Αυτή ήταν οι σταθμοί στη ζωή του Οσάμα Μπιν Λάντεν


ImageΟι σημαντικότεροι σταθμοί στη ζωή του Οσάμα Μπιν Λάντεν, του ανθρώπου που κατάφερε να οργανώσει την πλέον πολύνεκρη και εντυπωσιακή τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, αλλά έδωσε και την αφορμή να ξεκινήσει ο παγκόσμιος αγώνας κατά της τρομοκρατίας, είναι οι εξής: 

1957 – Ο Οσάμα μπιν Μοχάμαντ μπιν Αουάντ μπιν Λάντεν γεννιέται στο Ριάντ- ένα από τα περισσότερα από 50 παιδιά ενός εκατομμυριούχου επιχειρηματία. Δεν είναι σαφής η ακριβής ημερομηνία γέννησής του.

1976 – Σπουδάζει Διοίκηση και Οικονομικά στο πανεπιστήμιο της Τζέντα.

26 Δεκεμβρίου 1979 – Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης εισβάλλουν στο Αφγανιστάν. Από το 1984, ο μπιν Λάντεν εμπλέκεται με την υπηρεσία υποστήριξης των Αράβων εθελοντών που φθάνουν στην περιοχή για να πολεμήσουν κατά των σοβιετικών δυνάμεων, με έδρα στην Πεσαουάρ.

1986- Ο μπιν Λάντεν μετεγκαθίσταται στην Πεσαουάρ, ξεκινάει την εισαγωγή όπλων και σχηματίζει την δική του, ολιγάριθμη ομάδα εθελοντών μαχητών.

1988 – Ιδρύεται η Αλ Κάιντα (Η Βάση) που εξελίσσεταισε πόλο έλξης των ακραίων μουσουλμάνων που επιδιώκουν την εγκατάσταση περισσότερο φονταμενταλιστικών κυβερνήσεων στις πατρίδες τους και μοιράζονται το μίσος τους για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τις μουσουλμανικές κυβερνήσεις που είναι σύμμαχοι των Αμερικανών.

1991 – Ο μπιν Λάντεν εγκαταλείπει τη Σαουδική Αραβία και αυτοεξορίζεται, καθώς αντιτίθεται στη συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Ιούνιος 1993 – Η οικογένεια του μπιν Λάντεν παύει τον Οσάμα από μέτοχο στις επιχειρήσεις της, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα.

9 Απριλίου 1994 – Η Σαουδική Αραβία, εξοργισμένη από την προπαγάνδα που διεξάγει ο Οσάμα κατά της ηγεσίας της, τού αφαιρεί την υπηκοότητα.

Μάϊος 1996 – Ο μπιν Λάντεν αναγκάζεται να εγκαταλείψει το Σουδάν μετά από αμερικανικικές πιέσεις στην κυβέρνηση της χώρας και μεταβαίνει στο Αφγανιστάν.

Αύγουστος 1996 – Ο μπιν Λάντεν εκδίδει φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα) εναντίον του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού ζητώντας τον θάνατό τους.

Οκτώβριος 1996 – Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τον μπιν Λάντεν υπ΄αριθμόν ένα ύποπτο για δύο βομβιστικές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία από τις οποίες σκοτώθηκαν 24 αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ινδοί.

7 Αυγούστου 1998 – Παγιδευμένα με εκρηκτικά φορτηγά εκρήγνυνται έξω από αμερικανικές πρεσβείες στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ ες Σαλάαμ. Από τις επιθέσεις σκοτώνονται 224 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 12 Αμερικανοί. Οι ΗΠΑ στη συνέχεια κατηγορούν τον μπιν Λάντεν ότι ενορχήστρωσε τις επιθέσεις. Ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον διατάζει πυραυλικά πλήγματα.

12 Οκτώβριος 2000 – Η Αλ Κάιντα πραγματοποιεί επίθεση κατά του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cole, στο λιμάνι Αντεν της Υεμένης. 17 ναύτες σκοτώνονται.

