Τσερνομπίλ 25 χρόνια μετά


Πέρασαν 25 χρόνια από εκείνη την  ημέρα. 5 Μαΐου 1986. Με τα δύο μου παιδιά 9 και 7 χρονών βρίσκομαι δεύτερη μέρα του Πάσχα στην  Πλατανιά Κιλκίς 5χλμ από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Η βροχή πέφτει “right through” όπως λέει και ο σχωρεμένος Ζαμπέτας. Τα παιδιά πλατσουρίζουν στα βροχόνερα και το διασκεδάζουν. Την ώρα που η γυναίκα μου προσπαθεί να τα πάρει μέσα εγώ ακούω στην τηλεόραση για το μεγάλο πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ. Συνέβη 26 Απριλίου του 1986, όταν η έκρηξη που σημειώθηκε στον αντιδραστήρα 4 του Τσερνομπίλ, έστειλε ένα σύννεφο ραδιενέργειας πάνω από την Ευρώπη και προκάλεσε τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, επηρεάζοντας την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων .Χιλιάδες άνθρωποι οδηγήθηκαν στο θάνατο από την έκθεση στη ραδιενέργεια, μολύνθηκε ο αέρας, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα τρόφιμα.

Και μας το ανακοίνωσαν τώρα 12 ημέρες αργότερα. Σεβασμός στον πολίτη!

Κάτι πάνω από100 φορές η ραδιενέργεια . Ως συνήθως βγήκαν στα κανάλια οι “ειδικοί”  και μας κάναν πιο ειδικούς. Το βράδυ στο σπίτι στην Θεσσαλονίκη έβαλα την γυναίκα μου και έκανε μπάνιο τα παιδιά και έπλυνε τα ρούχα τους. Έτσι χωρίς λόγο γιατί μου το υπαγόρευσε το ένστικτό μου, αυτό της επιβίωσης. Παράλληλα επειδή δούλευα την άλλη μέρα πήρα τηλέφωνο τον αδελφό μου να μου πάρει μια κούτα γάλατα εβαπορέ “πριν Τσερνομπίλ”«. Τα πήρε, μα δεν μου τάδωσε ποτέ με την αιτιολογία ότι είχε παιδιά!

Θα επακολουθήσουν ημέρες γεμάτες παραπληροφόρηση. Ο καθένας έλεγε ότι του κατέβαινε. Όλοι γίναν επαΐοντες με το καίσιο, ιώδιο, ουράνιο και τους χρόνους υποδιπλασιασμού των.

-Πότε θα εξαφανιστεί;

-Σε περίπου 1100 χρόνια! Το άκουσα που το έλεγε ο τάδε.

Ιούλιος του 1986 το καλοκαίρι στο μεγαλείο του αλλά οι παραλίες άδειες.Τα σενάρια για την ραδιενέργεια οργιάζουν. Κοντά σ’αυτά έρχεται και η Αποκάλυψη του Ιωάννη. “Και ο τρίτος Αγγελος εσάλπισε και έπεσε ένα μεγάλο αστέρι από τον ουρανό που καιγόταν σαν λαμπάδα . Και έπεσε στο 1/3 των ποταμών και στις πηγές των υδάτων. Και το όνομα του αστέρος είναι ΑΨΙΝΘΟΣ . Και έγινε το 1/3 των υδάτων σε άψινθο αι πολλοί από τους ανθρώπους απέθαναν από τα ύδατα διότι επικράνθησαν.”                                 Το περίεργο στην υπόθεση ήταν ότι Άψινθος σήμαινε στα Ρωσικά Τσερνομπίλ. Άντε τώρα πες ότι όλα είναι τυχαία. (τίποτα δεν γίνεται τυχαία ούτε τα άσχημα ούτε τα ωραία-Γιώργος Θεοφάνους).

Φάγαμε τρόφιμα πληρωμένα από ραδιενέργεια, καπνίσαμε καπνό φουλ ραδιενέργεια. Ότι στέλναμε στην Ευρώπη γύριζε πίσω ως μολυσμένο από ραδιενέργεια. Και έμπαιναν στην Ελληνική κυκλοφορία κατανάλωσης χάρη στην αξιοζήλευτη κερδοσκοπία των ημέτερων εμπόρων. Και φάγαμε και ήπιαμε και όχι μόνο τα Ελληνικά αλλά και τα Ευρωπαϊκά. Αθάνατο Ελληνικό στομάχι όλα τα αλέθεις!  Αυτές οι κυβερνήσεις μας όσες φορές χρειάστηκε να μας προστατεύσουν ήταν απούσες.

Τώρα ύστερα από 25 χρόνια και έχοντας μπροστά μας την Φουκουσίμα(λίγο μακριά πέφτει αλλά άμα καείς στο γάλα φυσάς και το γιαούρτι) και κάνοντας ένα απολογισμό καταλήγουμε ότι η ενέργεια που λαμβάνεται από την διάσπαση του ατόμου είναι πολύ, μα πάρα πολύ επικίνδυνη για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον.

Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει πυρηνικούς αντιδραστήρες αλλά έχει η Βουλγαρία (Κοσλοντούι και Μπέλενε). Η Τουρκία ετοιμάζεται για εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων

Με αφορμή την «μαύρη» επέτειο από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, ο Ουκρανός πρόεδρος  Viktor Yanukovych δήλωσε ότι «24 χρόνια μετά το ατύχημα εξακολουθεί να είναι μια απειλή για την Ευρώπη.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο σταθμό, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι «2 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από αρρώστιες που προκλήθηκαν από το ραδιενεργό νέφος»

Η σαρκοφάγος που τύλιξε τον Νο 4 αντιδραστήρα είχε χρόνο λήξης το 2000.«Ο αντιδραστήρας εξακολουθεί να είναι ‘ζωντανή’ απειλή για όσο χρονικό διάστημα δεν κατασκευάζεται μια νέα σαρκοφάγος για την προστασία του περιβάλλοντος», Είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Πάντως η περιοχή γύρω από το Τσερνομπίλ που έχει γίνει ατραξιόν, έχει μετατραπεί σε περιοχή μεταλλαγμένων ζώων, εντόμων και φυτών. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι η κανονική καλλιέργεια σόγιας.

25 χρόνια μετά. Οι επιπτώσεις από το πυρηνικό ατύχημα είναι τεράστιες και σε περιπτώσεις καταλυτικές. Πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε. Είναι δυνατόν να αντέξει η γη που ζούμε περισσότερα; Φοβάμαι ότι με τις ανοησίες της Τουρκίας θα μπούμε σε ακόμη μια ημερήσια αγωνία .

Ο άνθρωπος παίζει με κάτι που δεν μπορεί να ελέγξει πλήρως. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.

Πηγή econews.gr

Περὶ τοῦ/τῆς: aristarhos

Προσοχή στην πρίζα, υπάρχει συνωστισμός!
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.