Ο Δρούτσας διαλύει το υπουργείο Εξωτερικών


«Οι αόρατες πρεσβείες» του Δ. Δρούτσα βάζουν σε κίνδυνο την Ελλάδα

Του Μανώλη Κυπραίου

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στο υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα στο διπλωματικό σώμα, για το σχεδιασμό του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, να δημιουργηθούν «μικρές πρεσβείες» στη θέση των υπάρχοντων, ενώ άλλες να καταργηθούν.

Συγκεκριμένα, βάσει του «σχεδίου Δρούτσα», πολλές πρεσβείες και προξενεία ανά τον κόσμο θα πάψουν να υπάρχουν και οι πρέσβεις που έχουν διοριστεί ή θα διοριστούν στις χώρες αυτές, θα εκτελούν τα καθήκοντά τους μέσω… ηλεκτρονικών υπολογιστών από την έδρα του ΥΠΕΞ στην Αθήνα!

Ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί η παρουσία του πρεσβευτή στη χώρα που υποτίθεται πως βρίσκεται θα παίρνει το αεροπλάνο και θα μεταβαίνει εκεί.

Σύμφωνα με όσα μας δήλωσαν διπλωμάτες, στη λίστα των «αόρατων πρεσβειών» θα είναι χώρες της Κεντρικής Ασίας και της Απω Ανατολής καθώς και χώρες στην Αφρική και την Λατινική Αμερική.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως αυτή η κίνηση είναι εξόχως επικίνδυνη για τα ελληνικά συμφέροντα και αυτό κυρίως για δύο λόγους:

– Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης, παρουσιάζοντας μοναδικές ευκαιρίες επενδύσεων από την πλευρά των ελλήνων επιχειρηματιών τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

– Πολλά κράτη από αυτά, έχουν ηγετικές θέσεις τόσο στην Ισλαμική Διάσκεψη, όσο και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (στα κυλιόμενα μέλη), με αποτέλεσμα η ελληνική εξωτερική πολιτική να βρεθεί μακροπρόθεσμα απομονωμένη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η απουσία διπλωματικής αποστολής θα δώσει στους αντιπάλους της Ελλάδας τον χρόνο αλλά και τον χώρο να προωθήσουν τα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντά τους, με άμεσο αντίκτυπο στην ήδη ασθμαίνουσα ελληνική στρατηγική.

Μάλιστα, οι ίδιοι διπλωμάτες μας τόνισαν, πως έχει δοθεί υπόμνημα με προτάσεις προς τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, στον οποίο αναφέρονται οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από αυτό το σχέδιο και γίνονται προτάσεις πως θα μειωθεί το λειτουργικό και μισθολογικό κόστος, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα χωρίς να εξαφανιστεί η ελληνική παρουσία.

Πάντως μέχρι στιγμής ο πολιτικός προϊστάμενός τους δεν έχει απαντήσει και σε περίπτωση που προχωρήσει στο σχεδιασμό του, οι διπλωμάτες και οι διπλωματικοί υπάλληλοι θα απαντήσουν δυναμικά.

«Θα δείτε τους αγανακτισμένους στο ΥΠΕΞ τι πρόκειται να κάνουν, αν προχωρήσει ο υπουργός», μας δήλωσαν με νόημα ανώτατοι διπλωματικοί υπάλληλοι.
Δεν μένει παρά να περιμένουμε που θα οδηγήσει αυτό το σχέδιο πλήρους απαξίωσης της ελληνικής διπλωματίας και κυρίως να μάθουμε από ποιούς οργανώνεται και για ποιόν λόγο, όταν… λύσεις υπάρχουν!

newscode

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.