Ποιός Έλληνας Υπουργός δήλωσε ανωνύμως σε γερμανικό περιοδικό ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση;


Του Βασίλη Τσεκούρα

Φουντώνουν συνεχώς τα σενάρια τις τελευταίες ημέρες για αναδιάρθρωση του χρέους. Επισήμως, κυβέρνηση, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. αρνούνται κατηγορηματικά κάθε τέτοια κίνηση. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι την αναδιάρθρωση δεν την λες, την κάνεις!

Οι φωνές που τάσσονται ανοιχτά υπέρ μιας τέτοιας απόφασης προέρχονται από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt, Υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης φέρεται να τάσσεται – ανωνύμως – υπέρ της αναδιάρθρωσης!

«Ήταν εξαρχής ξεκάθαρο ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση» φέρεται να δήλωσε ο Έλληνας υπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το ζήτημα δεν είναι το εάν, αλλά το πότε θα η Αθήνα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση. Ο υπουργός δεν κατονομάζεται, περιγράφεται όμως ως «έμπιστος του Έλληνα πρωθυπουργού».

Η Ελλάδα, φέρεται να δήλωσε ο υπουργός, από την αρχή του 2010 ζητούσε από την ΕΕ και ΔΝΤ το δάνειο στήριξης να συνδυαστεί με αναδιάρθρωση.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όμως, υποστήριξε, ήταν αρνητικές, κρίνοντας πως χρειάζεται χρόνος για να σταθεροποιηθεί συνολικά η κατάσταση στην Ευρωζώνη πριν γίνει λόγος για αναδιάρθρωση.

Η στάση των Βρυξελλών ήταν πως, μέχρι τότε, η Αθήνα θα έπρεπε να αποδείξει πως μπορεί να εφαρμόσει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και δομικών μεταρρυθμίσεων.

Δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα φέρεται να σκιαγράφησε τα βασικά ερωτήματα για το πώς θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με αυτόν, είναι αρκετά πιθανό πως θα πρέπει να επιμηκυνθεί σημαντικά η περίοδος αποπληρωμής των δανείων και να μειωθούν τα επιτόκια.

Μία δεύτερη προσέγγιση, συνέχισε, θα ήταν «να πούμε σε όσους αγόρασαν ελληνικά ομόλογα στο 90% της ονομαστικής αξίας τους μετά το ξέσπασμα της κρίσης: “θα πάρετε μόνο το 80%, και μάλιστα αργότερα”».

Ο ίδιος αξιωματούχος φέρεται να ανέφερε, τέλος, πως μέχρι να καθοριστούν αυτά τα σημεία, δεν θα γινόταν επισήμως σχόλια σχετικά με την αναδιάρθρωση.

Φήμες, πάντως, αναφέρουν ότι η Ελλάδα ζήτησε τόσο στο άτυπο Ecofin πριν από 2 εβδομάδες, όσο και στο Δ.Ν.Τ. την περασμένη Παρασκευή επιμήκυνση του παλαιού χρέους των 340 δις. Αποτέλεσμα, τα spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων να σημειώσουν νέο ρεκόρ, όπως και τα 5ετή ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι χθες, η απόδοση των 2ετών ομολόγων άγγιξε το 20%.

olympia.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.