Τα πιόνια…


Γιάλτα, Φεβρουάριος 1945…

Οι τρεις μεγάλοι νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Στάλιν, Ρούζβελτ και Τσώρτσιλ,  συναντώνται για να διευθετήσουν την οργάνωση του κόσμου μετά τη διαφαινόμενη νίκη και για να μοιράσουν τις σφαίρες επιρροής. Ας δούμε έναν πολύ μικρό διάλογο που μας αφορά, όπως προκείπτει από τα επίσημα αρχεία:  United States Department of State / Foreign relations of the United States. Conferences at Malta and Yalta, 1945

ΣΤΑΛΙΝ: Έχω δυο μικρά θέματα να θέσω. Πρώτον, είναι γεγονός ότι ο σχηματισμός της νέας ενωτικής κυβέρνησης στη Γιουγκοσλαβία έχει καθυστερήσει. Θα ήθελα να ξέρω το γιατί. Επίσης, υπάρχουν κάποιες φήμες σε ότι αφορά την Ελλάδα. Δεν έχω να κάνω καμία κριτική αλλά θα ήθελα να ξέρω τι συμβαίνει.

ΤΣΩΡΤΣΙΛ: Θα μας έπαιρνε πολύ ώρα για να συζητήσουμε για την Ελλάδα τώρα. Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες. Σε ότι αφορά τη Γιουγκοσλαβία ο Βασιλιάς έχει πειστεί, στην πραγματικότητα αναγκαστεί, να υπογράψει μια συμφωνία για την αντιβασιλεία. Ο Σούμπασιτς και άλλα μέλη της κυβέρνησης αναχωρούν όπου νάναι για το Βελιγράδι. Έχουν καθυστερήσει εξαιτίας του καιρού και μόνο. Η πολιτική μου δεν έχει αλλάξει όπως δήλωσα και στο κοινοβούλιο. Αν ο βασιλιάς δημιουργήσει προβλήματα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Αλλά υπέγραψε τη συμφωνία για την αντιβασιλεία και ο Σούμπασιτς πηγαίνει στο Βελιγράδι άμεσα. Σε ότι αφορά την Ελλάδα ελπίζω να επέρθει ειρήνευση στη βάση της αμνηστίας όλων εκτός εκείνων που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Αμφιβάλω αν μπορεί να γίνει κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων γιατί μισούν ο ένας τον άλλο τόσο πολύ, έτσι ώστε δεν μπορούν παρά να έρθουν στα χέρια στο τέλος.

ΣΤΑΛΙΝ (χαμογελώντας): Δεν είναι συνηθισμένοι ακόμα σε συζητήσεις. Απεναντίας κόβουν ο ένας το λαιμό του άλλου.

ΤΣΩΡΤΣΙΛ: Προσκάλεσα πρόσφατα τον Σερ Γουώλτερ Σιντρίν να πάει εκεί με πέντε μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά δεν έχω ακόμα την αναφορά τους. Πιστεύω ότι πέρασαν δύσκολες στιγμές. Ευχαριστώ το Στρατάρχη  Στάλιν γιατί δεν έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές υποθέσεις.

ΣΤΑΛΙΝ: Για την Ελλάδα ήθελα μόνο μια απλή ενημέρωση. Δεν έχουμε κανένα σκοπό εμπλοκής εκεί ούτως ή άλλως!..

feltor

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.