Εφυγε ένα αγκάθι από το Αιγαίο…


Ποιοτική υποβάθµιση της Τουρκίας (αλλά και εν µέρει της Ελλάδας) όσον αφορά τις διεκδικήσεις της στην περιοχή του Αιγαίου αλλά και την εγκατάσταση στη γειτονική χώρα ενός από τα τρία βασικά Στρατηγεία του ΝΑΤΟ – του Χερσαίου – αποτυπώνεται στη νέα πιο λιτή και «οικονοµικότερη» δοµή διοίκησης του ΝΑΤΟ που εγκρίθηκε χθες από τους υπουργούς Αµυνας της Συµµαχίας. Για την Ελλάδα η κατάργηση του Αεροπορικού Κέντρου της Λάρισας στη µορφή που υπήρχε την καθιστά ίσως τη µοναδική χώρα χωρίς συµµετοχή στη δοµή διοίκησης, ωστόσο η όποια ενόχληση της Αθήνας επιχειρείται να διασκεδαστεί από το κλείσιµο του Αεροπορικού Στρατηγείου της Σµύρνης.

Οπως επισηµαίνουν διπλωµατικές και στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, το βασικό στοιχείο που αφορούσε άµεσα την Ελλάδα στις κρίσιµες διαβουλεύσεις ήταν η µεταφορά του Αεροπορικού Στρατηγείου απότη Σµύρνη, καθώς έτσι θα εξαλειφόταν µία από τις εστίες που χρησιµοποιούσε η Αγκυρα για να προβάλλει και να προωθεί πιο εύκολα στις εσωτερικές διαδικασίες του ΝΑΤΟ αµφισβητήσεις σε κυριαρχικά δικαιώµατα και αρµοδιότητες της Ελλάδας. Το ίδιο ίσχυει και για τυχόν µεταφορά του Ναυτικού Στρατηγείου από τη Νάπολι Ιταλίας στη Σµύρνη, που ήταν ο δεύτερος στόχος της τουρκικής διπλωµατίας.

Στη θέση του Αεροπορικού Στρατηγείου θα λειτουργεί πλέον Χερσαίο Στρατηγείο που ήταν πριν στην Ισπανία. Τα άλλα είναι στη Γερµανία (Αεροπορικό) και τη Βρετανία (Ναυτικό). Οσον αφορά το Αεροπορικό Κέντρο Επιχειρήσεων (CAOC) της Λάρισας, η Ελλάδα θα ήθελε την παρουσία του ως τµήµατος της δοµής διοίκησης, αλλά τελικά εγκρίθηκε η διατήρηση µόνο δύο – στη Γερµανία και την Ισπανία. Ωστόσο ο υπουργός Αµυνας Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι το Κέντρο της Λάρισας – που πλέον θα έχει αµιγώς ελληνική διοίκηση και όχι µε εναλλαγή έλληνα και τούρκου διοικητή, όπως είχε συµφωνηθεί από τη χώρα µας στις αρχές του 2009 – εντάσσεται στη νέα δοµή ∆υνάµεων της Συµµαχίας, όπως και το Στρατηγείο του Γ’ Σώµατος Στρατού και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα. Στόχος της Αθήνας είναι να αξιοποιηθεί η Λάρισα και σε άλλους ρόλους διοίκησης, πέραν του σηµαντικού εθνικού ρόλου.

Στρατηγικός στόχος της Ελλάδας ήταν, όπως επισηµαίνεται, «στην περιοχή µας να µην υπάρχουν περιττές φορτίσεις που δηµιουργούν τεχνητά ή τεχνικά προβλήµατα και άρα αδικαιολόγητες διαφοροποιήσεις σε σχέση µε αυτά που ισχύουν σε όλες τις άλλες περιοχές της Συµµαχίας». Τέτοια προβλήµατα στο Αιγαίο προκαλούνταν – σύµφωνα µε στρατιωτικές πηγές – από την Αγκυρα, η οποία αξιοποιούσε τη δυναµική που της έδινε η έδρα του Αεροπορικού Στρατηγείου, ενώ το ίδιο θα συνέβαινε αν η Αγκυρα κέρδιζε το Ναυτικό Στρατηγείο, όπως ήταν ο δεύτερος στόχος της. Αναλυτές εκτιµούν ότι το Χερσαίο Στρατηγείο, παρά την αίγλη, δεν «εµπλέκεται» σε θέµατα άµεσου ελληνικού ενδιαφέροντος.

tanea.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.