Εκλογές ή χάος


ΑΝΙΚΑΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

Ακόμη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ομολογούν την παταγώδη αποτυχία και ζητούν προσφυγή στις κάλπες 

Τρέμουν στο Μαξίμου διαρροές στις ψηφοφορίες για το Μεσοπρόθεσμο και την οργή των «Αγανακτισμένων»

Αν και τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση και ειδικά ο Γ. Παπανδρέου προσωπικά τις «ξορκίζουν» τις πρόωρες εκλογές, ωστόσο οι ίδιες οι εξελίξεις όπως όλα δείχνουν οδηγούν τα πράγματα σ’ αυτήν τη λύση.Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ακόμα και απ’ τους δύο χώρους που δεν ζητούν πρόωρες εκλογές (δηλαδή την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση), οι πρόωρες εκλογές φαίνεται πια να αποτελούν μονόδρομο!

Σύμφωνα εξάλλου με άλλες εκτιμήσεις, φαινομενικά «ακραίες» αλλά στην ουσία βασιζόμενες στη λογική:

• Έχει πλέον καταγραφεί το δίλημμα πρόωρες εκλογές ή χάος!

Επαναλαμβάνουμε ότι οι προαναφερθείσες εκτιμήσεις βασίζονται στο «διάβασμα» της σημερινής αδιέξοδης πραγματικότητας, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει τις πρόωρες εκλογές, ενώ η ΝΔ δεν τις ζητά. Μάλιστα αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, δηλαδή να ζητούν πρόωρες εκλογές ακόμα και υπουργοί, ακόμα και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όχι όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Σύμφωνα με την άποψη ορισμένων υπουργών, καθώς και πολιτικών οι οποίοι γνωρίζουν καλά τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και ενεργεί ο Γ. Παπανδρέου, ουσιαστικό ανάχωμα σε πρόωρες εκλογές αποτελεί και το γεγονός ότι:

• Ο Γ. Παπανδρέου δεν θα εγκαταλείψει εύκολα την εξουσία, αντίθετα θα παραμείνει γαντζωμένος μέχρι το έσχατο όριο αντοχής του!

Πράγματι έτσι είναι. Με αυτόν τον τρόπο ενεργεί ο πρωθυπουργός. Και αυτό σημαίνει ότι θα κάνει καθετί το δυνατό προκειμένου να αποφύγει το πικρό ποτήρι μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης. Και θα προχωρήσει μέχρι το… μη παρέκει, παραμένοντας πρωθυπουργός.

Και αυτό είναι ένα –σοβαρό– ζήτημα. Και γι’ αυτό ο Γιώργος σε όλα σχεδόν τα όργανα που συνεδρίασαν την προηγούμενη εβδομάδα τόνισε πως δεν είναι στις προθέσεις του οι πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο τα πάντα έχουν όρια. Κόκκινες γραμμές. Και όλα παραπέμπουν στο ότι οι περισσότερες, αν όχι όλες οι κόκκινες γραμμές έχουν ξεπεραστεί.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι πλην κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις πλέον τις απαιτούν τις πρόωρες εκλογές.

Είναι η εδραιωμένη πια κοινή πεποίθηση ότι δεν υπάρχει, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη επιλογή στον ορίζοντα.

Είναι το «άρωμα» που αποπνέουν οι μεγάλες, πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι έπειτα από πολλά χρόνια άφησαν τους καναπέδες τους και πλημμυρίζουν τις πλατείες της χώρας, έχοντας ξεπεράσει τους κατεστημένους κομματικούς σχηματισμούς, σε ένα κίνημα ακηδεμόνευτο, ασυμβίβαστο.

Αυτές ακριβώς οι κινητοποιήσεις έχουν δημιουργήσει σαφέστατα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, τα οποία ουδείς μπορεί να αγνοήσει. Θα είναι σαν να εθελοτυφλεί.

Ο τρόμος μπροστά στην ψηφοφορία…

Και ένα ερώτημα, κρίσιμο ερώτημα που πλανάται πάνω απ’ την πολιτική τάξη αλλά κυρίως πάνω απ’ το ΠΑΣΟΚ είναι:

– Πώς υπό ποιες συνθήκες θα πάνε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν το επαχθές Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα; Τι θα γίνει, αν εκείνη τη μέρα εκατοντάδες χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες έχουν κατακλύσει την πλατεία Συντάγματος και έχουν περικυκλώσει τη Βουλή;

Εύκολα κάποιος μπορεί να φανταστεί μια τέτοια εικόνα, που έως και πριν από λίγες βδομάδες δεν υπήρχε.

