Πότε προλαβαίνει να κάνει εκλογές


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Πολλές φορές, η πραγματικότητα είναι ασύγκριτα πιο απλή, σε σχέση με τα σενάρια και τις υποθέσεις εργασίας που καλλιεργούνται, επειδή έχουμε πλέον εθιστεί στις συνωμοσίες, το παρασκήνιο, τις κουρτίνες που… σίγουρα κάτι κρύβουν από πίσω.

Με αφορμή το προφανές πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, οι φήμες τείνουν να αντικαταστήσουν την πολιτική πραγματικότητα. Πότε θα κάνει ανασχηματισμό, πότε θα κάνει εκλογές, πότε θα επανιδρύσει το ΠΑΣΟΚ, πότε θα επιλέξει να διαμορφώσει τις συνθήκες για το ΠΑΣΟΚ… χωρίς τον ίδιο.

Η απουσία «επίσημης» και καταγεγραμμένης ενημέρωσης, όλες τις προηγούμενες ημέρες, οδήγησε τις παραπάνω φήμες στο να προσλάβουν διαστάσεις περίπου… αστικού μύθου. Λίγο ακόμη και θα είχαμε πειστεί ότι πρέπει να αναζητήσουμε το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουμε.

Αν δούμε τα πράγματα με σχετική νηφαλιότητα, θα κατανοήσουμε ότι η κοινή λογική συγκρούεται με τους σεναριογράφους. Ως το τέλος της εβδομάδας, η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέο πακέτο, κοινωνικά και πολιτικά επώδυνων μέτρων. Και η περίοδος του Πάσχα που έπεται, θα λειτουργήσει υποβοηθητικά, ώστε ο προβληματισμός και η… εθνική μελαγχολία, να διαδοθούν από στόμα σε στόμα, επιβαρύνοντας περαιτέρω το κλίμα.

Με δεδομένο ότι η ψήφιση των σχετικών μέτρων θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο, κάθε σκέψη για πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, κινείται στη σφαίρα της… προχωρημένης φαντασίας. Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει ότι ακριβώς εκείνη την περίοδο, η δυσφορία των πολιτών, και της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, θα βρίσκεται σε στάδιο κορύφωσης, επομένως… απαγορευτικό για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Στην πραγματικότητα, ο Γιώργος Παπανδρέου χρειάζεται χρόνο μπροστά του, για να «μαζέψει» το ΠΑΣΟΚ, αυξάνοντας τη συσπείρωση της κομματικής βάσης του, ώστε να είναι σε θέση να δώσει τη μάχη των εκλογών. Και παράλληλα, θα πρέπει να έχει ξεθωριάσει η ανάμνηση της επιβολής των νέων μέτρων, ώστε η μηνιαία επιβάρυνση του οικονομικού προϋπολογισμού να έχει καταστεί… συνήθεια.

Από τη στιγμή λοιπόν που θα ανακοινωθούν τα μέτρα, το ΠΑΣΟΚ ξεκινάει μια καθημερινή μάχη, με τον εαυτό του και τον χρόνο. Προσδοκώντας ότι τον Σεπτέμβριο, μετά δηλαδή και από τα «μπάνια του λαού», το έδαφος θα είναι περισσότερο πρόσφορο. Και σίγουρα, περισσότερο πρόσφορο από τον Ιούνιο.

statesmen.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.