Παταγώδης αποτυχία…


Η αποκάλυψη – σοκ ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 εκτινάχθηκε στο 10,6% του ΑΕΠ και ότι ο λογαριασμός των πρόσθετων μέτρων που θα υποχρεωθεί να λάβει η κυβέρνηση ανεβαίνει στο ύψος των 8 δις ευρώ, επιβεβαιώνει με τον πιο επίσημο τρόπο την παταγώδη αποτυχία του ΠΑΣΟΚ, όχι να οδηγήσει την οικονομία στην έξοδο από την κρίση, αλλά ακόμα και να συντάξει έναν σοβαρό προϋπολογισμό που να μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέτρα που έχει εντάξει το υπουργείο Οικονομικών στον προϋπολογισμό του 2011 αναμένεται να έχουν αποδοτικότητα χαμηλότερη κατά 5,5 δις. ευρώ από την προβλεφθείσα, ενώ από το πρόσθετο έλλειμμα που ανακάλυψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα επιβαρυνθεί ο φετινός προϋπολογισμός τουλάχιστον με άλλα 2,5 δις. ευρώ. Είναι προφανές ότι δεν έχει προηγούμενο η διόρθωση του προϋπολογισμού να υπερβαίνει κατά πολύ, όχι μόνο τις αρνητικές αποκλίσεις του, αλλά ακόμα και το στόχο μείωσης του ελλείμματος που είχε καθοριστεί.

Ο δημοσιονομικός εφιάλτης που αποτυπώνεται στα στοιχεία που δημοσιεύει ο Τύπος της Κυριακής, μπορεί να τρόμαξε ακόμη και τους ίδιους τους συντάκτες του προϋπολογισμού, τον κ. Παπακωνσταντίνου και τους «μανδαρίνους» του υπουργείου του, ωστόσο φοβίζει περισσότερο τους Ελληνες πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Και αυτό, γιατί θα κληθούν να ξαναπληρώσουν το λογαριασμό, και μάλιστα νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ενδεικτικό του πανικού που έχει καταλάβει το οικονομικό επιτελείο είναι ότι, στην προσπάθειά του να καλύψει τη διαφαινόμενη «μαύρη τρύπα» στο φετινό προϋπολογισμό, εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε περικοπές κοινωνικών επιδομάτων από το δεύτερο εξάμηνο του 2011, δηλ. έξι μήνες νωρίτερα από ό,τι προγραμμάτιζε αρχικά, αδιαφορώντας  για τις κοινωνικές επιπτώσεις.

Με τον τρόπο αυτό, όμως, από τη μία παγιώνεται ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και από την άλλη, δεν βελτιώνονται οι δείκτες της οικονομίας. Αντίθετα, επιδεινώνονται δραματικά, με συνέπεια οι θυσίες των φορολογουμένων να πηγαίνουν χαμένες και η έξοδος από την κρίση να φαντάζει όνειρο απατηλό.

e-typos.com

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.