Το «τέρας» και οι… νταντάδες


Του Θανάση Νικολαΐδη

(“Φίλος μεν Πλάτων, φιλτέρα δε η αλήθεια”)

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ με γέννα διαρκείας. Κράτος και πολίτες «εργάστηκαν» σκληρά για να βγει και ν’ απλωθεί η γραφειοκρατία στην Ελλάδα της διαφθοράς. Και «προσκυνάει» ο πολίτης από γραφείο σε γραφείο, στα γκισέ αγέλαστων και ανέκφραστων, σε γραφεία προϊσταμένων και μιζαδόρων, προσφέροντας «λαδάκι». Γνωστής προελεύσεως (απ’ τον ιδρώτα του) και άγνωστης μοιρασιάς (ακόμα και ο διευθυντής μπορεί να’ ναι στο κόλπο).

ΤΙ έγινε (κι απόγινε) και ξυπνήσαμε χωρίς… γραφειοκρατία (στα χαρτιά); Κι ήρθε ο κόσμος ανάποδα. Πώς να διώξεις την ιδέα, πώς να μη βάλεις στην άκρη κάτι τις για φακελάκι, για μίζα και για λάδωμα; Δεν κακολογούμε την Κυβέρνηση για τις προθέσεις της-κάτι έπρεπε να ξεκινήσει. Ούτε για αφέλεια-και το ΠΑΣΟΚ έπαιξε το ρόλο στη… γέννα και στην ανάπτυξη του «βρέφους». Ωστόσο, μας ήρθε ξαφνικό και αδιανόητο. Να σκοτωθεί το «τέρας» απ’ τους ίδιους που το γέννησαν;

ΑΣ είμαστε καλόπιστοι και να δεχτούμε πως κάτι σημαντικό και ιστορικό ξεκινάει (στα χαρτιά) και περιμένουμε. Κάποιοι φιλόδοξοι για μπίζνες και δουλειές τρίβουν τα χέρια. Οι χιλιάδες υπογραφές περιορίζονται δραστικά, τέλος η μίζα και το φακελάκι και μόνο η μηχανή θα λαδώνεται για να λειτουργεί το δημόσιο.

ΚΙ εκεί που ονειρεύονταν ο δύστυχος πολίτης, θυμήθηκε κάποιους (πολλούς) δημόσιους «λειτουργούς». Τα παραμάγαζα και τους στημένους πάγκους. Στήθηκαν (το’ παμε) για να αρμέγουν, ρίζωσαν με το πότισμα και μόνο με τσουνάμι θα χάνονταν στη θάλασσα. Αυτά, λοιπόν, τα κα(κ)λομαθημένα ανθρωπάκια θα ενωθούν μπροστά στον «κίνδυνο». Θα ρίξουν πονηρή ματιά το ένα στο άλλο, θα συνεννοηθούν σαν πόρνες που τις καταργείς το «σπίτι» και θα αμυνθούν. Με νύχια και με δόντια. Με παρατημένα μολύβια και με το «δεν γίνεται» δόρυ και ασπίδα. «Δεν γίνεται» προς τον πολίτη, εκδίκηση προς το Κράτος, άμυνα για τη γραφειοκρατία που τους γέμιζε τις τσέπες.

ΘΑ (επι)ζήσει το «τέρας»; Θα το δούμε να ξεψυχάει; Θα παραμείνει στυγνός γραφειοκράτης πίσω απ’ τα… κάγκελα του γκισέ; Και, βέβαια, μόνο πίσω απ’ τα κάγκελα της φυλακής αν δούμε «μερακλήδες» και αδιόρθωτους, σε κάτι θα ελπίζουμε. Δεν βλέπεις νεκρό το «τέρας»-ας το δεις, τουλάχιστον, «εσώκλειστο», σιδηροδέσμιο, ανενεργό και ακίνδυνο. Με τις νταντάδες που το λάτρεψαν να το ξυπνούν, να το ταΐζουν και να το νανουρίζουν, αλλά… πίσω απ’ τα σίδερα.

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Το «τέρας» και οι… νταντάδες

  1. Ὁ/ἡ aristarhos.el γράφει:

    Όταν ο γονιός αδιαφορεί για το παιδί του και ο μόνος τρόπος “να ησυχάσει” είναι το κατοστάρικο ή το διακοσάρι αδιαφορώντας που θα πάει, τι νομίζεις πως θα εισπράξεις έτσι και κάνεις πως κόβεις την χωρίς έλεγχο επιδότηση. Κατά μάνα κατά κύρη που λέει και ο λαός. Αυτό το έκτρωμα αγαπητέ είναι το αποτέλεσμα “το κόμμα κυβερνάει, ο λαός στην εξουσία” . Το άλλαξα λίγο γιατί και οι άλλοι όταν στα πράγματα ήταν τους άρεσε και το συνέχισαν. Μόνο αν τους αποκηρύξει ο γεννήτορας, θα ματώσουν αλλά θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν. Βέβαια αυτό κομμάτι δύσκολο γιατί η δεξαμενή ψήφων θα στεγνώσει. Δεν νομίζεις;

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.