Εξαιρετικά περίπλοκη η πολιτική κατάσταση…


Του Γιώργου Κύρτσου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη πολιτική ανατροπή. Η κυβερνητική παράταξη χάνει το δημοσκοπικό προβάδισμα και υφίσταται σημαντικές απώλειες προς όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις. Η δημοσκοπική, πολιτική αδυναμία του ΠΑΣΟΚ περιπλέκει την κατάσταση και κάνει πιο δύσκολη την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά με βάση την πολιτική του μνημονίου, τα συμπληρωματικά μέτρα για το 2011 και το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα 2012-2014.

Μεγάλη πτώση

Εάν κρίνουμε από τα αποτελέσματα έρευνας της κοινής γνώμης που έγινε για λογαριασμό της «Καθημερινής της Κυριακής», το ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε φάση ανεξέλεγκτης δημοσκοπικής, πολιτικής πτώσης.

Ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του πληρώνουν ακριβά τις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που συνδέονται με την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και τη γενική διαπίστωση ότι οι θυσίες δεν έχουν οδηγήσει μέχρι σήμερα σε θετικό αποτέλεσμα ούτε προβλέπεται να οδηγήσουν στο άμεσο μέλλον.

Είναι λογικό να περιμένουμε ότι η δημοσκοπική, πολιτική πτώση της κυβερνητικής παράταξης θα οδηγήσει στην κλιμάκωση της αμφισβήτησης του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπακωνσταντίνου από ισχυρά στελέχη και πολλούς βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης. Το πολιτικό ροκάνισμα που θα υποστεί η κυβερνητική ηγεσία θα περιορίσει το μεταρρυθμιστικό της ζήλο και θα κάνει πιο δύσκολη την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος. Είναι τέτοια η εκλογική φθορά του ΠΑΣΟΚ, ώστε δεν πρέπει να αποκλείουμε την επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η πτώση του και να αποτραπεί η διάσπασή του.

Μεγάλη επιτυχία

Η μεγάλη πτώση του ΠΑΣΟΚ οδηγεί, σε συνδυασμό με τη μερική ανάκαμψη της ΝΔ, σε ένα άνετο δημοσκοπικό προβάδισμα της τελευταίας, της τάξης των 4 μονάδων.

Πρόκειται για εντυπωσιακή επιτυχία του κ. Σαμαρά, ο οποίος κατάφερε σε χρόνο-ρεκόρ να αλλάξει το συσχετισμό δυνάμεων σε όφελος της ΝΔ και σε βάρος του ΠΑΣΟΚ.

Η δημοσκοπική ανάκαμψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επιτευχθεί με την προβολή μίας πολιτικής που δεν εγγυάται την αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς αρνείται να προσυπογράψει τις λαθεμένες, όπως αποδεικνύεται, επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου και της τρόικας, αποφεύγει, όμως, να προετοιμάσει το έδαφος για την εφαρμογή μιας αναγκαστικά δύσκολης οικονομικής πολιτικής, που θα οδηγήσει στην υπέρβαση του μνημονίου και των περιορισμών του.

Μέχρι σήμερα ο κ. Σαμαράς προβάλλει τα πιο εύκολα και αποφεύγει τα πιο δύσκολα, για να διευκολύνει την ανασύνταξη των δυνάμεων της ΝΔ μετά τη μεγάλης κλίμακας εκλογική ήττα του 2009. Η τακτική του αποδίδει, επιβάλλεται, όμως, η αλλαγή στρατηγικής, ώστε η μελλοντική εκλογική νίκη της ΝΔ να οδηγήσει στη δημιουργία σταθερής και αποτελεσματικής κυβέρνησης, αντί να αποδειχθεί απλό επεισόδιο σε ένα «σίριαλ» πολιτικής και οικονομικής αστάθειας.

Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ υφίσταται τόσο μεγάλη φθορά και η ΝΔ αποφεύγει, για τους δικούς της λόγους, να προετοιμάσει την αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας σε κεντροδεξιά κατεύθυνση, αυξάνονται οι πιθανότητες να αποτύχει η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται και να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού και η νέα ευκαιρία που μας προσφέρουν οι πιστωτές μας.

Αριστερή άνοδος

Η δημοσκοπική άνοδος των δυνάμεων της Αριστεράς και της οικολογίας είναι ακόμη ένας παράγοντας που δυσκολεύει την εφαρμογή της πολιτικής του μνημονίου.

Το ΚΚΕ αξιοποιεί την κοινωνική πόλωση και την αντιευρωπαϊκή στροφή πολλών μη προνομιούχων συμπολιτών μας και καταγράφει στις δημοσκοπήσεις διψήφιο ποσοστό, με έντονα ανοδική τάση. Πολύ καλές είναι και οι δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επενδύει στη σκληρή πολιτική και κοινωνική αντιπολίτευση. Θέση στη Βουλή θα έχουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, οι Οικολόγοι και το κόμμα του κ. Κουβέλη.

Συνολικά οι δυνάμεις της Αριστεράς και της οικολογίας αθροίζουν ποσοστά που μπορεί να φτάσουν το 25%. Είναι γνωστό ότι τα αριστερά πολιτικά κόμματα δεν έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους, γεγονός που αποκλείει την ανάδειξη ενός αριστερού πόλου ικανού να αμφισβητήσει την κυριαρχία του δικομματισμού. Ο συνδυασμός, όμως, της ανόδου των εκλογικών ποσοστών των κομμάτων της Αριστεράς και των Οικολόγων Πράσινων και της απόστασης που κρατάνε η νεολαία και άλλα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας από το πολιτικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση του δικομματισμού. Με το ΠΑΣΟΚ να χάνει δυνάμεις και τη ΝΔ να αποφεύγει την προβολή μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης, αμφισβητείται η παραδοσιακή πολιτική σταθερότητα.

Η πολυκατοικία

Εξαιρετικά καλά είναι τα ποσοστά που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις ο ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη. Επειδή, μάλιστα, το εκλογικό ποσοστό του συγκεκριμένου κόμματος κινείται κατά κανόνα αρκετά πάνω από τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, μπορούμε να πούμε ότι ο ΛΑΟΣ έχει μία δυναμική ανοδική πορεία, ανάλογη με εκείνη του ΚΚΕ. Αντίθετα, η Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Μπακογιάννη δεν έχει βρει ακόμη τον πολιτικό βηματισμό της και δεν εξασφαλίζει την είσοδό της στη Βουλή βάσει των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων.

Τα ποσοστά, πάντως, που αντιστοιχούν στον ΛΑΟΣ και στη Δημοκρατική Συμμαχία αποκτούν μεγάλη σημασία για τη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων. Η ΝΔ πολύ δύσκολα θα φτάσει σε εκλογικά ποσοστά της τάξης του 40%-45%, που επιτρέπουν το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Θα πρέπει να αναζητήσει εφεδρείες στο χώρο της ευρύτερης Κεντροδεξιάς, τροποποιώντας την τακτική της. Από την καταγγελία του κ. Καρατζαφέρη και της κ. Μπακογιάννη θα πρέπει να περάσει σε ένα στάδιο πολιτικών επαφών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο μέλλον, εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες, στην πολιτική και την κυβερνητική συνεργασία. Προς το παρόν η ηγεσία της ΝΔ αντιμετωπίζει τις ηγεσίες του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας σαν δεκανίκια της κυβέρνησης Παπανδρέου, γεγονός που στέκεται εμπόδιο σε οποιαδήποτε συνεννόηση και συνεργασία.

citypress

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.