ΔΝΤ: Ήλθε η ώρα να πληρώσετε για τα swaps. Ετοιμαστείτε για νέα μέτρα


Παράλληλοι μονόλογοι κρύβουν την αλήθεια

Σε παράλληλους μονολόγους κωφαλάλων εκτυλίχθηκε η χθεσινή πολιτική ημέρα με τον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι να επισκέπτεται τη χώρα μας με διπλό ρόλο: Να στείλει στον ελληνικό λαό το μήνυμα ότι η Ευρώπη στηρίζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές θα ανακοινωθούν εντός των ημερών μέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2012-2015 (με… ολίγον από 2011). Και να επαναλάβει στην κυβέρνηση πως έχει καθυστερήσει στις μεγάλες θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας, αλλά και οι (συμφωνημένες με την ΕΕ) αποκρατικοποιήσεις.

Παράλληλα, απέρριψε και αυτός το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, που πλέον έχει καταντήσει καθημερινό ανέκδοτο του τύπου «λύκος στα πρόβατα». 

Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου, χωρίς να κάνει κάποια συγκεκριμένη αναφορά σε όσες ελλείψεις και καθυστερήσεις υπογράμμισε ο Ρομπάι, προτίμησε να επαναλάβει ότι οι προσπάθειες του ελληνικού λαού αποδίδουν καρπούς, κραδαίνοντας το μοναδικό τρόπαιο που έχει να επιδείξει η κυβέρνηση, την θεαματική μείωση του ελλείμματος, που όμως οφείλεται αποκλειστικά στην τρομερή αιμορραγία του λαού, χωρίς να έχει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία.

Όσον αφορά στην προτροπή του κ. Ρομπάι να μην δυσφορούν οι Έλληνες με την ΕΕ, διότι οι Βρυξέλλες στηρίζουν τη χώρα μας, ο πρωθυπουργός έσπευσε να χαρακτηρίσει και πάλι πολύ σημαντικές τις ευρωπαϊκές αποφάσεις του Μαρτίου, που όπως είπε, θα είναι καθοριστικές για το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, βέβαια, που Ρομπάι και Παπανδρέου εκθείαζαν τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, οι αμφισβητήσεις έπεφταν βροχή από τους ίδιους τους Ευρωπαίους, που βλέπουν τώρα ότι όλα αυτά στα οποία κατέληξαν όχι μόνο δεν αποτρέπουν την χρεοκοπία, αλλά και την… επιτρέπουν.

Στην ουσία, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν τώρα με μπαλώματα να κλείσουν την πόρτα της χρεοκοπίας που οι ίδιοι άνοιξαν.

Παράλληλους μονολόγους είχαμε και κατά την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ρομπάι, καθώς ο μεν κ. Παπούλιας μιλούσε για τον κίνδυνο να χαθεί η κοινωνική συνοχή εξαιτίας των μέτρων, ο δε κ. Ρομπάι για την ανάγκη προσήλωσης στο μνημόνιο.

Ανάλογη στάση κράτησε χτες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, κάλεσε τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την… υιοθέτηση επιπλέον μέτρων, ώστε να ανταποκριθούν στην δέσμευσή τους να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Μάλιστα, ο διευθυντής δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ Κάρλο Κοταρέλι, δήλωσε πως θα χρειασθεί χρόνος – στη διάρκεια του οποίου θα εφαρμόζονται μέτρα και θα επιβάλλονται νέα μέτρα.

Το «ιερό και απαραβίαστο χρέος» που πρέπει να αποπληρωθεί με κάθε θυσία, παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής των δανειστών.

Σχεδόν απαρατήρητη, όμως, πέρασε η επισήμανση του ΔΝΤ ότι κατά την προηγούμενη δεκαετία πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προχώρησαν σε λογιστικές αλχημείες, καταγράφοντας στους προϋπολογισμούς τους μελλοντικά έσοδα, προκειμένου να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

Ειδική αναφορά γίνεται στην έκθεση στο γεγονός ότι η Ελλάδα δέσμευσε μελλοντικά έσοδα από τα κρατικά λαχεία και τις ίδιες τις κοινοτικές επιδοτήσεις, ενώ υπογραμμίζεται και η περίφημη μέθοδος των swaps που ακολουθήθηκε από την Αθήνα την περίοδο 2001-2007.

Αλλά επί του θέματος δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από ελληνικής πλευράς και από τους συνήθως λαλίστατους οικονομικούς εγκεφάλους της χώρας. Και υπό αυτήν την έννοια, την μορφή παράλληλων μονολόγων λαμβάνει και η επικοινωνία μας με το ΔΝΤ.

Είναι σαφές ότι στη χώρα ακούμε μόνο ό,τι θέλουμε να ακούσουμε.

Έτσι, κάνουμε ότι δεν ακούμε το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Σιν θεωρεί όχι μόνο αναπόφευκτη, αλλά και επιβεβλημένη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Δηλώνοντας μάλιστα ότι η χώρα μας είναι ήδη χρεοκοπημένη.

Όπως είπε, «πρέπει να απελευθερώσουμε αυτή τη χώρα από αυτό το μεγάλο βάρος του χρέους». Και έκανε αναφορά στο θηριώδες χρέος, για το οποίο δεν λέει κανείς τίποτε – ούτε αισθάνεται κανείς την ανάγκη να απολογηθεί: 340 δις ευρώ και το 2012 θα βρίσκεται στο 158% του ΑΕΠ!

Κάνουμε επίσης ότι δεν ακούμε πως, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Σπήγκελ, το περασμένο Σάββατο κάποιοι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης κουβέντιασαν σε τηλεδιάσκεψη με τον Επίτροπο Όλι Ρεν και τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Τρισέ, εκφράζοντας τις αμφιβολίες τους για το αν θα μπορέσει η Ελλάδα να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα, προτείνοντας και αυτοί αναδιάρθρωση του χρέους.

Και μπορεί το δημοσίευμα να διαψεύσθηκε, την ίδια ώρα όμως οι ίδιοι που διαψεύδουν ομολογούν ότι οι πρόσφατες αποφάσεις δεν διαθέτουν τα αναγκαία εργαλεία για πραγματική λύση του προβλήματος. Αντίθετα προκαλούν την χρεοκοπία, προκειμένου να μπει μια χώρα στον περίφημο μηχανισμό στήριξης.

Όταν, όμως, υπάρχουν πολλοί παράλληλοι μονόλογοι, τότε ο καθένας ακούει τον εαυτό του και γίνεται τόσος πολύς θόρυβος, που δεν ακούγονται ούτε οι φωνές περί αναδιάρθρωσης, ούτε εκείνες περί επιβολής νέων μέτρων.

Σοφία Βούλτεψη

elzoni

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.