“ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΣ & ΝΟΔΩΡΟΣ”


30 Οκτωβρίου του 1893. Ο Χαρίλαος Τρικούπης από το βήμα της Βουλής θα πει την ιστορική φράση: «Δυστυχώς, κύριοι, επτωχεύσαμεν».

Ο δανεισμός της Ελλάδας ξεκινάει από το 1824. Όλα τα δάνεια είναι με ληστρικούς όρους. Και σαν να μην έφταναν αυτά, θα πήγαιναν για εξουδετέρωση αντιπάλων και εδραίωση της εξουσίας των. Κατηγορηματικός ο ιστορικός Κ. Παπαρρηγόπουλος: «Η αγγελία της αλληλοδιαδόχου αφίξεως των δόσεων αυτού (του δανείου) ηύξανεν τον περί κατοχής της εξουσίας πόθον και ο πόθος ούτος απέληξε βαθμηδόν εις τον δεύτερον εμφύλιον πόλεμον». Αλλά όπως έγραφε και ιστορικός Φίνλεϊ«η Ελλάδα ζημιώθηκε περισσότερο από αυτούς που αυτοονομάζονταν φιλέλληνες».

Τα δάνεια η Ελλάδα αδυνατούσε να τα επιστρέψει, έτσι αναγκαζόταν  να αυξάνει τους φόρους εις βάρος του λαού. Αυτός που μια ζωή ήταν εκτός της «τράπεζας» και δεν τα έτρωγε μαζί με τους φαγανούς της εξουσίας που δίπλα στον τενεκέ με το μέλι, άπλωναν το δαχτυλάκι τους.( που να τους κοβόταν).

Η οικονομική κρίση μάλλον οξύνθηκε την τελευταία χρυσή δεκαετία 1883-1893 από την αλόγιστη δανειοδότηση των επιχειρηματιών αλλά και της Ευρωπαϊκής χρηματιστικής κρίσης. Κάτι ανάλογο με το σήμερα. Έτσι επεβλήθησαν πολλοί φόροι, και απ’ τους πιο αντιδημοτικούς ήσαν οι του καπνού και του φωτιστικού πετρελαίου(βλέπεις ρεύμα δεν υπήρχε) που έδωσε λαβή να φωνάζουν τον Τρικούπη“Πετρέλαιος”. Φυσικά όταν το χρέος περάσει σε θεόρατα ύψη ,όρα σήμερα, δεν είναι εύκολη η αποπληρωμή του.

Ο Παπανδρέου μας έκοψε τα δώρα. Πώς να τον λέμε; Άδωρο, Κοψόδωρο ή Νόδωρο.

Αλλά οι Δανειστές  (και σήμερα οι ίδιοι είναι) «Είχαν εξασφαλίσει το δάνειο «επί της γης και των φθαρτών κτημάτων του έθνους». Όχι που θα έχαναν τα λεφτά τους.

Με την τρίτη κατά σειρά πτώχευση (οι άλλες δύο έγιναν το 1827 και 1843 με την αδυναμία πληρωμής των τοκοχρεωλυσίων) ο Τρικούπης χάνει τις εκλογές, και ύστερα από ένα χρόνο, επέρχεται ο θάνατός του. Πάντως η θητεία του στην πολιτική, άσχετα με το «επτωχεύσαμεν», θεωρείται πετυχημένη.

Ο διάδοχός του Θ.Δηλιγιάννης(αποκαλούσε την ανακοίνωση της φτώχειας «αναιδή χρεωκοπία») θα οδηγήσει τη χώρα, το 1897, στον ατιμωτικό πόλεμο κατά της Τουρκίας. Με την ήττα θα έλθει και ο ΔΟΕ (Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος) που θα εισπράττει για λογαριασμό των δανειστών τους φόρους των ειδών μονοπωλίου (αλάτι, σπίρτα, πετρέλαιο, παιγνιόχαρτα, σιγαρόχαρτο και σμύριδα) και ακόμη τον φόρο του καπνού, τα τέλη χαρτοσήμου και τους δασμούς του τελωνείου Πειραιώς! .

Ο ΔΟΕ θα καταργηθεί ύστερα από 80 χρόνια, το 1978!

Σήμερα έχουμε μνημόνιο και “TROIKA GREECE”. Λες να μας καθήσει μέχρι το 2090!

Η φωτογραφία ειναι πραγματική από την σύνοδο ΟΑΣΕ στο Καζακστάν. Προβλήθηκε από την εκπομπή του Γ.Αυτιά(Τρόϊκα=Ρωσική λέξη για άμαξα με τρία άλογα ή τριάδα ατόμων)

Οι τρεις πρώτες στάσεις πληρωμών(1827,1843,1893) οφείλονταν κατά κύριο λόγο στους αβάστακτους όρους που είχαν επιβάλει οι ξένοι κεφαλαιούχοι. Ουσιαστικά τα νέα δάνεια εξυπηρετούσαν τα προηγούμενα, όπως συμβαίνει και επί των ημερών μας. Η στάση πληρωμών επί Βενιζέλου(τέταρτη 1932) οφειλόταν κατά κύριο λόγο στη διεθνή οικονομική κρίση του 1929.

Η στάση πληρωμών δεν εσήμαινε «κανόνι». Οι δανειοδότες είχαν φροντίσει να εξασφαλιστούν. Στην πράξη εσήμαινε αναστολή πληρωμών. Ο τελευταίος διακανονισμός όλων των προπολεμικών δανείων έγινε από την κυβέρνηση Παπάγου το 1952-1953, με υπουργό τον Σπ. Μαρκεζίνη.

Αμφιβάλλω αν υπάρχει Έλληνας να ξέρει αυτόν, τον που θα κάνει τον επόμενο διακανονισμό. Όχι νομίζετε πως θα βαρέσετε κανόνι. Πως το είπαμε; “Επί της γης και των φθαρτών κτημάτων του έθνους” Μίλησε κανείς για αξιοποίηση;

Να σημειώσω ότι η Αργεντινή στα 1891 παιδεύονταν να αποφύγει την πτώχευση. Έχουμε συγγενικούς δεσμούς(οικονομικούς) τελικά με τους Αρτζεντίνους.

Η διπλανή γελοιογραφία είναι από τον “Νέο Αριστοφάνη” της εποχής. Oι δύο που σέρνει από τα αυτιά η Ελλάδα είναι οι Χ.Τρικούπης και Θ.Δηλιγιάννης των κομμάτων Νεωτερικό και Εθνικό, μονομάχοι πρόγονοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ(Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα). Ρε πως γυρνάει η ιστορία. Κύκλους κάνει. Το ξέρατε ότι οι ΗΠΑ έχουν πανεπιστήμια για να μελετούν τις αρχαίες μάχες;

(πηγές: Γιώργος Ρωμαίος “ΒΗΜΑ”6.1.2009, Ιστορία Ελληνικού Έθνους Εκδοτικής)

Περὶ τοῦ/τῆς: aristarhos

Προσοχή στην πρίζα, υπάρχει συνωστισμός!
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.