Το τέλος του δολαρίου, ο αντικαταστάτης του και ο νικητής της παγκοσμιοποίησης


Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Bretton Woods ΙΙ, το Σαββατοκύριακο, ο δισεκατομμυριούχος χρηματιστής, Τζορτζ Σόρος, προέβη σε πολλές τολμηρές δηλώσεις, με μία εξ αυτών, να είναι ότι το δολάριο είχε ήδη μειωθεί ως αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, και, πλέον, έχει μειωθεί πολύ ο ρόλος του, όπως δήλωσε σε συνέντευξη στο Bloomberg:

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν το δολάριο των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι το αποθεματικό νόμισμα.

Πλέον δεν είναι, μοιράζεται αυτόν τον ρόλο με το ευρώ, άλλα νομίσματα και βασικά εμπορεύματα. Αλλά δεν είναι μόνο ο χρυσός, που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο, αλλά και το πετρέλαιο επίσης, το οποίο ασκεί ανοδικές πιέσεις στην αγορά.

Ο Σόρος συγκάλεσε την εκδήλωση, του Bretton Woods ΙΙ, με τις ελπίδες ότι οι κορυφαίοι οικονομολόγοι θα προτείνουν μεταρρυθμίσεις και το πλαίσιο διαμόρφωσης του αντικαταστάτη του δολαρίου, στην παγκόσμια αγορά.

Υπάρχει η άποψη ότι οι αρχικές συμφωνίες του Bretton Woods, η οποία δημιούργησε, επίσης, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είναι ξεπερασμένες και έχουν ανάγκη από νέες ρυθμίσεις.

Εν τω μεταξύ, ο Σόρος προέβλεψε την αύξηση του χρέους των ΗΠΑ, προτρέποντας για τη συρρίκνωση του προϋπολογισμού.

Σε άλλα θέματα, ο Σόρος εκτίμησε ότι παρά τους κινδύνους του πληθωρισμού στην Κίνα, θα είναι ο “μεγάλος νικητής” της χρηματοπιστωτικής κρίσης, γιατί έχει μεγάλο βαθμό “ανοσίας” στην οικονομική κατάρρευση, εξαιτίας της «απομόνωσης», των τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα, «η Κίνα ήταν ο κύριος αποδέκτης της παγκοσμιοποίησης», είπε ο Σόρος.

Αναμένονται, με ενδιαφέρον, οι άλλες τοποθετήσεις του, που θα βγουν στη δημοσιότητα.

Κατοχικά νέα

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.