Ανοίγει ο δρόμος για έρευνες πετρελαίου


Δεκαπλάσια έκταση στεριάς και θάλασσας, σε σχέση με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, παραχωρείται σε ιδιώτες για την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεκαπλάσια έκταση στεριάς και θάλασσας, σε σχέση με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, παραχωρείται σε ιδιώτες για την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης.

Συνολικά σε 24.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (20.000 σε θάλασσα και 4.000 σε ξηρά από 1.500 και 750 τ.χλμ., αντίστοιχα) αυξάνεται η συνολική έκταση για την οποία θα γίνουν οι γύροι παραχωρήσεων. Χωρίς όρια είναι οι εκτάσεις των σεισμικών ερευνών και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει επιλεγεί ο ανάδοχος για τη διενέργειά τους. Αυτές θα γίνουν σε 230.000 τ.χλμ. και είναι οι θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης.

Εκμετάλλευση
Οι εταιρείες που θα εντοπίσουν πετρέλαιο και θα το εξορύξουν θα μπορούν να το εκμεταλλεύονται για 25 + 10 χρόνια, ενώ θα έχουν φορολογικό κίνητρο 20% από 40%.

Με το νομοσχέδιο ιδρύεται η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. η οποία θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τα δικαιώματα του Δημοσίου στην αναζήτηση, την έρευνα και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα.

Εκτιμάται ότι μπορούν να εντοπιστούν τρία με τέσσερα κοιτάσματα ισοδύναμα με τον Πρίνο, αποφέροντας σε 20 χρόνια έσοδα 15 δισ. δολάρια στο ελληνικό Δημόσιο.

ethnos.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.