Είναι πράγματι σε δεινή θέση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Τι θα πράξουν εκείνοι οι βουλευτές οι οποίοι τα έψαλαν άγρια στη θυελλώδη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας στον «τσάρο» και στην ουσία απαίτησαν την αποπομπή του;

Τι θα πράξουν οι 16 βουλευτές οι οποίοι έστειλαν τη γνωστή επιστολή προς τον πρωθυπουργό;

Τι θα πράξουν εκείνοι οι βουλευτές οι οποίοι δημόσια έχουν καταθέσει τη διαφωνία τους με το Μεσοπρόθεσμο, χαρακτηρίζοντάς το αντικοινωνικό και μονεταριστικό;

Αυτής της στιγμής τα σενάρια είναι δύο.

Το πρώτο λέει ότι ορισμένοι εκ των αντιδρώντων βουλευτών θα προτιμήσουν να παραιτηθούν ώστε να είναι συνεπείς με την άποψή τους και έναντι των ψηφοφόρων τους και απ’ την άλλη να μην κατηγορηθούν ότι έριξαν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα πάντως με ένα δεύτερο σενάριο, ίσως κάποιοι εκ των βουλευτών αυτών επιλέξουν να καταψηφίσουν πρώτα το Μεσοπρόθεσμο και μετά να υποβάλουν την παραίτησή τους.

Και στη μία περίπτωση και στην άλλη οι εξελίξεις που δρομολογούνται είναι καταλυτικές. Με κατάληξη τις πρόωρες εκλογές.

Αλλά κι αν ακόμα στο τέλος δεν αντιδράσει κανένας βουλευτής και όλοι πάνε με σκυμμένα κεφάλια, ταπεινωμένοι, και ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, υποκύπτοντας στον εκβιασμό του Γ. Παπανδρέου, ακόμα και τότε απλώς θα έχει αγοραστεί ελάχιστος χρόνος, χωρίς μάλιστα αντίκρισμα.

Και αυτό επειδή με τον λαό απέναντι και τα άλλα κόμματα επίσης απέναντι, μέσα σε μια τέτοια πρωτόγνωρη πολιτική και λαϊκή απομόνωση, πόσες άραγε επιλογές θα έχει ο πρωθυπουργός;

Σημειώνεται ότι απ’ το Μαξίμου εκτιμούν πως τελικά οι βουλευτές θα συρθούν στην υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, έστω και με βαριά καρδιά, αν και διατηρούν επιφυλάξεις για 3 βουλευτές…

Και μάλιστα εκφράζουν την εκτίμηση ότι είναι πιθανότερο να βρεθούν βουλευτές να καταψηφίσουν κάποιον απ’ τους εφαρμοστικούς νόμους, παρά να καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο…

Είναι πάντως έτσι κι αλλιώς φανερή αυτή η απομόνωση του Γιώργου και μετά το «διάγγελμα» της Παρασκευής.

«Πέτυχε» μάλιστα ο Παπανδρέου να απομονωθεί ακόμα και απ’ όσους τον είχαν στηρίξει και ήσαν ντε φάκτο σύμμαχοί του. Και ο Καρατζαφέρης και η Ντόρα και ο Κουβέλης απέρριψαν το Μεσοπρόθεσμο και δήλωσαν ότι θα το καταψηφίσουν.

Μάλιστα είναι πολλοί, ακόμα και εντός της κυβέρνησης, όσοι αναρωτιούνται τι νόημα είχε αυτή η κακή εμφάνιση με το «διάγγελμα»…

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν είναι αναπόφευκτη η δρομολόγηση σοβαρών εξελίξεων. Διότι έτσι κι αλλιώς, χωρίς πολιτική και λαϊκή νομιμοποίηση είναι αδύνατο να προχωρήσει μια κυβέρνηση, ακόμα κι αν κερδίσει μια ψηφοφορία…

το ΠΑΡΟΝ

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.