Ο Α. Λοβέρδος, το αδιέξοδο και οι εκλογές…


Του Μπάμπη Παπαπαναγιώτου

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ο Γ. Παπανδρέου κοιτάζει τον «λογαριασμό» του και βλέπει ότι από το πολύ μεγάλο πολιτικό κεφαλαίο με το οποίο ξεκίνησε ως πρωθυπουργός, του έχουν απομείνει κάτι «ψιλά»… Την ώρα που η κυβέρνηση νιώθει να αποδοκιμάζεται ως αποτυχούσα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και καταφεύγει, πάλι, σε μυστικές διαβουλεύσεις… Και την ώρα που ομολογείται σχεδόν με δραματικό τρόπο η παταγώδης αποτυχία του Μνημονίου, η οποία βαρύνει προφανώς και την Τρόικα που το επέβαλε και την κυβέρνηση που ανέλαβε αδιαμαρτύρητα και χωρίς αντιστάσεις να το υλοποιήσει…

…«ΣΚΑΕΙ» Η «ΒΟΜΒΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ». Η οποία εκ πρώτης όψεως μοιάζει με ένα ακόμα ενδοκυβερνητικό κρούσμα έλλειψης συντονισμού, αλληλεγγύης και συναντίληψης, με ένα ακόμα πλήγμα στην ήδη τραυματισμένη εικόνα της κυβέρνησης. Η δεύτερη ανάγνωση των δηλώσεων του υπουργού Υγείας, όμως, παράγει δεύτερες σκέψεις. Καθώς ο Α. Λοβέρδος ανέπτυξε ουσιαστικά το «σχέδιο διαφυγής» της κυβέρνησης μέσω εκλογών.

Αν πρωθυπουργός και Παπακωνσταντίνου δεν γνώριζαν εκ των προτέρων τις δηλώσεις Λοβέρδου, μετά το αρχικό ξάφνιασμα που πιθανώς θα ένιωθαν, κυρίως από την απειλή παραίτησης του υπουργού, στη συνέχεια θα έπρεπε να ανοίξουν σαμπάνιες. Γιατί ο Λοβέρδος ζήτησε ουσιαστικά διά ψήφου συνυπευθυνότητα, όχι μόνο από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση! Αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, έχουμε «νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές», στις οποίες ο ίδιος δεν έχει θέση. Και επειδή στα αδιέξοδα και τις «νεφελώδεις» καταστάσεις διέξοδο δίνει ο λαός, ο Α. Λοβέρδος έδειξε τις κάλπες διά της τεθλασμένης: Λέγοντας ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα πρέπει να εγκριθεί με την αυξημένη πλειοψηφία των 181 βουλευτών και όχι την απλή των 151, όπως εγκρίθηκε το μείζον, δηλαδή το ίδιο το Μνημόνιο. Υποθέτω ότι το ίδιο ακριβώς θα ήθελαν να μπορούν να πουν και ο Γ. Παπανδρέου και ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΦΑΝΕΙ αν ο Α. Λοβέρδος ηθελημένα ή αθέλητα έπαιξε τον ρόλο του «λαγού» του Γ. Παπανδρέου. Ή αν απλώς κήρυξε ένα ακόμα «αντάρτικο» απέναντι σε μια κυβέρνηση, η οποία δείχνει να έχει χάσει «τα αβγά και τα καλάθια»… Το μείζον θέμα όμως είναι ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει πρόσθετες υποχρεώσεις έναντι των δανειστών της χώρας, υποθηκεύοντας ακόμα πιο σκληρά τη δημόσια περιουσία. Και όλα αυτά ακολουθώντας μια πολιτική, η οποία δεν έχει ίχνος πολιτικής νομιμοποίησης. Ενώ η ισχύς των υποχρεώσεων που είναι έτοιμη να αναλάβει είναι προφανές ότι υπερβαίνει κατά πολύ τον συνταγματικό βίο της. Υπ’ αυτή την έννοια, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό πώς θα μπορέσει να αποφύγει τις εκλογές. Ισως για αυτό χαλαρώνει για να τις απολαύσει…

e-typos.com

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.