Κε Δήμαρχε…Χριστός!


 Γράφει ο Δημήτριος Χρ. Αναστασόπουλος
Δικηγόρος Αθηνών

Αγαπητέ κε Καμίνη,

Λίγο πριν τη Μεγάλη Βδομάδα άρχισε να διακινείται, ως φήμη αρχικά, η πληροφορία ότι δώσατε εντολή στη διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84 να μην αναφέρεται από κανέναν παραγωγό η ευχή «Χριστός Ανέστη», παρά μόνον η ευχή «Καλό Πάσχα», καθώς και να μη μεταδοθεί καμία θεία λειτουργία, ώστε να μη θιχτούν οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Αθήνας. Τότε σκέφτηκα «Αποκλείεται, θα πρόκειται για ανόητες διαδόσεις».

Το Πάσχα ωστόσο πέρασε, και τελικά προκύπτει ότι δεν επρόκειτο για απλή παραφιλολογία, αλλά ότι πράγματι δώσατε τέτοιου περιεχομένου εντολή.

Θα πρέπει κε Καμίνη, πριν εκφράσω τις σκέψεις μου για την απόφαση σας αυτή, να θέσω υπόψη σας ότι, καίτοι ιδεολογικά δεν ανήκα ποτέ στον χώρο που σας έχρισε υποψήφιο δήμαρχο του, ωστόσο ευθαρσώς είχα δηλώσει ότι αξίζατε μια ευκαιρία, μήπως επιτέλους η Αθήνα γίνει μια καλύτερη πόλη. Μάλιστα, όταν πληροφορήθηκα ότι επιχειρήσατε να βάλετε ένα τέλος στην σπατάλη δημόσιου χρήματος στον ως άνω ραδιοσταθμό, αισθάνθηκα μερικώς δικαιωμένος.

Δυστυχώς, η συγκεκριμένη πρόσφατη επιλογή σας απογοήτευσε οικτρά πολλούς σύγχρονους πολίτες αυτής της πόλης, όπως βεβαίως και εμένα. Ελπίζω, δε, ότι δε διατηρείτε το αποκλειστικό προνόμιο της ιδιότητας του «σύγχρονου» και «προοδευτικού» πολίτη μόνον για τον εαυτό σας και όσους συμφωνούν μαζί σας.

Κε Καμίνη, η θέση του Δημάρχου, την οποία υπηρετείται, αφορά την διαχείριση των ζητημάτων της πόλεως. Αποκλειστική μέριμνα σας πρέπει να είναι η καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των πολιτών της Αθήνας και όχι η εμπλοκή σας σε θρησκευτικά ζητήματα, τα οποία άλλωστε είναι σαφώς οριοθετημένα από το ίδιο το Σύνταγμα. Δεν είστε κε Καμίνη ακόμα Συνήγορος του Πολίτη, όπου τότε θα δικαιολογείτο κάποια τέτοια παρέμβαση σας, κατόπιν έγγραφης καταγγελίας κάποιου μουσουλμάνου κατοίκου της πόλης, ο οποίος διαμένει νόμιμα στην χώρα μας. Αλλά είστε Δήμαρχος μιας πόλεως όπου η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της είναι Έλληνες ορθόδοξοι.

