Διαμάχη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους…


Αντιπαραθέσεις μεταξύ της ΕΚΤ και κάποιων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους βλέπει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel

Ένα μέρος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης φέρεται να έχει εκφράσει τις αμφιβολίες του για τις δυνατότητες της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της και να επιστρέψει στις αγορές το 2012. Το περιοδικό αναφέρεται σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επίτροπο Όλι Ρεν, που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο. Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί Οικονομικών φέρονται να έθεσαν το ερώτημα εάν θα είχε νόημα να δρομολογηθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κάτι που ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, φέρεται να απέρριψε ασυζητητί.

Υπερβολικοί οι φόβοι του Τρισέ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Τρισέ φοβάται ότι σε περίπτωση αναδιάταξης του ελληνικού χρέους θα δεχθεί πλήγμα η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη και ότι οι τράπεζες που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα θα περιέλθουν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να θεωρεί υπερβολικές και όχι τόσο αξιόπιστες τις ανησυχίες του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη για τις αντιδράσεις των αγορών.

Αναφορικά με τα κίνητρα του κ. Τρισέ το περιοδικό παρατηρεί ότι η ΕΚΤ στο πλαίσιο των μέτρων στήριξής της προς την Ελλάδα αγόρασε ελληνικά κρατικά ομόλογα για μερικά δις. ευρώ. Αποτελεί επομένως και η ίδια πιστωτή και θα μπορούσε να πληγεί από ενδεχόμενη παραίτηση των αξιώσεών της. Οι απώλειες θα μείωναν αισθητά τα κέρδη της κεντρικής τράπεζας. Και αυτό θέλει στον τελευταίο χρόνο της θητείας του να το αποφύγει με κάθε τρόπο ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σταμάτης Ασημένιος, dpa

Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw-world.de

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.