Οι Τούρκοι θέλουν μία Ελληνική βραχονησίδα


Ο χορός των προκλήσεων καλά κρατεί από την Άγκυρα, η οποία φροντίζει να μην αφήνει σε “χλωρό κλαρί” την ασθμαίνουσα και προφανώς ακατάλληλη Ελληνική Εξωτερική πολιτική. Η χωρίς δόγμα “αντίδρασης” Ελληνική πολιτική που εφαρμόζεται τις τελευταίες δεκαετίες, έχει καταφέρει να αποθρασύνει την -ούτως ή άλλως- επιθετική στάση της Τουρκίας. Και αυτό συμβαίνει οπουδήποτε δοθεί η δυνατότητα -λόγω κακών Ελληνικών χειρισμών- στην Άγκυρα. Μερικές μάλιστα φορές, οι προκλήσεις των γειτόνων γεννούν ζητήματα και δυστυχώς μένουν αναπάντητες από την “ασθμαίνουσα” Αθήνα.

Αυτή η φορά “στόχος” της Άγκυρας γίνεται η βραχονησίδα “Λαδόξερα” (η οποία εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε κατάσταση “γκριζοποίησης” εξαιτίας της μαλθακότητας των αρμοδίων Ελλήνων πολιτικών), της οποίας το όνομα δόθηκε λόγω του αναβλύζοντος… πετρελαίου από τον βυθό της θάλασσας στο σημείο της βραχονησίδας. Προ ενός έτους -περίπου- ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος είχε πραγματοποιήσει έρευνες στην συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και δυτικότερα, πλησιάζοντας ακόμη και την Θάσο!!!

Δεδομένης της ενεργειακής αξίας της Λαδοξέρας, η Άγκυρα δείχνει πως είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σχοινί… Το ερώτημα είναι: Και γιατί εμείς “αφήνουμε σχοινί” στην Άγκυρα; Η απάντηση ίσως και να ενέχει την φράση “εσχάτη προδοσία”…

Με την συγκεκριμένη τουρκική πρόκληση, τίθεται ευθέως θέμα επέκτασης των τουρκικών χωρικών υδάτων (και ταυτόχρονης μείωσης των Ελληνικών), αφού η Λαδοξέρα βρίσκεται στα όρια και λειτουργεί ως “σημαδούρα” λόγω της θέσης της (έξι ναυτικά μίλια από την Σαμοθράκη… και η θέση αυτή λειτουργεί ως κομβικό σημείο για την ΑΟΖ!!!

Έτσι, ως “φυσικό” επακόλουθο (με βάση την πάγια επεκτατική στάση των γειτόνων) ήταν να έρθει και η σειρά αυτής της βραχονησίδας να μπει στο μάτι των Τούρκων. Αυτή τη φορά δεν ακολούθησαν την τακτική των κανονιοφόρων, αλλά των ψαράδικων.

Ως συνήθως στην περιοχή εμφανίστηκαν τρία αλιευτικά τα οποία φρόντισαν να μπουν μέσα στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας προκαλώντας την αντίδραση του Λιμενικού. Αυτό περίμεναν φαίνεται οι Τούρκοι που αμέσως κινήθηκαν για να γκριζάρουν και αυτή την περιοχή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” η Τουρκία κατήγγειλε… παρενόχληση των τριών τουρκικών αλιευτικών από δύο σκάφη του Λιμενικού Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η “παρενόχληση” δημοσιοποιήθηκε από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, με την επισήμανση ότι δόθηκαν οδηγίες στο τουρκικό ΥΠΕΞ για να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αθήνα.

Με λίγα λόγια απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο η Τουρκία δημιουργεί αμφισβητήσιμα σημεία ώστε να μπορεί να εγείρει αξιώσεις στο μέλλον και η Αθήνα αντιδρά με πολιτική… κατευνασμού.

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.