Περαιτέρω, αν και το γνωρίζετε ως καθηγητής δημοσίου δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών καλύτερα από τον καθένα, στο άρθρο 2 εδ.α’ του Συντάγματος μας αναφέρεται: «Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού». Από πού, λοιπόν, προκύπτει το δικαίωμα σας να απαγορεύεται σε ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο οποίος απευθύνεται κατά συντριπτικό ποσοστό σε έλληνες ορθόδοξους πολίτες, από τους οποίους και χρηματοδοτείται, να αναφέρουν χριστιανικές ευχές; Βάσει ποιάς αρχής της αναλογικότητας η, υποτιθέμενη, ενόχληση μουσουλμάνων πολιτών δικαιολογεί μια τέτοια απόφαση; Από ποια στοιχεία προκύπτει ότι η αναφορά τέτοιων ευχών θα προκαλούσε τους μουσουλμάνους; Δεν καταλαβαίνετε ότι ένα τέτοιο επιχείρημα, αν μη τι άλλο, καταλύει απόλυτα και τη δική σας άποψη περί δημιουργίας τζαμιού στην Αθήνα, αφού πλέον κάθε Έλληνας ορθόδοξος πολίτης μπορεί να σας αντιτάξει το επιχείρημα ότι θα προκαλείται από το άκουσμα καθημερινώς, και μάλιστα πολλάκις, των προσευχών των μουσουλμάνων μέσα στο τζαμί; Πέραν, όμως αυτού, τίθενται ακόμα τα εξής ερωτήματα, σε συνέχεια της προφανούς αντισυνταγματικότητας της αποφάσεως σας αυτής:

Είναι ο ελληνικός λαός ο κυρίαρχος στον τόπο του ναι ή όχι; Αν ναι, τότε έχει δικαίωμα στην έκφραση των θρησκευτικών του πεποιθήσεων δια μέσω των οργάνων της περιουσίας του (όπως οι δημόσιοι ραδιοσταθμοί), ναι ή όχι; Δηλαδή, κε Καμίνη, με απλά λόγια, αν επισκεφτείτε ένα σπίτι μουσουλμάνων, οι νοικοκυραίοι του σπιτιού δε θα (ή οφείλουν να μην) προσευχηθούν για να μην σας προκαλέσουν;

Γιατί βάσει της ίδιας ευαισθησίας σας δεν απαγορεύετε την προσευχή των μουσουλμάνων σε δημόσιους χώρους, με τον χαρακτηριστικό τρόπο τους, ώστε να μην προκαλούνται οι ορθόδοξοι πολίτες;

Καίτοι υποθέτω ότι η ως άνω συνταγματική διάταξη θα θέλατε να καταργηθεί, δεδομένης ωστόσο της ισχύος της, είναι συμβατή η απόφαση σας αυτή με το Σύνταγμα; Εξηγήστε μου, σας παρακαλώ πολύ, τη νομική βάση της αποφάσεως σας αυτής, τόσο από συνταγματική σκοπιά όσο όμως και από πλευράς αρμοδιοτήτων της θέσεως σας.

Ποια στοιχεία έχετε που αποδεικνύουν ότι αν από τον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 ακουγόταν η φράση «Χριστός Ανέστη» θα προκαλούνταν οι μουσουλμάνοι;

Πόσοι και ποιοι μουσουλμάνοι παραπονέθηκαν κάποια στιγμή στο άκουσμα του «Χριστός Ανέστη», με αποτέλεσμα να οδηγηθείτε στην συγκεκριμένη απόφαση;

Το γεγονός ότι με την απόφαση σας αυτή προκαλέσατε εκατομμύρια ελλήνων πολιτών, σας απασχολεί καθόλου ή όχι; Η πλειοψηφία έχει κάποια δικαιώματα ή όχι; Βλέπετε, τέτοιου είδους αποφάσεις και συμπεριφορές, ευρισκόμενες σε ευθυγράμμιση με ανάλογες της κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής, μας δίνουν την αίσθηση ότι μετά μεγάλης δυσανασχέτησης σας κυβερνάτε (καθείς από το πόστο του) έναν οπισθοδρομικό, ανάξιο και κακομοίρικο λαό.

Στο κάτω κάτω της γραφής, κε Καμίνη, η απλή έκφραση «Χριστός Ανέστη» πώς ακριβώς θα προκαλούσε τον οποιοδήποτε; Ανεξαρτήτως των θρησκευτικών πεποιθήσεων του καθενός, πρόκειται για το λαμπρότερο μήνυμα κατίσχυσης της ζωής. Ποιόν θα μπορούσε να ενοχλήσει;!

