Μετάβαση στην ‘προσχηματική δημοκρατία’


Γράφει ο Νικόλαος Γεωργαντζάς*

Εμείς οι ακαδημαϊκοί συνήθως πεθαίνουμε γιά διάλογο και διαφωνία. Όμως στην περίπτωση του Χρήστου Γιανναρά, που τόσο έντεχνα σκιαγραφεί «Τα οξύμωρα της προσχηματικής δημοκρατίας» ,όχι μόνον δεν διαφωνώ, αλλά επικροτώ και επαυξάνω.

Αν αντιλαμβάνομαι σωστά το πνεύμα του εκλεκτού συναδέλφου, το ζητούμενο μάλλον είναι η μετάβαση από ένα προ-αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα δεσποτικής κομματοκρατίας, σε ένα πλήρως αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα χωρίς κόμματα. Λαμπρά!

Μπορούμε λοιπόν να δούμε έναν ιστορικό παραλληλισμό στην μετάβαση τούτη σε σχέση με την σύγχρονή μας προσωρινότητα. Δηλαδή ζητούμε την μετάβαση από τον μετα-δεσποτισμό ή πρωτο-ανθρωποκεντρισμό ή προ-αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα του τέλους της Μυκηναϊκής εποχής, στον ανθρωποκεντρισμό ή κοινωνικοκεντρισμό ή σε ένα πολιτικό σύστημα πλήρους εκπροσώπησης των πρώιμων κλασικών χρόνων του ελληνικού μας κοσμοσυστήματος .

Η μετάβαση τούτη απαιτεί τρεις θεμελιώδεις αλλαγές, σε τρία διαφορετικά επίπεδα του νυν πολιτικού μας συστήματος. Πρώτον, στο επίπεδο των κρατικων υπαλλήλων ή νυν πολιτικών με ασυλία, απαιτείται μετάβαση σε δημόσιους υπαλλήλους ή κρατικούς αξιωματούχους, που είναι μεν εντολοδόχοι, χωρίς όμως κάποιον ανοσοποιητικό προστατευτισμό.

Δεύτερον, στο επίπεδο της κοινωνίας μας απαιτείται μετάβαση από την σύγχρονη επίδικο πελατειακή μας κοινωνία, με γνώμονα την πολυαρχία της δεσποτικής κομματοκρατίας, σε μία κοινωνία της εργασίας, όπου οι οικονομικές αγορές κυριαρχούν. Δεν μιλώ γιά τις συμβολικές αγορές της χρηματιστικής, αλλά γιά τις αγορές της πραγματικής οικονομίας των πραγματικών αγαθών και υπηρεσιών [Aristotle. 2007. Politics, (B Jowett – transltr.). Adelaide, South Australia (eBooks@Adelaide)].

Το τρίτο και τελευταίο επίπεδο αφορά τον ελληνικό λαό. Εδώ η απαιτουμένη θεσμική αλλαγή είναι μεν βασική, αλλά και τεράστια.

Απαιτείται μετάβαση από μεμονωμένα άτομα-υπηκόους, που με τα δικαιώματά μας και την ψήφο μας δίνουμε νομιμότητα σε κρατικούς αξιωματούχους με πολιτική ασυλία, σε συλλογικότητα πολιτών θεσπισμένων σε δήμο-εντολέα, που ως αρχή καθορίζει το περιεχόμενο της εθνικής πολιτικής εντολής, η οποία με την σειρά της δίδεται στους εντολοδόχους κρατικούς αξιωματούχους άνευ ανοσοποιητικού προστατευτισμού.

Οι βασικές αυτές αλλαγές στα παραπάνω τρία διαφορετικά επίπεδα έχουν να κάνουν με τις βαθύτατα πολιτικές αντιδράσεις αποδοκιμασίας του πολιτικού καθεστώτος που μας οδήγησε στην απόγνωση (Γ.Κοντογιώργης ). Διότι όπως πολύ σωστά το θέτει επίσης ο Χαρίδημος Κ. Τσούκας, Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Warwick: «Το υπάρχον πολιτικό σύστημα έχει οριστικά χρεοκοπήσει από καιρό» .

Δεν υπάρχει βέβαια τίποτα πιό πρακτικό από μία χρήσιμη θεωρία. Και η παραπάνω θεωρία είναι πολλή χρήσιμη, εάν ο ελληνικός λαός θέλει πράγματι να βγει από την σημερινή μας εθνική προβληματική.

Από μία καθαρά πρακτική σκοπιά όμως, μάλλον δεν είναι πλέον χρήσιμες οι «αντιδράσεις μας στους πολιτικάντηδες που είχαν την ευθύνη του σκάφους επί τρεις δεκαετίες και το οδήγησαν στα βράχια» (Τσούκας), όσο και δικαιολογημένα έντονες να είναι αντιδράσεις μας τούτες. Πιό πρακτικά ίσως το θέτει ο οικονομικός αναλυτής Δημήτρης Καζάκης: «Μόνο ο λαός μπορεί να δώσει τη λύση!» .

Τέρμα λοιπόν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα σπίτια που μένουν ανεπαρκείς πολιτικάντηδες, μπας και νοιώσουν τη βοή της κοινωνίας – την έλλογη οργή μας. Πλέον χρήσιμη θα είναι μία ειρηνική διαδήλωση έξω από το σπίτι του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιώργου Κασιμάτη, με αίτημα να θεσμοθετίσει τον ελληνικό μας λαό, από μεμονωμένα άτομα-υπηκόους, σε συλλογικότητα πολιτών θεσπισμένων νόμιμα και νομικά σε δήμο-εντολέα.

Με βάση τα κείμενου που διατύπωσε ο συνταγματολόγος κ. Γ. Κασιμάτης, π.χ., στην εφημερίδα «Το Παρόν» της Κυριακής 24-4-2011, σελίδες 9 και 10, διελύθησαν και οι παραμικρές αμφιβολίες γιά την πιθανότητα να είναι λάθος οι απόψεις ότι η χώρα μας οργανωμένα οδηγήθηκε στην σημερινή της κατάσταση-ΚΑΤΟΧΗ. Διότι όπως ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης αναλύει:

Μέρος (2/3)


Μέρος (3/3)

*Νικόλαος Κ. Γεωργαντζάς
Professor, Management Systems
Director, System Dynamics Consultancy
FORDHAM UNIVERSITY BUSINESS SCHOOLS

tonoikaipnevmata

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.