Πόσο πάει το haircut μπάρμπα;


Του Αλέξανδρου Μερκούριου

Αλήθειες και ψέματα (με αριθμητική) για την αναδιάρθρωση του χρέους

Έχει στ’ αλήθεια μεγάλη πλάκα που στην κυβέρνηση λένε ότι δεν συζητούν για αναδιάρθρωση μετά κουρέματος των ομολόγων. Τόσοι οικονομισάριοι μαζεμένοι στην πλατεία Συντάγματος που φαίνεται να μην ξέρουν ούτε απλή αριθμητική. Και επικεφαλής ο Γιώργης Παπακωνσταντίνου που δείχνει πλέον να νιώθει πιο καλά με τα γαλλικά του (για τον Τρισέ) παρά με τα μαθηματικά του.

Και εξηγούμαι. Το κούρεμα (όπως και η αναδιάρθρωση) είναι μια διαδικασία στην οποία πρέπει να συμφωνήσουν αυτοί στους οποίους χρωστάς. Είναι δηλαδή ένας υπολογισμένος εκβιασμός. Πας στον άλλον και του λες: από το να μην πάρεις τίποτα πάρε τα μισά (κούρεμα δηλαδή 50%). Πριν μερικές εβδομάδες το κούρεμα στο 30% ήταν το ακραίο σενάριο. Σήμερα όμως το 50% είναι ένα πιο ρεαλιστικό, ενώ ξαφνικά κάποιοι μιλούν και για 70%. Κάνουν πλάκα; Μάλλον όχι.

Διότι κάπως έτσι θα παει το πράγμα εάν το κούρεμα «αφεθεί» για το 2013. Γιατί; Εάν η Ελλάδα θέλει να είναι βιώσιμη, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα πρέπει να πέσει κάτω από το 70-80%. Εάν λοιπόν το 2013 (θυμηθείτε, όταν δηλαδή θα πρέπει να ξαναβγούμε στις αγορές) το χρέος βρίσκεται στα 360 δισ. θα βρίσκεται αντίστοιχα στο 160% του ΑΕΠ. Εάν λοιπόν θέλουμε να πέσουμε στην «προϋπόθεση» του 80% του ΑΕΠ για να μπορούμε να λειτουργούμε στοιχειωδώς ως κράτος, πάει να πει ότι θα πρέπει να μας κουρέψουν –δηλαδή να δεχτούν να μας χαρίσουν περίπου 180 δις. Δηλαδή τα μισά.

Με δεδομένο όμως ότι τα 110 δισ. του πακέτου της ΕΕ και του ΔΝΤ θα αποπληρωθούν κανονικά και χωρίς κούρεμα σημαίνει ότι η διαδικασία του haircut θα γίνει στο παλιό χρέος. Ήτοι, που μου έλεγε και ο μαθηματικός στο σχολείο: Εάν γίνει η αναδιάρθρωση τώρα, το κούρεμα θα κοντά στο 50%. Το 2013, όμως, η ίδια διαδικασία, για να έχει αποτέλεσμα ένα λειτουργικό κράτος θα πρέπει να ανεβάσει το κούρεμα στο 70%. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί στους οποίους χρωστάμε θα θαλήσουν να μας χαρίσουν όλο αυτό το χρήμα.

Γι αυτό και όλα τα διεθνή ΜΜΕ φωνάζουν από τώρα για «αναδιάρθρωση τώρα». Δεν λένε ψέματα, όπως υποστηρίζουν στην πλατεία Συνατάγματος που ξέχασαν πλέον και την αριθμητική. Απλά τους έβαλαν να φωνάζουν για να μην χάσουν κι άλλα λεφτά στην ελληνική τρύπα.

Τελικά φαίνεται ότι ψεύτες είμαστε πάλι εμείς…

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.