Δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα- Συντακτική εξουσία από το λαό για το λαό


Βασίλης Οικονόμου: « Δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα- Συντακτική εξουσία από το λαό για το λαό»του Βασίλη Οικονόμου

Eίναι φανερό ότι βρισκόμαστε στο χαμηλότερο σημείο καμπής της λειτουργίας της ελληνικής Πολιτείας. Κλείνει με ολέθρια αποτελέσματα ένας ιστορικός – πολιτικός κύκλος, και οι κατακτήσεις που ο λαός επέτυχε μετά τη χούντα έχουν ακυρωθεί μέσα σε μία νύχτα…

Ο μεταπολιτευτικός κύκλος κλείνει ως μια διαδρομή πολλά υποσχόμενη, που προδόθηκε, όμως, κατακρημνίζοντας τα όνειρα του λαού, που πίστεψε και πάλεψε σκληρά για την αλλαγή στον τόπο μας. Σε λίγο καιρό, μαζί με την αναδιάρθρωση του χρέους, θα χρεοκοπήσουν και επίσημα το πολιτικό σύστημα και η κυβερνώσα τάξη που οδήγησε τη χώρα σ’ αυτή την καταστροφή…

Σήμερα παρακολουθούμε τις τελευταίες κινήσεις ενός νεκρού συστήματος, που προσπαθεί εναγωνίως να διατηρήσει τα κεκτημένα του, μαζί με τα «χρυσά κουτάλια» από το λουκούλλειο γεύμα, που επί σχεδόν σαράντα χρόνια απολάμβανε. Με θράσος αλλά και με μεγάλη δόση αλαζονείας, οι πυλώνες του σαθρού αυτού συστήματος θεωρούν ότι μπορούν να ρημάξουν τη μεσαία τάξη και να εκμηδενίσουν τα λαϊκά εισοδήματα, συνεχίζοντας τη μακάρια οδό της ζωής τους.

Ο λαός δημιουργεί επαναστατική συνείδηση, που το πολιτικό κατεστημένο δεν μπορεί να φανταστεί. Το λογαριασμό, όμως, αυτή τη φορά δεν θα τον πληρώσει ο λαός που εξαπατήθηκε. Σήμερα δεν μπορούν να ξεγελαστούν με… καθρεφτάκια γνωστοί «ιθαγενείς» του παρελθόντος.

Ο λαός είναι καζάνι που βράζει. Η λαϊκή οργή σε λίγο θα είναι ασυγκράτητη και αλίμονο σ’ εκείνους που δεν το αντιλαμβάνονται και ζουν την πολιτική πεπατημένη του συστήματος που τους εξέθρεψε, οδηγώντας τον τόπο στην καταστροφή…

Το ένα και μοναδικό αίτημα που τίθεται από τους πολίτες είναι: «Όλα από την αρχή!». Ο λαός ζητά ένα καινούριο ξεκίνημα. Ο λαός ζητά ένα νέο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό ξεκίνημα.

Ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης τελειώνει. Αυτή η κυβέρνηση φρόντισε πράγματι να μείνει στην Ιστορία, αλλά στην πίσω σελίδα της. Στη σελίδα που θα αναφέρονται πολλές γενιές για την ηθελημένη ή την πολύ αφελή υποταγή σε εκείνους που επί χρόνια επιβουλεύονταν την πτώση της χώρας και την ικανοποίηση των συμφερόντων τους. «Φτιασίδια», ημίμετρα, και «κουκουλώματα» δεν θα σώσουν τη χώρα εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα. Με τα ψέματα, η κυβερνώσα τάξη απλά κλέβει χρόνο από το μέλλον, φορτώνοντας τον τόπο με νέα αδιέξοδα. Η παραμονή στις… γλυκές καρέκλες της εξουσίας κοστίζει πλέον πανάκριβα.

Ένας νέος ιστορικός κύκλος ανοίγεται και σε αυτόν πρέπει να έχουμε το νου μας. Μόνο με έναν τρόπο μπορεί να γίνει αυτό βελούδινα.

Εκλογές εδώ και τώρα! Κατάρτιση νέου συνταγματικού χάρτη, που θα εγκριθεί από το λαό με δημοψήφισμα. Αυτός είναι ο τρόπος που θα βάλει σε τροχιά τη νέα πορεία της χώρας.

Αυτός είναι ο τρόπος που θα βάλει σε τροχιά τη νέα πορεία της χώρας.

Η συντακτική εξουσία θα προέρθει από το λαό μέσω του δημοψηφίσματος και θα διαμορφώσει τη Χάρτα της Νέας Ελλάδας.

Ποια στοιχεία θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτή η Χάρτα;

1.Tον οργανωτικό διαχωρισμό της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας. Ασυμβίβαστο στις ιδιότητες υπουργού – βουλευτή.

2. Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, με διορισμό πρωθυπουργού και κυβέρνησης από τον ίδιο για τετραετή θητεία.

Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, με διορισμό πρωθυπουργού και κυβέρνησης από τον ίδιο για τετραετή θητεία.

3. Δύο κοινοβουλευτικά Σώματα: α) Βουλή των Αντιπροσώπων (νομοθετικό Σώμα), αποτελούμενη από διακόσιους βουλευτές, και β) Άνω Βουλή (ελεγκτική – κυρωτική), αποτελούμενη από εξήντα βουλευτές – οι δέκα προερχόμενοι από την Αυτοδιοίκηση, οι δέκα από τους παραγωγικούς φορείς, οι δέκα προσωπικότητες κύρους και οι τριάντα εκλεγμένοι απευθείας από το λαό.

Δύο κοινοβουλευτικά Σώματα: Βουλή των Αντιπροσώπων (νομοθετικό Σώμα), αποτελούμενη από διακόσιους βουλευτές, και Άνω Βουλή (ελεγκτική – κυρωτική), αποτελούμενη από εξήντα βουλευτές – οι δέκα προερχόμενοι από την Αυτοδιοίκηση, οι δέκα από τους παραγωγικούς φορείς, οι δέκα προσωπικότητες κύρους και οι τριάντα εκλεγμένοι απευθείας από το λαό.

4. Νέα λειτουργία του πολιτικού συστήματος: α) Αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών. β) Απαγόρευση της κομματικής πειθαρχίας, ώστε να είναι ελεύθερη η τοποθέτηση των βουλευτών. γ) Υποχρεωτική ανάδειξη των υποψήφιων βουλευτών μέσα από προκριματικές ψηφοφορίες. δ) Καμία επιχορήγηση των κομμάτων από το κράτος. ε) Σύστημα απλής αναλογικής. στ) Θέσπιση δύο θητειών για βουλευτές – υπουργούς – Πρόεδρο της Δημοκρατίας. ζ) Υποχρεωτική ολοκλήρωση τετραετούς θητείας.

Νέα λειτουργία του πολιτικού συστήματος: Αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών. Απαγόρευση της κομματικής πειθαρχίας, ώστε να είναι ελεύθερη η τοποθέτηση των βουλευτών. Υποχρεωτική ανάδειξη των υποψήφιων βουλευτών μέσα από προκριματικές ψηφοφορίες. Καμία επιχορήγηση των κομμάτων από το κράτος. Σύστημα απλής αναλογικής. Θέσπιση δύο θητειών για βουλευτές – υπουργούς – Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υποχρεωτική ολοκλήρωση τετραετούς θητείας.

5. Κατάργηση των ειδικών διατάξεων του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών. Καμία ειδική ρύθμιση.

Κατάργηση των ειδικών διατάξεων του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών. Καμία ειδική ρύθμιση.

6. Απαγόρευση πώλησης δημόσιας γης.

Απαγόρευση πώλησης δημόσιας γης.

7. Περιφρούρηση του κοινωνικού κράτους.

Περιφρούρηση του κοινωνικού κράτους.

Ένα νέο Σύνταγμα θα ορίσει τους νέους κανόνες της πατρίδας μας και θα σημάνει την αφετηρία μιας νέας αρχής. Το μόνο που μένει να δούμε είναι πώς θα γίνει αυτό.

Όπως και να ’χει, όμως, η Ιστορία θα χαράξει το δρόμο της, ασχέτως των δικών μας επιθυμιών. Η βροντερή σιωπή του λαού σήμερα χρήζει ερμηνείας και σχετικού αγώνα, αφού τούτο απαιτεί η ιστορική νομοτέλεια την οποία ζούμε και στην οποία θα γράψουμε ο καθείς και την προσωπική του ιστορία.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Επίκαιρα” στις 12/5/11

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα- Συντακτική εξουσία από το λαό για το λαό

 1. Ὁ/ἡ I γράφει:

  Πρόταση…….

  10 γκιλοτίνες στην πλατεία Συντάγματος……και όλα θα αλλάξουν αμέσως!!!

  Γρήγορα ναι….πρόχειρα όχι….

  Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ admin@300prodotes.com γράφει:

   100 γκιλοτίνες, 100 κρεμάλες και 100 σούβλες και να παρελάσουν όλοι οι νυν και πρώην βουλευτές-υπουργοί-υφυπουργοί-γεν.γραμματείς-σύμβουλοι-διευθυντές ΔΕΚΟ/ΔΟΥ/Πολεοδομιών/Νοσοκομείων – υπάλληλοι της βουλής – εκπαιδευτές σχολής αστυνομίας. Πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά μερικές δεκάδες χιλιάδες προδότες που προδώσανε την εξουσία που τους έδωσε ο λαός. Και μετά συζητάμε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση. Επίσης για να μην αφήσουμε κανένα παραμελημένο θα σουβλίσουμε και μερικούς δημοσιογράφους και εισαγγελείς.

   Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.