Ενδιαφέρον Χότζα για τη Θεσσαλονίκη


Με ένα προκλητικό εξώφυλλο και υπό τον τίτλο «Η Θεσσαλονίκη αναζητά το πνεύμα της», κυκλοφόρησε το περιοδικό Aksiyon  (τεύχος 859, 23/5/2011) που εκδίδεται από την αδελφότητα του Χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι συνεργάτες του περιοδικού Σελαχαττίν Σεβί και Χασάν Χατζί έκαναν ένα οδοιπορικό στη Θεσσαλονίκη , η οποία, όπως γράφουν, πριν από 100 χρόνια ήταν η δεύτερη, μετά την Κωνσταντινούπολη, μεγαλύτερη πόλη των Οθωμανών και τώρα θέλει να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και να επιστρέψει στο ένδοξο παρελθόν της!

Όπως επίσης γράφουν, η αλλαγή σηματοδοτήθηκε πριν από έξι μήνες με την εκλογή του νέου δημάρχου της πόλης κ. Μπουτάρη, ο οποίος φέρεται να είπε: «Θέλουμε να αναβιώσουμε πρώτα από όλα την ιστορική πραγματικότητα της οθωμανικής περιόδου. Οι Τούρκοι, οι Εβραίοι, οι Σλάβοι, οι Έλληνες και άλλες εθνότητες πρόσφεραν στην πόλη μια πολυπολιτισμική ταυτότητα. Στις αρχές του 20ου αιώνα εκδίδονταν στην πόλη 12 εφημερίδες στην τουρκική, την ελληνική και την εβραϊκή γλώσσα. Γιατί να φοβηθώ τους Τούρκους; Μήπως θα έρθουν να κατακτήσουν τη Θεσσαλονίκη;».

Στο κείμενο υπάρχουν συνεντεύξεις επιχειρηματιών, επιστημόνων, καθηγητών –  στο ίδιο πνεύμα της προβολής της οθωμανικής κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη.
Δεν παραλείπεται να επισημανθεί και η ομιλία που έκανε ο  ιδρυτής της αδελφότητας των Νουρτζού, των Πεφωτισμένων,  Σάιντ Νουρσί στη  Θεσσαλονίκη, όπου προσκλήθηκε από το «Κομιτάτο  Ένωση και Πρόοδος» προκειμένου να μιλήσει για την «ελευθερία», το 1908 .

Οι επισκέψεις και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των Τούρκων στη Θεσσαλονίκη θα αυξηθούν τώρα με την απευθείας πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών που θα αρχίσουν στη συμπρωτεύουσα.

Ειλικρινά δεν ξέρουμε πού θα φτάσει αυτή η τουρκολαγνεία ορισμένων. Η Θεσσαλονίκη είναι μια ιστορική πόλη που έχει ένδοξο παρελθόν και  ορισμένοι θέλουν να προβάλουν μόνο  την περίοδο της οθωμανικής κατοχής της, λέτε και η ιστορία της ξεκινάει πριν από πεντακόσια χρόνια…

Επειδή το δημοσίευμα εμφανίσθηκε σε έντυπο του Χότζα, ο οποίος βραβεύτηκε πρόσφατα ως «ειρηνοποιός»  από το CFR ( Council of Foreign Relations), το  ιερατείο  της διεθνούς πολιτικής σκηνής, όπου σχεδιάζονται τα πάντα και υλοποιούνται με χειρουργική ακρίβεια,  ας είμαστε λίγο προσεκτικοί στις δηλώσεις μας και να μην ξεχνάμε ότι για κάποιους η Θεσσαλονίκη θεωρείται «δεύτερη Ιερουσαλήμ»….

elzoni.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.