Ανταρσία βουλευτών και στο βάθος εκλογές


Στην Πολωνία όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη πληροφορήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου τα όσα συνέβησαν στο ΚΤΕ Οικονομικών ,όπου βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επιασαν από το λαιμό τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και του ζήτησαν ομόφωνα να αποσύρει το νομοσχέδιο για τα «τυχερά παίγνια». Στο Κυβερνητικό στρατόπεδο επικράτησε πανικός μόλις πληροφορήθηκαν τα γεγονότα.Πολλοί βουλευτές εδώ και καιρό είχαν προειδοποιήσει πως δεν πρόκειται να δώσουν λευκή επιταγή στους υπουργούς και τα νομοσχέδια που καταθέτουν.

Το σκηνικό της ανταρσίας

Οι βουλευτές είπαν στον «τσάρο» της οικονομίας ορθά κοφτά πως αυτό το νομοσχέδιο δεν περνάει.Οι λόγοι? Κάποιοι έβαλαν την ηθική διάσταση του θέματος και πως δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να γεμίσει τη χώρα κουλοχέρηδες και φρουτάκια. Κάποιοι άλλοι μίλησαν για την ανάγκη ο ΟΠΑΠ να αναλάβει το όλο εγχείρημα και να μην δοθεί στους ιδιώτες.Κάποιοι άλλοι τέλος μίλησαν για την ανάγκη οι υπουργοί να μην αντιμετωπίζουν τους βουλευτές ως τον τελευταίο τροχό της αμάξης και τους ζητούν απλώς να ψηφίσουν νομοσχέδια στην διαβούλευση των οποίων δεν έχουν συμμετάσχει.Ακούστηκαν βαριές κουβέντες όπως «ας νομιμοποιήσουμε τα ναρκωτικά και την πορνεία για να γεμίσουμε τα ταμεία», «δεν είναι ηθικό το νομοσχέδιο» όμως αυτό που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση και σχολιάστηκε περισσότερο ήταν το σχόλιο βουλευτή πως «αν είχαμε σήμερα δελτία θα είχε πέσει η κυβέρνηση».Το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι εκρηκτικό.Οι βουλευτές πιέζονται καθώς στις περιφέρειες τους ουδείς έχει πειστεί για την ορθότητα των κυβερνητικών αποφάσεων. Όμως στο ΚΤΕ εμφανίστηκαν δύο ομάδες.Η πρώτη ήταν από βουλευτές που εμφανίστηκαν κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και η δεύτερη από βουλευτές που θέλησαν να καταστήσουν σαφές στην κυβέρνηση πως δεν μπορεί να τους αγνοεί.Κυβενρητικές πηγές ανησυχούσαν για τα πολιτικά χαρακτηριστικά που λαμβάνει η στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ενόψει της κρισιμότατης ψηφοφορίας για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Το δύσκολο παζλ του οικονομικού επιτελείου

Τα τυχερά παιγνίδια είχε υπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο πως θα απέφερε στα ταμεία περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ.Ποσό μεγάλο και απολύτως αναγκαίο την στιγμή που τα έσοδα έχουν βουλιάξει και η κυβέρνηση αναζητεί από παντού χρήματα για να καλύψει τις τρύπες.Για το συγκεκριμένο ζήτημα πια την απόφαση θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός καθώς το νομοσχέδιο έχει εγκριθεί ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο.

Και στο βάθος εκλογές

Πολλοί βουλευτές τηρούσαν στάση αναμονής όσο τα σενάρια ανέφεραν πως θα γίνει ανασχηματισμός ,όμως όταν αυτός απομακρύνθηκε απελευθερώθηκαν μιας και οι ελπίδες τους να υπουργοποιηθούν εξανεμίστηκαν.Έμπειρα κυβερνητικά στελέχη είχαν διαγνώσει το δυσάρεστο κλίμα και ενημέρωσαν το Μέγαρο Μαξίμου.Οι κινήσεις εκτόνωσης δεν έφεραν αποτελέσματα.Με αφορμή την ανταρσία φούντωσαν τα σενάρια πρόωρων εκλογών.Κυβερνητικές πηγές εδώ και καιρό τονίζουν πως τα πάντα θα κριθούν στην ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.Αν περάσει το πρόγραμμα για το 2012-2015 χωρίς απώλειες για το κυβερνητικό στρατόπεδο, τότε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απομακρύνεται και επανέρχεται το σενάριο για ανασχηματισμό με απομάκρυνση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος θα έχει επιτυχώς ολοκληρώσει την αποστολή του.Αν όμως υπάρξουν απώλειες και αναγκαστεί ο Γιώργος Παπανδρέου να διαγράψει βουλευτές που θα καταψηφίσουν τότε ακόμη και αν τα μέτρα περάσουν ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει γρήγορα πρόωρες εκλογές.

kafeneio-gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.