Οι συγχωνεύσεις σχολείων θα θερίσουν θύελλες


Οι συγχωνεύσεις σχολείων θα θερίσουν θύελλες

H Άννα Διαμαντοπούλου αφού αποφάσισε να κλείσει σχολεία σε όλη την Ελλάδα και να στερήσει από πόλεις και χωριά ακόμη και νεόδμητα σχολικά κτήρια με σύγχρονο εξοπλισμό, ζητά από την εκπαιδευτική κοινότητα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, χωρίς να λογαριάζει τις απώλειες που συνεπάγεται μια τέτοια κίνηση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει κάποιες περιπτώσεις υπό τον όρο ότι θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις! Με τη δήλωση αυτή, η Α. Διαμαντοπούλου παίζει το τελευταίο της χαρτί ώστε… να αποτρέψει την αντίσταση που προβάλλεται από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σε ολόκληρη την Ελλάδα ενάντια στη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού χάρτη.

Το επιχείρημα ότι οι συγχωνεύσεις σχολείων γίνονται για το καλό των παιδιών, δεν φαίνεται να έπεισε ιδιαίτερα. Ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες απ’ τη μεριά διδασκόντων, συλλόγων γονέων, μαθητικών συμβουλίων και τοπικών φορέων αναρτώνται συνεχώς στο διαδίκτυο με μοναδικό αίτημα το «κάτω τα χέρια απ’ τα σχολεία μας».

Την ίδια στιγμή, στις 30 Μαρτίου οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται με συγκεντρώσεις, γενικές συνελεύσεις και αποκλεισμούς δρόμων. Καταλήψεις, αποχές, στάσεις εργασίας, μαύρες σημαίες και πανό, ετοιμάζονται σε όλη τη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Ανακαλέστε!» φωνάζουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί στην υπουργό.

Η Α. Διαμαντοπούλου απ’ ό,τι φαίνεται, δεν επιζητεί μόνο την ταπείνωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών. Θέλει και την αποτροπή των κινητοποιήσεων. Από την προηγούμενη Παρασκευή, μετά τη συμβολική κατάληψη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής, η υπουργός Παιδείας διαπίστωσε καταστροφές και βανδαλισμούς τους οποίους υποτίθεται ότι έκαναν μαθητές υπό την καθοδήγηση μερίδας συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ που ανήκουν στην Αριστερά. Μέχρι την Τρίτη όλες αυτές οι ενέργειες αποδίδονταν στους «γνωστούς συνδικαλιστές των Αριστερών Συσπειρώσεων». «Αποκηρύξτε τους», ζήτησε από τον πρόεδρο της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, η Α. Διαμαντοπούλου.

Η υπουργός Παιδείας όμως δεν έμεινε εκεί. Συνέχισε, στέλνοντας το ίδιο μήνυμα και σε όλους τους μαθητές και γονείς που εξεγέρθηκαν. Μετά από σύσκεψη με τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης, η Α. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι εξετάζει συγκεκριμένες περιπτώσεις συγχωνεύσεων, αλλά όπως άφησε να εννοηθεί, η ετυμηγορία θα εξαρτηθεί από τη στάση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι η διεκδίκηση και η κινητοποίηση συνθέτουν κλίμα βίας και απειλής.

Εν τω μεταξύ, προηγήθηκε επιστολή της κ. Διαμαντοπούλου προς τους προέδρους της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ με την οποία τους ζητείται να προτείνουν τρόπους αναπλήρωσης των διδακτικών ωρών που έχουν χαθεί εξαιτίας των απεργιών και στάσεων εργασίας που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Στόχος της όμως δεν είναι η αναπλήρωση των χαμένων ωρών, αλλά η ενοχοποίηση των συνδικάτων, των μαθητικών συμβουλίων και των συλλόγων γονέων. Σκοπός σίγουρα δεν είναι να αναπληρωθούν τα μαθήματα, αλλά να στοχοποιηθούν οι κινητοποιήσεις ώστε να μπορέσουν, κυβέρνηση και τρόικα, να συνεχίσουν ανενόχλητες τη διάλυση του δημόσιου σχολείου.

Όσο αφορά στις διαβεβαιώσεις της υπουργού ότι θα εξεταστούν κάποιες περιπτώσεις συγχωνεύσεων, μάλλον απλώς θα μείνουμε στο να αναρωτιόμαστε για την μελλοντική τύχη μαθητών και εκπαιδευτικών.

hellenicspace

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Οι συγχωνεύσεις σχολείων θα θερίσουν θύελλες

  1. Ὁ/ἡ πουλάς δημήτρης γράφει:

    το δημοτικό σχολείο κ νηπιαγωγείο παναρίτη ναυπλίου πληρούν τα περισσότερα κριτήρια της υπουργού για να παραμείνουν ανοιχτά αλλά κάποιοι έκριναν ότι είναι πιο σωστό να πάμε σε τετραθέσιο σχολείο με τα μισά παιδιά από εμάς,σε δρόμο καρμανιόλα από το οποίο πέρισυ πήραν μεταγγραφή 15 παιδιά για σχολείο του άργους.γιατίνα γεμίσουμε εμείς το ερημωμένο σχολείο; επειδή είναι επιδοτούμενο αγγελοπούλειο;κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνη για το ποιός έστειλε στο υπουργείο την πρόταση κ με ποια κριτήρια επέλεξαν αυτό το σχολείο.

    Μοῦ ἀρέσει

Σχολιάστε

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.