Σε αναβρασμό το αραβικό τόξο


Σε αναβρασμό βρίσκεται το σύνολο σχεδόν των χωρών της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, με τη Συρία και την Υεμένη – πέραν φυσικά της τραγωδίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λιβύη – να αποτελούν αυτή τη στιγμή το επίκεντρο των εξελίξεων. Στη Συρία, ούτε η τελευταία «κίνηση ελιγμού» του προέδρου Άσαντ, δηλαδή η απόφασή του για σχηματισμό νέας κυβέρνησης και η απελευθέρωση κρατουμένων που «δεν κατηγορούνται για υπονόμευση του κράτους», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, δεν στάθηκε ικανή να κατευνάσει τις αντιδράσεις των πολιτών, η πλειοψηφία των οποίων ζητά άμεσες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Οι αντιφρονούντες πληθαίνουν καθημερινά, οι νεκροί από τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας επισήμως ξεπερνούν τους 200 και σε αυτούς ήρθε να προστεθεί χθες ένας αστυνομικός που βρήκε τον θάνατο στην πόλη Χόμς κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι διαδηλωτές τόσο στη Χομς, όσο και στη Ντεράα και τη Ντούμα, την πιο κοντινή στην πρωτεύουσα Δαμασκό πόλη της Συρίας, βρίσκονται πλέον στους δρόμους νύχτα και μέρα και είναι δύσκολο να ελεγχθούν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος Άσαντ διέταξε το στρατό να παρέμβει στις πόλεις Ντέιρ αλ-Ζορ κοντά στον ποταμό Ευφράτη και στην παραλιακή πόλη Μπανιάς. Οι ανεξάρτητοι παρατηρητές προειδοποιούν πως η παρουσία στρατιωτών καθιστά ολοένα και πιο πιθανή την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στη Συρία και απειλεί με ξέσπασμα σοβαρότερων συγκρούσεων.

Την ίδια ώρα στην Υεμένη ο επί 32 χρόνια πρόεδρος Αλί Αμπντάλα Σάλεχ χάνει και τα τελευταία του ερείσματα, και τους τελευταίους του συμμάχους.

Χθες ήταν οι επικεφαλής των οργανώσεων των σπουδαστών των θρησκευτικών σχολών και οι αρχηγοί των περισσοτέρων φυλών της Υεμένης που κάλεσαν τον πρόεδρο να παραιτηθεί άμεσα.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ στην πρωτεύουσα Σαναά, αναφέρουν ότι τα ειρηνικά αιτήματα των διαδηλωτών θα πρέπει να ικανοποιηθούν και κάνουν έκκληση για «την άμεση παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποπομπή όλων των συγγενών του από το στρατιωτικό τομέα και τον τομέα ασφαλείας του κράτους».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.