Βουλιάζουν διαλύοντας την κοινωνία


Μενέλαος Γκίβαλος: Βουλιάζουν διαλύοντας την κοινωνίαΜενέλαος Γκίβαλος

Tο νεοφιλελεύθερο «οικοδόμημα» που «έχτισε» ο κ. Γ. Παπανδρέου, με μηχανικό την τρόικα και με αρχιτεκτονικό υπόδειγμα το Μνημόνιο, βυθίζεται αργόσυρτα στο τέλμα, παρασύροντας τη χώρα και τους πολίτες σε μια πορεία χωρίς επιστροφή.

Ο ίδιος και ο περίγυρος που τον περιβάλλει βρίσκονται τώρα σε πλήρη απομόνωση, σε απόγνωση. Η χώρα βρίσκεται στο κενό. Διασύρεται και λοιδορείται σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη και το ίδιο της το μέλλον «παίζεται» από τους δανειστές και τους κερδοσκόπους ερήμην της. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να επιβάλει την άποψή του πουθενά και σε κανέναν – αν υποτεθεί ότι διαθέτει άποψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης…

Ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του εγγίζουν το σημείο μηδέν. Όλοι τους οι στόχοι έχουν αποτύχει. Έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και, παρά την ανηλεή προπαγάνδα και την ατελεύτητη ιδεολογική τρομοκρατία που ασκούν ανελλιπώς, έχει ακυρωθεί το βασικό πολιτικό τους επιχείρημα: Ότι το Μνημόνιο ήταν μονόδρομος, άποψη που απορρίπτουν τα 2/3 των πολιτών…

Τα ίδια τα «αφεντικά», οι δανειστές μας και το ΔΝΤ, έχουν απογοητευτεί από τη δυνατότητα και την ικανότητα του πρωθυπουργού και του επιτελείου του να οδηγήσουν την οικονομία και την κοινωνία της χώρας στα «βαθιά νερά» των μηχανισμών της αγοράς. Το «όχημα» του Μνημονίου, μαζί του και η κυβέρνηση, «κόλλησε» στη «λάσπη» που οι ίδιοι δημιούργησαν με τις επιλογές τους.

Γιατί υπογράψαμε το «Μνημόνιο» και υποδουλωθήκαμε στο ΔΝΤ; Γιατί ένα χρόνο πριν δεν μας δάνειζαν, γιατί τα spreads –τα οποία οι δανειστές μας υιοθετούν ως δείκτες εμπιστοσύνης μιας οικονομίας– βρίσκονταν τότε σε απαγορευτικά ύψη…

Στην πραγματικότητα, αυτός ο δείκτης εμπιστοσύνης ουδέποτε βελτιώθηκε σημαντικά. Ας θυμηθούμε ότι, αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου, τα spreads σημείωσαν άνοδο. Κρατήθηκαν ψηλά μέχρι το φθινόπωρο, οπότε και σημείωσαν μια ελαφρά πτώση. Τότε, με τις εκλογές για τον «Καλλικράτη», επισημοποιήθηκε η καθολική αποτυχία –οικονομική και πολιτική– του Γ. Παπανδρέου και της κυβέρνησής του. Από τότε βρισκόμαστε σε «ελεύθερη πτώση» χωρίς αλεξίπτωτο.

Οι κερδοσκόποι και οι δανειστές μας γνώριζαν πολύ καλύτερα από την ελληνική κυβέρνηση ότι το Μνημόνιο όχι μόνο δεν θα οδηγούσε την οικονομία μας στις αγορές, αλλά ότι θα τη βύθιζε σε βαθύτερη και μακροπρόθεσμου ορίζοντα ύφεση και κρίση.

Γι’ αυτό μαζί με το Μνημόνιο υπεγράφη και το περίφημο «Σύμφωνο». Για να νομιμοποιηθεί τυπικά και με τη θέλησή μας το εθνικό ξεπούλημα. Αυτή τη μέθοδο, αυτή τη διαδικασία διάλεξαν οι δανειστές μας για να πάρουν πίσω τα υπερτιμημένα δάνειά τους. Γιατί κανένας δεν είναι τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι θα επιστρέψουμε τα χρέη και τους τόκους από το πλεόνασμα της ανάπτυξης…

Τα 50 δις ευρώ αποτελούν την προκαταβολή ή, καλύτερα, την πρώτη δόση για το μεγάλο ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ. Το «πλιάτσικο» δεν συνεπάγεται μόνο την αρπαγή, τη λαφυραγώγηση, την καταλήστευση. Έχει ως τελική συνέπεια την καταστροφή, τη διάλυση του παραγωγικού και εργατικού δυναμικού, την αποδυνάμωση των βασικών εθνικών δομών της χώρας.

Αυτή η καταλήστευση έρχεται τώρα να ολοκληρώσει την «αλυσίδα» λαφυραγώγησης της εθνικής μας οικονομίας. Περιλαμβάνει τη ληστεία του Χρηματιστηρίου (30 τρις δραχμές), τις σπατάλες των Ολυμπιακών, τις μίζες, τις προμήθειες.

Σ’ αυτή, επίσης, εντάσσονται τα υπερκέρδη που συσσώρευαν, καταληστεύοντας καταθέτες και δανειολήπτες, οι Τράπεζες… Πού ακούστηκε μια επιχείρηση που επιτελεί κοινωνικο-οικονομικό ρόλο να έχει αύξηση ετησίως του κέρδους της κατά 40%; Στην καταλήστευση, βεβαίως, συμμετέσχε και συμμετέχει μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Φοροδιαφυγή, πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ψεύτικοι ισολογισμοί και τα υπερκέρδη στο εξωτερικό… Με τη «δισκέτα» των μεγαλο-καταθετών και των κερδοσκόπων να βρίσκεται στο συρτάρι του υπουργού Οικονομικών.

Ο κύκλος του Γ. Παπανδρέου και της κυβέρνησής του κλείνει, ανοίγοντας μια άβυσσο, μια υποθηκευμένη προοπτική για τη χώρα και το λαό.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Επίκαιρα” στις 5/5/11 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.