Παράξενα σιωπηλά μηνύματα της τρόικας στην κυβέρνηση


Ξαφνική κίτρινη κάρτα δέχθηκε ο Παπανδρέου

Οι σύμμαχοι δείχνουν “κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση βλέποντας ότι δεν μπορούν να υπηρετήσουν τα συμφέροντά τους; Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της είδησης – βόμβα για την αναβολή του ταξιδιού των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα που ήταν να γίνει τη Δευτέρα. Εμφανώς ενοχλημένοι οι δανειστές μας από τα πίσω μπρος της κυβέρνησης σε όσα της έχουν ζητηθεί, ανέβαλαν την επίσκεψή τους καθώς βλέπουν ότι το οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί να τους δώσει τις απαντήσεις που θέλουν.

Αφενός τα στοιχεία για το έλλειμμα, που θα είναι πάνω από 10%, δεν εστάλησαν στην Κομισιόν (αν και πληροφορίες λένε ότι μπορεί να υπάρξουν ανακοινώσεις ακόμη και απόψε).

Αφετέρου υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ούτε το μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την οικονομία δεν είναι έτοιμο, και στο οποίο θα περιλαμβάνονταν οι τρόποι αξιοποίησης των ακινήτων, ιδιωτικοποιήσεις, νέα μέτρα κ.λπ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως την Κυριακή το βράδυ ο πρωθυπουργός να συγκαλέσει υπουργικό προκειμένου να πάρει το πράσινο φως για το νομοσχέδιο.

Από την άλλη, στην τρόικα είναι εκνευρισμένοι διότι δεν έχουν προχωρήσει οι μετατάξεις, τα ελλείμματα διογκώνονται, το κράτος δεν μειώνεται, οι αποκρατικοποιήσεις έχουν βαλτώσει.

Το σίγουρο είναι ότι οι τροικάνοι θα έλθουν, έστω και καθυστερημένα, παίζοντας το μαρτύριο της σταγόνας με την Ελλάδα και βυθίζοντας ακόμη περισσότερο την οικονομία. Διότι δεν αποκλείεται να μας ρίξουν καμιά κόκκινη κάρτα με τη δόση του δανείου και να πτωχεύσουμε μια ώρα αρχίτερα. Μπροστά σε όλα αυτά η κυβέρνηση εμφανίζεται πελαγωμένη, αδύναμη και με σαφή έλλειψη προσανατολισμού. Καμιά σχέση δηλαδή με μια στιβαρή και σοβαρή κυβέρνηση που θα έπρεπε να είναι σε τόσο κρίσιμες στιγμές.

Το κλίμα βάρυνε από την υποβάθμιση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών από την S&P αλλά και από τις απειλές της Moody’s για νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Και για να δει κανείς πόσο χάλια πάει η κατάσταση τα στοιχεία του ΙΟΒΕ είναι απογοητευτικά: Ανεργία άνω των 15%, πληθωρισμό περίπου 3% και ύφεση στο -3,2% για το 2010.

Ακόμη πιο χάλια είναι τα στοιχεία για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Σε σύνολο 265 οι ζημιές ανέρχονται σε 3,1 δισ. ευρώ.

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.