Διαχειρίσιμη ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας;


Μετά την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ οι μεγάλες γερμανικές εφημερίδες επανέρχονται σε αναλύσεις και σχόλια για την ευρωκρίση και το επίμονο ερώτημα “θα γίνει ή όχι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;”

«Στην κόψη του ξυραφιού», είναι ο τίτλος οικονομικής ανάλυσης της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit για τις πιθανότητες χρεοκοπίας κρατών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Η ανάλυση έχει αναφορές και στην Ελλάδα: «Η περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύει πόσο γρήγορα μπορεί να ένα κράτος να χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Μόλις πριν από δύο χρόνια οι επενδυτές δάνειζαν χωρίς ενδοιασμούς στους Έλληνες ‘φρέσκο χρήμα’. Τώρα η χώρα αποτραβήχτηκε από τις αγορές και μάλιστα για περισσότερο χρονικό διάστημα από ότι σχεδιαζόταν.

Κανονικά οι Έλληνες θα έπρεπε του χρόνου να δανειστούν από ιδιώτες επενδυτές 26,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ουδείς πιστεύει όμως πια ότι θα τα καταφέρουν. ‘Είναι εξαιρετικά απίθανο’ το 2012 η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της μέσω δανεισμού από τις αγορές, δηλώνουν κοινοτικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες.

Εάν όμως οι Έλληνες μέχρι τότε δεν προχωρήσουν σε νέα δάνεια από τον μηχανισμό στήριξης, θα πρέπει να κηρύξουν πτώχευση.»

«Η χώρα χρειάζεται επιπρόσθετα δάνεια για να αντικαταστήσει τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα, αλλά και για τα τοκοχρεολύσια. Μεγάλο μέρος από αυτές τις πιστώσεις θα διοχετευθεί όμως στο εξωτερικό, διότι τα περισσότερα ομόλογα τα έχουν στην κατοχή τους ξένες τράπεζες.

Έτσι είναι πιθανόν η Αθήνα να αφήσει τις τράπεζες ‘με άδεια χέρια’ για να μην ξαναχρεωθεί και συρρικνωθεί περαιτέρω η εθνική της κυριαρχία. Ήδη αναπτύσσεται εξάλλου στην Ελλάδα ένα κίνημα κατά των όρων του μνημονίου.»

Και η εφημερίδα καταλήγει:

«Η χρεοκοπία της Ελλάδας θεωρείται στο μεταξύ διαχειρίσιμη. Η ΟΝΕ έχει θωρακιστεί καλύτερα. Υπάρχει ένας μηχανισμός διάσωσης που μπορεί να παρέμβει, μόλις διαφανεί ότι ενδέχεται να επεκταθεί η κρίση και σε άλλες χώρες-μέλη και επιπλέον οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντέχουν. ‘Μια αδυναμία πληρωμών στην Ελλάδα δεν θα αναστατώσει το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα’, δηλώνουν Γερμανοί τραπεζίτες.»

50 μέχρι 70% περικοπή στις απαιτήσεις των ιδιωτών-πιστωτών

Στην ίδια εφημερίδα, Die Zeit, δημοσιεύεται συνέντευξη με τον Μόριτς Κρέμερ, επικεφαλής της ομάδας αξιολόγησης ευρωπαϊκών κρατών του οίκου Standard & Poor’s με τίτλο «Μέχρι 70%». Τίτλος που είναι η πρόβλεψη του κ. Κρέμερ για το ύψος της περικοπής της αξίας των ομολόγων σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο Γερμανός αναλυτής σημειώνει ότι «η πιθανότητα αδυναμίας πληρωμών έχει αυξηθεί. Για μας η πιθανότητα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αγγίζει ποσοτικά το ένα τρίτο», και προσθέτει ότι αναμένει «ανάλογα με τις συνθήκες, περικοπή ύψους 50 ή 70% της παρούσας αξίας.»

Επίσης ο Μόριτς Κρέμερ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα «θα χρησιμοποιήσει και τον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας», διότι «δεν κατάφερε να προσεγγίσει τους τελευταίους 12 μήνες την δυνατότητα επιστροφής στις αγορές.

Θα ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξο, εάν πιστεύαμε ότι στα μέσα του 2013 θα ηρεμήσουν οι αγορές και θα δώσουν ρευστό σε υπερχρεωμένες χώρες.».

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw-world

το είδαμε hassapis-peter

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.