Γιούνκερ: «Η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό»


Με την αποδοχή της βοήθειας, η εθνική κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί υποστηρίζει ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, προαναγγέλλοντας την αποστολή ξένων ειδικών για να προσφέρουν τεχνογνωσία στην υλοποίηση των ελληνικών δεσμεύσεων. «Η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό» διαμηνύει σε συνέντευξή του προς το περιοδικό Focus ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο λουξεμβούργιος πολιτικός αναφέρεται στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα και για το οποίο επαναλαμβάνει την πρότασή του για μια λύση στο πρότυπο της Treuhand, που ανέλαβε πριν από 20 χρόνια την διαχείριση της ιδιωτικοποίησης της κρατικής περιουσίας της τότε Λαοκρατικής Γερμανίας. Ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει ότι «το ελληνικό σύστημα είσπραξης φόρων δεν λειτουργεί πλήρως» και προσθέτει ότι «δεν επιτρέπεται να προσβάλλει κανείς τους Έλληνες, αλλά ότι θα πρέπει να τους βοηθά». Οι Έλληνες, τονίζει, «δηλώνουν διατεθειμένοι να δεχθούν τεχνογνωσία από την ευρωζώνη».

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπενθυμίζει στους αναγνώστες ότι η Ελλάδα άντλησε επί χρόνια οφέλη από το ευρώ. «Με δική της υπαιτιότητα κάποια πράγματα τέθηκαν εκτός ελέγχου. Και τώρα εάν θέλει να τα επαναφέρει σε τάξη, θα πρέπει να αντιληφθούν οι Έλληνες πως για αυτό απαιτείται μια συλλογική απάντηση», λέει χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μια αναπτυξιακή ώθηση»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου Ο κ. Γιούνκερ εμφανίζεται πεπεισμένος για την επιτυχία του προγράμματος βοήθειας. «Το παρόν πακέτο μέτρων, το οποίο αποδέχθηκε η Αθήνα θα οδηγήσει στην επίλυση του ελληνικού ζητήματος», υπογραμμίζει και εξηγεί: «Η χώρα χρειάζεται μια αναπτυξιακή ώθηση. Το αναπτυξιακό της δυναμικό θα πρέπει να επεκταθεί». Και για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να συμβάλουν σε αυτό επιχειρήσεις από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, διευκρινίζει.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τάχθηκε εκ νέου υπέρ του παγώματος των όρων συγχρηματοδότησης των πρότζεκτ, προκειμένου η Ελλάδα να αντλήσει πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Ο κ. Γιούνκερ ζητά από τους Έλληνες «το μάξιμουμ της συνέπειας» και από τους Ευρωπαίους «το μάξιμουμ της αλληλεγγύης». Υποστηρίζει ότι η ελληνική κρίση είναι στο μεγαλύτερο μέρος της προϊόν εσφαλμένων χειρισμών της Αθήνας, επικαλούμενος το παράδειγμα της αύξησης των μισθών στην Ελλάδα κατά 106,6% στο διάστημα 1999-2010. Και αυτό, μολονότι η οικονομία της χώρας δεν αυξήθηκε με ανάλογο ρυθμό. «Η εισοδηματική πολιτική εκτράπηκε χωρίς να λάβει υπόψη την παραγωγικότητα», τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Τέλος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προβαίνει στην εκτίμηση ότι η Ιρλανδία και Πορτογαλία βρ΄σικονται σε καλό δρόμο για να επιστρέψουν στις αγορές, ενώ δεν διακρίνει κανέναν κίνδυνο για την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15207440,00.html

το είδαμε στο gdailynews

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Γιούνκερ: «Η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό»

 1. Ὁ/ἡ Αλεξιβάρβαρος γράφει:

  ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΕ ΑΥΤΟΣ

  ΤΟ ΕΙΠΕ ΑΥΤΗ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ

  ΑΠΛΑ , ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ .

  ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.