Φόβοι για φαινόμενα βίας και νοθείας – Έντονη ανησυχία στη Χειμάρρα για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές


Τα  χειρότερα προσπαθεί  να προλάβει η Ένωση Χειμαρριωτών, η οποία με ανακοίνωσή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές της 8ης Μαΐου στη γειτονική Αλβανία. Το γεγονός ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας διατρανώνει την ελληνικότητα του πληθυσμού της περιοχής αποτελεί κόκκινο πανί για την αλβανική κοινωνία, αλλά και το αλβανικό κράτος το οποίο δεν αναγνωρίζει επίσημα τη Χειμάρρα ως μειονοτική περιοχή.

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης…

«Οι καθημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ‘θιγμένων αλβανών πατριωτών’, το παρελθόν των υποψηφίων με τα αντίπαλα κόμματα στις  προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις (2000,’03,‘07), οι κύκλοι που ανοιχτά στηρίζουν τους υποψήφιους αυτούς (εκδοτικοί οίκοι με παράνομα κατασκευαστικά συμφέροντα στη Χειμάρρα), καθώς και η ρητορική που υιοθετούν τελευταίως τα αλβανικά κόμματα εξουσίας, προμηνύουν πως ένα σκηνικό βίας και νοθείας στήνεται πάλι προκειμένου να αλλοιωθεί η ελεύθερη βούληση και το φρόνημα του λαού της Χειμάρρας.

Οι  ολοένα αυξανόμενες, στον αριθμό και στην ένταση, ‘εκδηλώσεις διαμαρτυρίας’ από μερίδα της Αλβανικής κοινωνίας (διανοούμενων, πολιτικών, ΜΜΕ και διαφόρων οργανωμένων ομάδων), εναντίον του αντί-αλβανού, κατά τα όσα υποστηρίζουν οι ίδιοι, δημάρχου Χειμάρρας και προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Βασίλη Μπολάνου, φαίνεται πως προετοιμάζουν το έδαφος για επιδείνωση της κατάστασης και κορύφωση της δράσης αυτής την 8η Μαΐου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτή την περίοδο εξελίσσεται παν-αλβανική εκστρατεία εναντίον του πάγιου αιτήματος της Ελληνικής Μειονότητας για την απογραφή του πληθυσμού με την ελεύθερη δήλωση της εθνικής καταγωγής. Ενώ άλλη μια πρόκληση ενώπιον του λαού της Χειμάρρας, αλλά και προσβολή στη μνήμη του θανόντος, αποτελεί η έκθεση πραγματογνωμοσύνης για την βάρβαρη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα επειδή μιλούσε την μητρική του γλώσσα, η οποία δημοσιεύτηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και παρουσιάζει την αποτρόπαιη πράξη ως ‘δυστύχημα με υπαιτιότητα του θύματος’, προσπαθώντας άνευ αιδούς να κουκουλώσει τις ευθύνες των θυτών.

Τις ανησυχίες εντείνει το γεγονός πως  ο σημερινοί υποψήφιοι με τα αλβανικά κόμματα για το Δημαρχείο της Χειμάρρας, ήταν οι ίδιοι και στις προηγούμενες εκλογές του 2003 και του 2007, όταν η βία και η νοθεία άγγιξαν το αποκορύφωμά τους, με περιστατικά ξυλοδαρμών, μαχαιρωμάτων, εκρήξεις βομβών έξω από εκλογικά κέντρα και γενικότερη ‘κραυγαλέα απάτη’, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετική έκθεση του ΟΑΣΕ και προβάλλεται στο μαγνητοσκοπημένο υλικό που επισυνάπτεται στην παρούσα.

Επισφράγιση όλων των παραπάνω ανησυχιών αποτελεί ο γεμάτος ένταση πολιτικός λόγος που υιοθετούν τις τελευταίες μέρες τα αλβανικά κόμματα εξουσίας, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, μέσω των αρχηγών τους, αποδίδουν στο δήμαρχο Χειμάρρας προσπάθειες αποσταθεροποίησης των σχέσεων μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών, στοχοποιώντας ουσιαστικά το Βασίλη Μπολάνο και καλύπτοντας πολιτικά a priori τις όποιες ακραίες αντιδράσεις των ‘θιγμένων’ αλβανών πατριωτών.

Ως  εκ τούτου, η Ένωση  Χειμαρρειωτών κάνει  επίκληση προς το αρμόδιο γραφείο του ΟΑΣΕ που θα παρατηρεί και πάλι τη διαδικασία να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή εγρήγορση έτσι όπως έπραξε και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ απευθυνόμενη στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ζητά την άμεση αποστολή προειδοποιητικού διαβήματος προς τις αρμόδιες αλβανικές αρχές έτσι ώστε να μην διανοηθούν και πάλι να επιτρέψουν να συμβούν τα έκτροπα των προηγούμενων ετών,  που εύκολα θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε τραγωδία.

Η Ένωση Χειμαρρειωτών  στέλνει επίσης σαφές  μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως, ότι κι αν συμβεί, ο λαός της Χειμάρρας, ήταν και είναι πάντα αποφασισμένος να μην επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης της δημοκρατικής του βούλησης, απ’ όποιον κι αν προέρχεται αυτή».

Ένωση Χειμαρρειωτών

Έκθεση ΟΑΣΕ για  τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, 2003

http://www.osce.org/odihr/elections/albania/24481 αγγλικά

http://www.osce.org/sq/odihr/elections/albania/24481 αλβανικά

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.