Η διαδικασία εξόδου από το ευρώ έχει ξεκινήσει


Μέρα με την μέρα φτιάχνεται κλίμα αμοιβαίας αντιπάθειας.  Οι ξένοι ζητούν νησιά, μνημεία, μας βρίζουν, μας λοιδωρούν, ψεύδονται.   Το κλίμα αμοιβαίας αντιπάθειας δεν βοηθά ούτε το ευρωομόλογο, ούτε κάποια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης. Η Μερκελ χαϊδεύει τα αυτιά των γερμανών και δίνει  ανθελληνικό τέμπο σε όλη την Ευρώπη. Οι  Γιουνκερ και Ρεν τσιγκλούν τα ένστικτα αυτοσεβασμού των ελλήνων. Ο Παπανδρέου διαψεύδει και όλοι αντιλαμβάνονται  τι σημαίνει διάψευση Παπανδρέου. Όλα κινούνται προς μία κατεύθυνση…

Θέλουν η Ελλάδα να βγει οικιοθελώς από το ευρώ και/ή  την τρίτη φορά που θα ζητήσει χρήματα να βρεθεί εκτός. Αν η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι “έτοιμη” να αντιμετωπίσει το σοκ και τις συνέπειες θα πρόκειται για λυτρωτική κίνηση.  Αυτή η  προετοιμασία της κοινής γνώμης συντελείται τώρα.  Δεν τίθεται θέμα πλέον αν θα βγει αλλά πότε θα βγει.

Το περασμένο από Οκτώβριο το είπαμε πρώτοι: Τώρα πια πρέπει να βγούμε από το ευρώ. Προτείνοντας μάλιστα να γίνει ελληνικό αίτημα με στόχο να σωθεί οτιδήποτε αν σώζεται. Να ξεκίνησει διαπραγμάτευση με τους δικούς μας όρους.

Αν το είχαμε αρπάξει το θέμα τότε- και μέχρι το Μάρτιο όπου αποφασίστηκε η επιμήκυνση- θα μπορούσαμε να είχαμε φτιάξει κλίμα υπέρ της Ελλάδας πολύ πριν έρθουν στο φως τα στοιχεία για την αποτυχία των προβλέψεων του μνημονίου.

Τον Μάιο και καθώς η αποτυχία του μνημονίου γίνονταν φανερή τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Τότε η χώρα ζήτησε εκ νέου χρήματα για το 2011 και το 2012.Η χώρα  πλέον μπήκε σε στιγμές αυτογνωσίας. Οι Ελληνικές  Elites  παρόλα αυτά συνεχίζουν να κοιμούνται.

Στην Ευρώπη πλέον κυριαρχεί η άποψη ότι το μνημόνιο είναι καλό αλλά δεν εφαρμόζεται σωστά και είναι προφανές ότι και πάλι φταίνε οι έλληνες.  Εκεί κολλούν και οι δηλώσεις της Μέρκελ που  δείχνει του έλληνες κοπρίτες με το δάχτυλο

Και μπορεί να πάρουμε ξανά λεφτά για δεύτερη φορά και πάλι όμως η Ευρώπη ακόλουθει την ίδια συνταγή. Mέτρα, απολύσεις, περικοπές, φορολογία, οικιοθελής καταστροφή ζωτικών σημείων της οικονομίας.

Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας παραμένει το αναπτυξιακό έλλειμμα  του Νότου δεδομένο που οι elites αποκρύβουν από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και από την ελληνική για διάφορους λόγους.

Και έτσι μέρα με την μέρα φτιάχνεται κλίμα αμοιβαίας αντιπάθειας το οποίο δεν αφήνει περιθώρια αλλαγής της ευρωζώνης για χάρη μας.

Η διαδικασία εξόδου από το ευρώ έχει ξεκινήσει και κινείται  από μόνη της και ανεξέλεγκτα. Βασικό μέλημα της χώρας πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για την αποτροπή του χάους  την επομένη της εξόδου.  Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει το χρέος,  τις πηγές δανεισμού, τις  πρώτες ύλες,   τα φάρμακα και τα τρόφιμα.

Και η αποσύνδεση της  της Συνθήκης του Μααστριχ και του ευρώ από την ιδιότητα κράτους μέλλους της ΕΕ.

papaioannou

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.