Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ κρίνει τις κάλπες


NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Ο πολιτικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου στοχεύει αυτονόητα στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στους επόμενους μήνες, ενδεχομένως στις αρχές του φθινοπώρου, υπό την προϋπόθεση ότι η Κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να αποφορτίσει το σε βάρος της αρνητικό κλίμα στην κοινωνία. Και την ίδια στιγμή, οι συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί σε διεθνές επίπεδο, αναφορικά με το… Μνημόνιο ΙΙ, θα ενισχύουν τα πολιτικά επιχειρήματα του Γιώργου Παπανδρέου, έναντι της Αντιπολίτευσης.

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού ωστόσο, επισημαίνουν ακόμη μια παράμετρο: Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που φέρνουν τη Νέα Δημοκρατία να παγιώνει ένα ψυχολογικό προβάδισμα, το οποίο δεν καταγράφεται τόσο στη διαφορά των δυο κομμάτων, όσο στην παράσταση νίκης, εκεί όπου οι πολίτες εμφανίζονται περίπου βέβαιοι για την επικράτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές.

Το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου έχει εστιάσει στο να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ. Η οποία εμφανίζεται εξαιρετικά χαμηλή, ταυτόχρονα όμως διαμορφώνει προσδοκίες για ανάκαμψη στο Μέγαρο Μαξίμου και την Ιπποκράτους.

Στη δημοσκόπηση της Rass για το Παρόν, η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μόλις στο 48,5%, έναντι 62,8% της Νέας Δημοκρατίας, και μάλιστα με απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων από το κυβερνών κόμμα προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση, που φτάνουν στα επίπεδα του 8%.

Η τάση αυτή δεν φαίνεται να ανατρέπεται, στην Κυβέρνηση ωστόσο προσδοκούν ότι αν καταφέρουν να «επαναπατρίσουν» το μεγαλύτερο μέρος όσων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009 δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι, και ανέρχονται περίπου στο 30%, θα καταφέρουν να μπουν στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, εκκινώντας από την ίδια αφετηρία με τη Νέα Δημοκρατία.

Αυτή βέβαια είναι η αισιόδοξη εκτίμηση. Γιατί υπάρχουν και οι απαισιόδοξοι, οι οποίοι επισημαίνουν ότι από τον Σεπτέμβριο του 2010, όλοι οι επιμέρους δημοσκοπικοί δείκτες του ΠΑΣΟΚ ακολουθούν… κατρακύλα. Και ίσως, μονάχα ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να ανακόψει αυτή την τάση.

Statesmen

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.