11 Σεπτεμβρίου 2001 – Τρία αεροσκάφη στα οποία εκδηλώνεται αεροπειρατεία συντρίβονται σε αμερικανικούς στόχους, μεταξύ των οποίων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης και στο Πεντάγωνο Ένα τέταρτο συντρίβεται στην Πενσιλβάνια. Σχεδόν 3.000 είναι οι νεκροί από τις επιθέσεις. Σε βίντεο που δίνεται αργότερα στη δημοσιότητα, ο μπιν Λάντεν υποστηρίζει ότι η κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων ξεπέρασε τις προσδοκίες της αλ Κάιντα.

17 Σεπτεμβρίου 2001 – Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δηλώνει ότι ο μπιν Λάντεν «Καταζητείται: Ζωντανός ή Νεκρός».

7 Οκτωβρίου 2001 – Οι ΗΠΑ εισβάλλουν στο υπό τους Ταλιμπάν διοικούμενο Αφγανιστάν, έδρα του μπιν Λάντεν και της αλ Κάιντα.

6 Δεκεμβρίου 2001 – Δυνάμεις κατά των Ταλιμπάν καταλαμβάνουν την κυριότερη βάση του μπιν Λάντεν στα βουνά Τόρα Μπόρα, στο ανατολικό Αφγανιστάν.

26 Δεκεμβρίου 2001 – Ο μπιν Λάντεν δηλώνει σε βίντεο ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας της 11ης Σεπτεμβρίου στόχευαν να σταματήσουν την αμερικανική στήριξη προς το Ισραήλ.

10 Σεπτεμβρίου 2002 – Το Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ηχητικό μήνυμα που φέρεται ότι ανήκει στον μπιν Λάντεν, ο οποίος εξαίρει τους αεροπειρατές των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου χαρακτηρίζοντάς τους «άνδρες που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας».

Νοέμβριος 2002 – Η αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη για τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο ξενοδοχείο Mombasa Paradise, στο οποίο διέμεναν Ισραηλινοί, από τις οποίες σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 80.

Οκτώβριος 2004 – Ο μπιν Λάντεν εμφανίζεται εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, στο πρώτο του ηχογραφημένο μήνυμα επί ένα χρόνο και πλέον, για να χλευάσει τον Μπους.

Ιανουάριος 2006 – Το πρώτο μήνυμα του μπιν Λάντεν σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους χαρακτηρίζεται ως προσπάθεια να δείξει ότι εξακολουθεί να ηγείται της αλ Κάιντα.

Σεπτέμβριος 2006 – Ο Μπους δεσμεύεται ότι «Η Αμερική θα σε εντοπίσει».

Σεπτέμβριος 2007 – Ο μπιν Λάντεν εμφανίζεται σε ένα νέο βίντεο μετά από σχεδόν τρία χρόνια να λέει στις ΗΠΑ ότι είναι ευάλωτες παρά την δύναμή τους.

18 Μαϊου 2008 – Ο μπιν Λάντεν καλεί τους μουσουλμάνους να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της υπό την Χαμάς διοικούμενης Λωρίδας της Γάζας και να πολεμήσουν τις αραβικές κυβερνήσεις που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ.

24 Ιανουαρίου 2010 – Ο μπιν Λάντεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την αποτυχημένη επίθεση στις 25 Δεκεμβρίου με στόχο αεροσκάφος με προορισμό τις ΗΠΑ σε ηχητικό του μήνυμα στο οποίο δεσμεύεται να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά των ΗΠΑ.

26 Ιανουαρίου 2010 – Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι η αλ Κάιντα έχει αποδυναμωθεί από την δράση των ΗΠΑ.

25 Μαρτίου 2010 – Ο μπιν Λάντεν απειλεί ότι η αλ Κάιντα θα σκοτώσει όποιον Αμερικανό συλλάβει, αν ο κατηγορούμενος ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, που κρατείται από τις ΗΠΑ, θανατωθεί, σύμφωνα με ηχογραφημένο όνομα που μετέδωσε το αλ Τζαζίρα.

21 Ιανουαρίου 2011 – Ο μπιν Λάντεν δηλώνει σε ηχογραφημένο του μήνυμα ότι η απελευθέρωση Γάλλων ομήρων που κρατούνταν στο Νίγηρα από την αλ Κάιντα εξαρτάται από την αποχώρηση των Γάλλων στρατιωτών από τα μουσουλμανικά εδάφη.

1 Μαϊου 2011 – Ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώνεται από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Πακιστάν, ανακοινώνει ο πρόεδρος Ομπάμα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.