Αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας η συνέχιση των δεκατρειών γεωτρήσεων στην περιοχή του παραθαλάσσιου χωριού Κερίου στη Ζάκυνθο λόγω της εύρεσης πετρελαίου. Οι γεωτρήσεις είχαν σκοπό να βελτιώσουν την υδροδότηση του νησιού ωστόσο η εμφάνιση κοιτασμάτων πετρελαίου προκάλεσε αλλαγή στα σχέδια των τοπικών Αρχών καθώς πλέον το νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις καλλιέργειες.
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι παράδοξο μιας και έχουν βρεθεί και παλαιότερα κοιτάσματα πετρελαίου…
Εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η εκτεταμένη υδροδότηση του… νησιού έχει οδηγήσει τις γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος με αποτέλεσμα να συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα.
Το θέμα της αξιοποίησης των οκτώ νέων γεωτρήσεων στο Κερί είχε απασχολήσει και τη σύσκεψη που έγινε πριν από περίπου ένα μήνα στην αντιπεριφέρεια κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο νησί του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσου Αποστολόπουλου και του Περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου. Τότε είχε ανακοινωθεί ότι τα έργα των γεωτρήσεων θα ενταχθούν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ. Ωστόσο, με τις πρώτες γεωτρήσεις εμφανίστηκαν ίχνη πετρελαίου και οι μετέπειτα αναλύσεις από τα δείγματα που στάλθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους «άναψαν» κόκκινο φως στις γεωτρήσεις λόγω των υψηλών ποσοστών πετρελαίου.
σχόλιο: Το 1977 ο Σωτήριος Σοφιανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της “ΧΡΩΠΕΙ”, με κεφάλαια της “ΧΡΩΠΕΙ”, παρήγαγε το πρώτο ελληνικό πετρέλαιο στο Κερί Ζακύνθου και κατέληξε στα δικαστήρια κατηγορούμενος από την κρατική μηχανή, παρόλο που είχε πάρει δύο άδειες γι’ αυτό τον σκοπό… Και μάλιστα το βάθος στο οποίο βρέθηκε ήταν τόσο μικρό που το κόστος εξόρυξης ήταν μηδεμινό! Αλλά οι κυβερνήσεις μας τα κουκούλωσαν όλα. Αν η Ελλάδα είχε εκμεταλλευτεί τον ορυκτό της πλούτο πώς θα υποδουλώνονταν στην Νέα Τάξη;
Φωτογραφία από την εξόρυξη στην Ζάκυνθο