Ποια άλλη σοβαρή χώρα κε Καμίνη, με επικρατούσα αναγνωρισμένη θρησκεία, θα επεδίωκε να απαρνηθεί ήθη, πιστεύω και συνήθειες της, να αλλοιώσει δηλαδή τον χαρακτήρα της, προκειμένου να μην «κακοπέσει» στα μάτια όσων την επιλέγουν για κατοικία τους;

Μήπως, τότε, να αφαιρέσουμε κάθε τι συμβολικό της πίστεως μας από οποιονδήποτε δημόσιο χώρο ώστε να είμαστε αρκετά φιλόξενοι;

Κε Καμίνη, τέλος, αντιλαμβάνεστε, ελπίζω, ότι με τέτοιου είδους αποφάσεις σας από την μια δίνετε τροφή σε φανατικούς κύκλους να καταφερθούν εναντίον σας και από την άλλη απλώς γίνεστε γραφικός στα μάτια των «προοδευτικών» (όπως συνήθως ονομάζουμε ανθρώπους που προέρχονται από τον ίδιο ή γειτνιάζοντες με τον δικό σας ιδεολογικό χώρο) ανθρώπων (δείτε π.χ. εδώ ).

Ακούστηκε ήδη από μερικούς ότι ο Χριστός βρίσκεται υπό δίωξη στη χώρα μας από κάποιους σαν και εσάς. Προσωπικά θεωρώ αστειότητες τέτοιους ισχυρισμούς, δεδομένου άλλωστε ότι ιστορικά έχουμε διδαχτεί ότι ο Χριστός και η πίστη σε αυτόν γιγαντώνονται ακριβώς όταν βρίσκεται σε δίωξη.

Μόνο αποτέλεσμα από τέτοιου είδους αποφάσεις σας, πέραν του ότι είναι παντελώς αστήρικτες νομικά, είναι να φαίνεστε μικρότερος. Επιφυλάσσετε στον εαυτό σας το ανάστημα νάνου, πνευματικά και ηθικά. Και, βεβαίως, για εσάς δεν ισχύει κάτι τέτοιο, έχετε τις δικές σας απόψεις και αυτό είναι δικαίωμα σας. Ωστόσο, με την συμπεριφορά σας αυτή πολύ σύντομα θα απωλέσετε την πλατειά κοινωνική συμμαχία που πετύχατε στις πρόσφατες εκλογές, προκειμένου να αλλάξετε την πόλη μας, και κάτι τέτοιο είναι βέβαιο ότι θα σας οδηγήσει στην αποτυχία σας ως Δημάρχου. Και αυτό δεν είναι δικαίωμα σας!

Τέλος, εγώ ο ένας κε Δήμαρχε, ως τραγική μειοψηφία, σας δηλώνω ότι η απόφαση σας να απαγορεύσετε το «Χριστός Ανέστη» από τον δημοτικό ραδιοσταθμό, προκάλεσε σφόδρα τόσο τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις όσο και, κυρίως, τη νοημοσύνη μου. Ως εκ τούτου, σας καλώ να αποφύγετε παρόμοιες προκλήσεις στο πρόσωπο μου στο εξής.

Μετά τιμής,

Δημήτριος Χρ. Αναστασόπουλος

Δικηγόρος Αθηνών

Διαχειριστής www.ethemis.gr

Σημείωση: Η παρούσα επιστολή εστάλη προς τον κο Δήμαρχο την Παρασκευή 29/4/2011 και ώρα 22:00 μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Αθηναίων

olympia.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Κε Δήμαρχε…Χριστός!

  1. Ὁ/ἡ DIMITRIOS RELLOS γράφει:

    ΔΗΜΑΡΧΕ ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΣΙΩΝΙΣΤΗΣ ΔΕΣ ΒΙΝΤΕΟ
    http://katohika.blogspot.com/2011/05/blog-post_7676.html

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.