Εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να εγκαταλείψει το ευρώ…


Τι ανέφερε το μυστικό έγγραφο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών

Ένα χρόνο μετά τη διάσωση της Ελλάδας, το πρόγραμμα προσαρμογής μόνο εμπιστοσύνη δεν έδωσε στις αγορές, καθώς πλέον έχει τεθεί επί τάπητος τόσο η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όσο και η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Αν και η τελευταία λύση είναι από απαγορευτική έως μη εφικτή (νομικά και οικονομικά), ωστόσο το ότι έχει μπει στην ατζέντα των συζητήσεων και κυρίως από τη γερμανική πλευρά προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, στη μυστική συνάντηση της Παρασκευής στο Λουξεμβούργου εμφανίστηκε να είχε στην κατοχή του έκθεση με τις συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Τι έλεγε αυτό το έγγραφο;

“Η απόρριψη του ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση, και η επιστροφή στη δραχμή θα προκαλούσε σοβαρή υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, τόσο που ενδεχομένως να έφτανε έως και το 50%, προκαλώντας αυτόματα μία δραστική αύξηση του χρέους. Η άνοδος του ελλείμματος ενδεχομένως να έφτανε ακόμη και στο 200% του ΑΕΠ, με την αναδιάρθρωση πλέον να φαντάζει αναπόφευκτη. Η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε”.
Στο έγγραφο δεν ήταν ξεκάθαρο εάν είναι νομικά εφικτή μία τέτοια υπόθεση. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι για να βγει η Ελλάδα από το ευρώ θα πρέπει να βγει από το ευρύτερο νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, ακόμη παραμένει άγνωστο εάν και τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης θα δέχονταν μία τέτοια εξέλιξη, αφού οι συσχετίσεις και η αρνητική αλληλεπίδραση θα ήταν μεγάλη.
“Η συναλλαγματική μετατροπή θα προκαλούσε σημαντικές απώλειες κεφαλαίου”, αναφέρει το γερμανικό έγγραφο, ενώ προβλέπει και την επιβολή ορίων στις συναλλαγές για να αποτρέψει η ελληνική κυβέρνηση πιθανή μεταφορά μεγάλων κεφαλαίων εκτός της χώρας. Το τελευταίο όμως έρχεται σε αντίθεση με τις νομικές και κατοχυρωμένες ελευθερίες που ισχύουν εντός της ΕΕ, και ιδιαίτερα σε εκείνες που αναφέρονται στην ελεύθερη μεταφορά κεφαλαίων.
Μία από τις βασικότερες επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι και ο πλήρης αποκλεισμός της από την αγορά. Ο κίνδυνος όμως μετάδοσης της κρίσης θα προκαλούσε τα ίδια προβλήματα και στις υπόλοιπες αδύναμες χώρες της ζώνης, με αποτέλεσμα και αυτές να αποκλειστούν ολοκληρωτικά ή εν μέρει από τις αγορές. “Ο κίνδυνο μετάδοσης είναι μεγάλος” αναφέρει ο έγγραφο του Σόιμπλε.
H επιστροφή στη δραχμή δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστες και τις τράπεζες, ιδιαίτερα τις ελληνικές. Η κεφαλαιακή βάση θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και χρεοκοπία ορισμένων τραπεζών. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αναγκαστούν να εγγράψουν σημαντικές ζημίες στα χαρτοφυλάκια ομολόγων και χορηγήσεων που σχετίζονται με τη χώρα. Ανεπηρέαστη δε θα μείνει ούτε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία διαθέτει στα χαρτοφυλάκια της ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα δεν θα μείνουν οι επιπτώσεις μόνο στη διαγραφή μεγάλου μέρους των ομολόγων, αλλά θα επεκταθεί και στις εγγυήσεις που διακρατεί μέσω του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών. Το έγγραφο του Σόιμπλε αναφέρει ότι η ζημιά μπορεί να φτάσει τα 40 δισ. Ευρώ, ενώ αν λάβει κανείς υπόψη του το ότι η ποσόστωση της Γερμανίας είναι στο 27%, οι ζημιές που θα κληθεί να καλύψει η χώρα θα είναι μεγάλες.
Σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να αποποιηθούν μέρος των απαιτήσεων τους, καταλήγει το έγγραφο.

ΠΗΓΗ

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.