Οι τράπεζες κλείνουν καταστήματα


Μέτρα όπως προγράμματα εθελουσίας εξόδου και συγχωνεύσεις έρχονται στον κλάδο
Δραστικά μέτρα που περιλαμβάνουν προγράμματα εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό, συγχωνεύσεις και κλείσιμο καταστημάτων, καθώς και περιορισμό των διοικητικών και των γενικών εξόδων, λαμβάνουν οι τράπεζες με στόχο τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2009, μετά το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης που σήμανε την αρχή της ύφεσης για την ελληνική οικονομία και τη σημαντική μείωση της ζήτησης για τραπεζικές υπηρεσίες.

Η τάση συμπίεσης του κόστους λειτουργίας εντάθηκε ακόμη περισσότερο την περυσινή χρονιά, με τις εγχώριους τραπεζικούς ομίλους να επιτυγχάνουν τους στόχους που είχαν θέσει.

Στο σύνολο της αγοράς τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 220 εκατ. ευρώ ή 3,6% στα 5,91 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες προσωπικού περιορίστηκαν κατά 133 εκατ. ευρώ ή 3,7% στα 3,47 δισ. ευρώ.

Τα ποσοστά μείωσης αναμένεται να είναι υψηλότερα τη φετινή χρονιά, καθώς συνεχίζεται η αναδιοργάνωση του δικτύου των τραπεζών και ο συνεπακόλουθος περιορισμός του αριθμού των εργαζομένων, κυρίως μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου αλλά και μη αναπλήρωσης όσων συνταξιοδοτούνται.

Σημαντικές μειώσεις

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΑΤΕBank, στην οποία υλοποιείται ένα ευρύ πρόγραμμα ανασυγκρότησης, το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση του αριθμού των καταστημάτων και των αποδοχών των εργαζομένων κατά τουλάχιστον 10%.
Στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι το σύνολο των λειτουργικών δαπανών να έχει περιοριστεί κατά 25% έως και το 2013.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Citibank έκλεισε τα μισά της καταστήματα στην Ελλάδα (31 από τα 72) και ολοκλήρωσε με επιτυχία πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 200 εργαζομένων.
Επίσης, στο τέλος του 2010 η Τράπεζα Πειραιώς εφάρμοσε το πρόγραμμα Sabbatical, στο οποίο εντάχθηκαν 180 εργαζόμενοί της, οι οποίοι για τα επόμενα 2 ή 3 χρόνια χωρίς να απασχολούνται θα λαμβάνουν έως και το 50% του μισθού τους. Η τράπεζα θα πετύχει μέσω αυτού μείωση του μισθολογικού της κόστους κατά τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ το 2011.

εστάλη από bankwars

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Οι τράπεζες κλείνουν καταστήματα

  1. Ὁ/ἡ ΣΤΑΘΗΣ γράφει:

    στα αρχ…δια μου για τις τραπεζες , αντε ρε παρατηστε με ησυχο με αυτες .

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.