Η προστασία των θεσμών…


Του Γιάννη Παντελάκη

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε -σε απ’ ευθείας μετάδοση μάλιστα- πως θα συσταθεί διακομματική επιτροπή με σκοπό την προστασία των θεσμών! Αυτό σημαίνει πως δεν έχει καταλάβει το πραγματικό πρόβλημα ή -στην καλύτερη εκδοχή- προσποιείται πως δεν το έχει κατανοήσει. Γιατί οι θεσμοί για να κινδυνεύουν από κάποιον / -ους πρέπει να λειτουργούν.

Και αυτό δεν συμβαίνει στη χώρα μας, όχι τώρα, εδώ και αρκετά χρόνια. Η Βουλή, οι κυβερνήσεις, το πολιτικό προσωπικό, η Προεδρία της Δημοκρατίας ουσιαστικά υποδύονται ρόλους θεσμικούς, αλλά ουσιαστικά την πραγματική εξουσία την ασκούν κατά κύριο λόγο άλλα κέντρα.

Παράδειγμα: Αυτός που μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας προς συγκεκριμένη κατεύθυνση ή να διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα, δεν είναι απαραίτητα η ίδια η εκλεγμένη πολιτική εξουσία. Αλλά τα παντοδύναμα, ηλεκτρονικά κυρίως, μέσα ενημέρωσης. Και το κάνουν με ιδιαίτερη ευκολία, αλλά και με τη διακομματική άδεια της πολιτικής εξουσίας, η οποία παραχώρησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 τη λειτουργία των ιδιωτικών τηλεοράσεων σε ήδη ισχυρούς εκδότες, με αποτέλεσμα τη συγκρότηση ισχυρών, παντοδύναμων και ανεξέλεγκτων συγκροτημάτων.

Αλλο παράδειγμα: Οι αγανακτισμένοι πολίτες, που μουντζώνουν ομαδικά τη Βουλή και αποδοκιμάζουν σχεδόν διακομματικά τους εκπροσώπους της, δεν είναι αντισυστημικοί διαδηλωτές.

Πρόκειται για πρώην (ίσως και αυριανούς) ψηφοφόρους όσων βρίσκονται μέσα στη Βουλή. Απλά, δεν είχαν εκπαιδευτεί να σέβονται τους θεσμούς που εκπροσωπούσαν οι αντιπρόσωποί τους, γιατί δεν τους σέβονταν και οι τελευταίοι.

Μπορούν ν’ αναφερθούν ακόμα δεκάδες παραδείγματα, αλλά πόσα να χωρέσουν σ’ ένα ταπεινό μονόστηλο…

enet

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.