβύη


Η Σμύρνη νέα επιχειρησιακή βάση του ΝΑΤΟ για τη ΛιβύηΗ άλλοτε διστακτική και επικριτική (ως προς την επέμβαση στη Λιβύη) Τουρκία, αποφάσισε να πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών στη στάση της και να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στην Νατοϊκή επέμβαση .

Συγκεκριμένα, νέο επιχειρησιακό κέντρο θα  αποτελεί πλέον η Νατοϊκή βάση της Σμύρνης, από όπου και θα ελέγχεται ο αεροπορικός αποκλεισμός της Λιβύης από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε την Πέμπτη, πως οι ανησυχίες της Τουρκίας δεν υφίστανται πλέον και η χώρα είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι το ΝΑΤΟ θα ηγηθεί του όλου εγχειρήματος.

Η βάση της Σμύρνης μπορεί να προετοιμαστεί εντός 48 ωρών για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ. Ακόμη, δεν έχει γίνει γνωστό ποιος θα ηγηθεί της επιχείρησης, αν και εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανέφερε πως ήταν εξίσου πιθανό η συμμαχία να διορίσει διοικητή από οποιοδήποτε από τα κράτη-μέλη.

Η Άγκυρα, αρχικά προέβαλλε σθεναρή αντίσταση σχετικά με την επέμβαση στη Λιβύη, κάτι που είχε οδηγήσει στην καθυστέρηση συναίνεσης εντός του ΝΑΤΟ .

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, η Τουρκία επιθυμούσε εξ αρχής τη διεξαγωγή της επιχείρησης υπό συμμαχικό έλεγχο και την επιβολή του αεροπορικού αποκλεισμού. Ακόμη, η Τουρκία, υποστήριξε το εμπάργκο των όπλων κατά της Λιβύης, συνέβαλε στην ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και στο ψήφισμα το Συμβουλίου Ασφαλείας για τον αεροπορικό αποκλεισμό.

Η συναίνεση ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ επετεύχθη την περασμένη Πέμπτη, όταν το τουρκικό κοινοβούλιο αποφάσισε να επιτρέψει τη συμμετοχή του στρατού στις επιχειρήσεις . Η Τουρκία έχει ήδη συνεισφέρει 5 πολεμικά πλοία κι ένα υποβρύχιο στη διεθνή δύναμη , τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για ανθρωπιστική χρήση. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να προσφέρει και αριθμό μαχητικών F-16 καθώς και ένα αεροπλανοφόρο.

Η μεγαλύτερη ανησυχία της  Τουρκίας εστιάζεται στον ηγετικό ρόλο που προσπαθεί να αναλάβει η Γαλλία στο όλο εγχείρημα, γεγονός που αρχικά είχε οδηγήσει και στην άρνηση της να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις. Η Άγκυρα αναμένεται να λάβει μέρος στην επερχόμενη συνάντηση των συμμάχων στο Λονδίνο την Τετάρτη.

Πηγή: Hurriyet

epikaira

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.