ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΗ…..ΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ


Γράφει ο  Μιχάλης Τζανάκης*

ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ Κες και Κοι βουλευτές,

Είναι εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο να καταπιαστείς με τα «ιερά και όσια» του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, ειδικά όταν δεν έχω καμιά διάθεση ή προδιάθεση «ανατροπής» του. Κάποιες απλές σκέψεις θέλω να σας εκφράσω που ίσως οδηγούν και στο σημείο που φτάσαμε σήμερα αμφισβήτησης των πάντων.

Από παιδιά λοιπόν μαθαίναμε πως βάση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος είναι η διάκριση μεταξύ, νομοθετικού (βουλής), εκτελεστικού(κυβέρνησης) και δικαστικού σώματος προκειμένου να αποφεύγεται η συγκέντρωση εξουσίας σε κάποιον ή κάποιους και να διασφαλίζεται η ορθή και χρηστή διοίκηση μιας πολιτείας.

Η βουλή, λοιπόν, νομοθετεί αδιάκοπα ψηφίζοντας νόμους από ισχνά πάντα σύνολα εκπροσώπων της, ανοίγοντας ή κλείνοντας «παραθυράκια» σε μικρά ή μεγαλύτερα οικονομικά- επιχειρηματικά συμφέροντα. Και μην αρχίσει το παραμύθι περί αποδείξεων αφού ο κόσμος το χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Οι αρχηγοί σας όταν «τιμήσουν» με την παρουσία τους το κοινοβούλιο θα είναι για να κατακεραυνώσουν τους αντιπάλους τους και να «παίξουν» στο βραδινό δελτίο ενώ οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού μετατρέπονται σε χειροκροτητές και «εξαπτέρυγα» του μεγάλου αρχηγού. (αλήθεια θεωρώ απολύτως εξευτελιστικό να χειροκροτώ σε 10 λεπτά 16 φορές κάποιον, ό,τι κι αν λέει, αντί να ακούσω προσεκτικά τα όσα λέει).τελευταία με αφορμή την ψήφιση του επαχθέστατου «μνημονίου» έχω ακούσει πολλούς- κυρίως ακαδημαϊκούς- να επιχειρηματολογούν καταγγέλοντας ότι οι βουλευτές δεν είχαν γνώση του τι ψήφισαν ή  τους απεκρύφθη το πραγματικό κείμενο. Εδώ κάτι «βρωμάει». Ή οι άνθρωποι αυτοί λασπολογούν και πρέπει να καταγγελθεί ο λόγος τους, ή έχουν δίκιο και οι βουλευτές θα πρέπει να λογοδοτήσουν απέναντι σ όλους εμάς που τους εκλέξαμε. Ακούω και διαβάζω για «μειοδοσία» για «ενδοτισμό» για «ξεπούλημα» κλπ. Τα βάζω σε εισαγωγικά αλλά, αν δεν απαντηθούν τα ερωτήματα -που είναι πολλά και διατυπωμένα όχι από λαϊκιστές των καφενείων- αλλά από ακαδημαϊκούς έγκριτους, ξένους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, τα εισαγωγικά θα βγουν. Κι αν βγουν τα εισαγωγικά-όχι από μένα, αλλά απ το σύνολο της κοινωνίας-, όχι γιαούρτια και προφιτερόλ, αλλά θα έχουμε «θερμότερες» εκδηλώσεις του λαού που τόσο επικαλείσθε όταν θέλετε να υφαρπάξετε την ψήφο του. Καλό θα ήταν να διαφυλάξετε την…. αξιοπρέπεια και την υστεροφημία σας. Με δεδομένο ότι οι «μεσσίες»- μας και σας- τελείωσαν, φροντίστε να τιμήσετε όσους σας τίμησαν με την ψήφο τους. Αφήστε τα λιβανίσματα και τις apriori αλήθειες του αρχηγού σας ή του «σπόνσορα» σας. Οι εποχές που πολιτευόσασταν με τις παρουσίες σε γάμους, μνημόσυνα και κουμπαριές με τα μικρά ή μεγάλα ρουσφέτια πέρασαν ανεπιστρεπτί. Ο «στρατός» των κομματόσκυλων δε θα προθυμοποιείται εύκολα πια, γι αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι τη μία και μοναδική θητεία που πρέπει να επιδιώκετε να τιμήσετε καταρχήν τον εαυτό σας, τη συνείδηση σας και τον κόσμο που σας εμπιστεύτηκε.

Δεν πιστεύω πως εξ ορισμού είστε επιρρεπείς στη διαφθορά, αλλά το περιβάλλον σας την ευνοεί, η δομή του πολιτικού συστήματος την εκτρέφει. Απευθύνομαι σε δύο αξίες που πάντα πίστευα και πιστεύω πως βοηθούν τον άνθρωπο ατομικά και συλλογικά. Το φιλότιμο και τον -καλώς εννοούμενο- εγωισμό. Δείξετε και αποδείξετε πως διακρίνεστε κι απ τα δύο.

*ο  Μιχάλης Τζανάκης είναι Φιλόλογος στο Ηράκλειο Κρήτης

εστάλη από tonoikaipnevmata

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΗ…..ΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.