Για τη… δημοκρατία στη Λιβύη (ρε γαμώ το)


thumb

Του Δημήτρη Μυ

Σύμφωνα με «ασφαλείς πληροφορίες» 600 Βρετανοί πεζοναύτες σπεύδουν στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ελληνικής διπλωματίας, πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες για μια χερσαία εμπλοκή των Δυτικών στη Λιβύη με στόχο την εκθρόνιση (ή τη δολοφονία) του Καντάφι.

Η χερσαία εμπλοκή Βρετανών, Γάλλων και Ιταλών στη Λιβύη είναι ήδη γεγονός. Οπως έχουν ανακοινώσει, οι Βρετανοί έχουν ήδη αποστείλει 20 στρατιωτικούς συμβούλους για να βοηθήσουν τις αντικαθεστωτικές ομάδες. Ο Ιταλός υπουργός άμυνας ανακοίνωσε ότι και η Ιταλία θα αποστείλει 10 αξιωματικούς. Το ίδιο έχει πράξει και η Γαλλία. Στην πραγματικότητα, άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών αυτών των χωρών βρέθηκαν στη Λιβύη πριν το ξέσπασμα της εξέγερσης. Αυτοί οι άνθρωποι την οργάνωσαν και την πατρόναραν, αυτοί φροντίζουν να δίνουν τους στόχους στις έξυπνες βόμβες των βομβαρδιστικών.

Παρά την ξένη παρουσία και βοήθεια, ωστόσο, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να ανατρέψουν τον Καντάφι, γεγονός το οποίο τοποθετεί τους δυτικούς ενώπιον του διλήμματος: Να εγκαταλείψουν την προσπάθεια εκδίωξης του Καντάφι ή να κλιμακώσουν την παρουσία τους με την αποστολή χερσαίων δυνάμεων;

Οπως εκτιμούν Ελληνες διπλωμάτες η απάντηση έχει ήδη δωθεί: Οι δυτικοί θα κλιμακώσουν την εμπλοκή. Στην αρχή με την αποστολή Συμβούλων, μετά με την οργάνωση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας η οποία αποτελεί μια στρατιωτική επιχείρηση δημιουργίας προγεφυρώματος. Τέλος αν οι συνθήκες και οι ευκαιρίες το επιτρέψουν μια περιορισμένης έκτασης– αλλά δριμύτατης έντασης– αστραπιαία καταδρομική επίθεση με στόχο τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Καντάφι, θα επιβάλλει το δίκαιο (του ισχυρού) στην περιοχή…

topontiki

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.