Οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν μόνο από την Fitch


Oι συνεχείς υποβαθμίσεις των διεθνών οίκων της ελληνικής οικονομίας αποσταθεροποιούν το ήδη τεταμένο κλίμα και θέτουν σε ομηρία την προσπάθεια αντίδρασης.

Η Standard and Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα στην κλίμακα Β ενώ προειδοποίησε ότι θα θέσει την χώρα στην ειδική κλίμακα selective default που δίδεται σε χώρες που ακολουθούν επιλεκτική χρεοκοπία αναδιαρθρώνοντας το χρέος τους.

Χθες το βράδυ υπήρξε όργιο φημών ότι και η Fitch θα υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β από ΒΒ+ της τρέχουσας περιόδου αλλά η Fitch επισήμανε ότι προς το παρόν παραμένει αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της.

Η Moody’s επίσης εχθές το βράδυ προειδοποίησε ότι θα υποβαθμίσει επιθετικά πολλές βαθμίδες την ελληνική οικονομία αν προχωρήσει σε κάποιας μορφής αναδιάρθρωση. 

Οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν μόνο από την Fitch αν η Fitch υποβαθμίσει επιθετικά την Ελλάδα τότε θα εκπέσουν πάνω από 15 δις ευρώ εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ.

Μια υποβάθμιση από την Fitch θα είχε τις χειρότερες επιπτώσεις σε σχέση με νέες υποβαθμίσεις από άλλους ελεγκτικούς οίκους.

Όμως αν τελικώς υπάρξει αναδιάρθρωση είναι πολύ πιθανό οι υποβαθμίσεις να είναι επιθετικές από όλους τους ξένους οίκους και τότε εκ των πραγμάτων 15-20 δις ευρώ εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών θα τεθούν εκτός της ΕΚΤ όσο υποβαθμίζονται οι ελληνικές τράπεζες τόσο απομακρύνονται σημαντικά από τις αγορές.

Με κλίμακα Β στην οικονομία οι τράπεζες είναι αδύνατο να δανειστούν από τις αγορές.

bankwarsl

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.