Η «Διώρυγα Ερντογάν» είναι… «Διώρυγα Ετσεβίτ»!


Δεν πρόλαβε καλά-καλά να παρουσιάσει το μεγαλεπήβολο σχέδιό του ο Τούρκος πρωθυπουργός, ύψους πενήντα δις ευρώ, για την διώρυγα που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τον Μαρμαρά και άρχισαν οι αποκαλύψεις.

Ο τουρκικός Τύπος έσπευσε να αποδείξει πως πρόκειται για ένα παλιό σχέδιο, αναδημοσιεύοντας ανάλογα ρεπορτάζ που ανάγονται στην… 18η Ιανουαρίου 1994! Από αυτά προκύπτει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είχε ανακοινωθεί τότε για πρώτη φορά από τον Μπουλέντ Ετσεβίτ – άλλον «οραματιστή» και σφαγέα της Κύπρου.

Μπροστά στον ορυμαγδό των δημοσιευμάτων και των ειρωνικών σχολίων ο κ. Ερντογάν αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι το σχέδιο βρέθηκε στα οθωμανικά αρχεία και το είχε εμπνευστεί , όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο παππούς μας ο Αμπτουλμετζίτ»! 

Από ιστορικές πηγές προκύπτει ότι η ιδέα αυτή ανήκει στον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, ο οποίος ανέθεσε τον σχεδιασμό της διώρυγας στον μεγάλο αρχιτέκτονα της εποχής Σινάν,ο οποίος λέγεται ότι ήταν ελληνικής ή αρμενικής καταγωγής.

Έκτοτε επτά σουλτάνοι προσπάθησαν να υλοποιήσουν το σχέδιο, το οποίος όμως προσέκρουε κάθε φορά σε καινούργια εμπόδια.  Ίσως ο νεοθωμανός  κ. Ερντογάν να είναι ο όγδοος και τυχερός σουλτάνος που θα το υλοποιήσει!

Η πρώτη αντίδραση για το σχέδιο εκφράστηκε ήδη από τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα κ. Βλαντιμίρ Ιβανόφσκι, ο οποίος δήλωσε στον συνεργάτη της εφημερίδας Ραντικάλ κ. Μουράτ Γετκίν, ότι η διώρυγα μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση του σεβασμού της Συνθήκης του Μοντρέ, που προβλέπει την ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων από τα Στενά και απαγορεύει την έξοδο των πολεμικών στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που συνέβη πρόσφατα όταν οι ΗΠΑ θέλησαν να στείλουν πολεμικά σκάφη τους στην περιοχή κατά τη διάρκεια του πολέμου  Ρωσίας – Γεωργίας. Ο Πρέσβης διέψευσε επίσης κατηγορηματικά ότι ρωσικές εταιρίες θα αναλάβουν το κόστος κατασκευής της διώρυγας.

Ανησυχίες για το  θέμα εξέφρασαν αρκετοί Τούρκοι διπλωμάτες. Ένας εξ αυτών ο κ. Ονούρ Οϊμέν, τόνισε ότι ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε μόνο στα οικολογικά και οικονομικά ζητήματα και παρέλειψε να μιλήσει για τα νομικά και πολιτικά που είναι και τα πιο σημαντικά.

Εάν επεκταθεί η Συνθήκη του Μοντρέ και στη νέα διώρυγα η Τουρκία δεν θα εισπράττει χρήματα , οπότε δεν θα έχει κανένα οικονομικό όφελος. Το ερώτημα λοιπόν που πλανάται είναι μήπως τη διώρυγα τη ζήτησαν οι ΗΠΑ, για να περνούν ανενόχλητα τα πολεμικά πλοία τους στη Μαύρη Θάλασσα;

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.