Bild: “Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι επίσημη”


Στις λεπτομέρειες, τις συνέπειες και την αποτίμηση των σημαντικών αποφάσεων που έλαβαν χθες για την κρίση χρέους οι ηγέτες της ευρωζώνης επικεντρώνονται τα διεθνή ΜΜΕ.

Διχασμένος εμφανίζεται ο γερμανικός Τύπος, ειδικότερα ως προς τις διαστάσεις των αποφάσεων οι οποίες ελήφθησαν στις Βρυξέλλες και τον ρόλο που διαδραμάτισε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Frankfurter Rundschau θεωρεί ότι «η Ευρώπη συνέρχεται», και η

Berliner Zeitung διακρίνει «τη γέννηση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου», ωστόσο η συντηρητική Die Welt, με λιγότερο ενθουσιασμό, επιλέγει να προβάλει ως τίτλο: «Αλλο ένα σχέδιο διάσωσης».

«Η Ευρώπη πρέπει ωστόσο να χειροκροτήσει, τουλάχιστον με το ένα χέρι», γράφει η οικονομική Financial Times Deutschland, η οποία προβλέπει «θερμό» φθινόπωρο, όταν θα χρειασθεί να συγκεκριμενοποιηθούν οι αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν χθες.

Αλλά τουλάχιστον, «πλέον κανείς δεν θέτει σε αμφισβήτηση το σύστημα, το ευρώ θα ζήσει», γράφει η Suddeutsche Zeitung«η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε από την περασμένη άνοιξη μία σειρά εντυπωσιακών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες δεν θα είχαν ποτέ υπάρξει χωρίς την πίεση που προκάλεσαν τα προβλήματα».

Για την καγκελάριο της Γερμανίας, στην οποία πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι προσάπτουν ότι έθεσε προσκόμματα και καθυστέρησε τη λήψη των αποφάσεων, η Tageszeitung επιφυλάσσει τον εξής επαινετικό τίτλο: «Η Μέρκελ βάζει τη σφραγίδα της στο ευρώ».

Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στον μηχανισμό αποτελεί επιτυχία, γράφουν η Die Welt και οι Financial Times Deutschland, όμως για την Berliner Zeitung, κατά τους τελευταίους μήνες, «κάθε θέση της καγκελαρίου για την κρίση του ευρώ ξεπεράσθηκε από τις μετέπειτα αποφάσεις».

Η εφημερίδα Bild, το ταμπλόιντ με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία, σημείωσε: «Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι επίσημη: χθες συνέβη αυτό που η Bild είχε προβλέψει εδώ και καιρό», έγραψε.

Το BBC στο πρώτο θέμα της ιστοσελίδας του αναφέρεται στη θετική αντίδραση των αγορών σήμερα. «Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις οι ηγέτες της ευρωζώνης κατέληξαν σε ένα μεγαλύτερο σχέδιο από αυτό που αναμενόταν για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας», σημειώνει ο αρχισυντάκτης του δικτύου επί ευρωπαϊκών θεμάτων.

«Ωστόσο παραμένουν οι αμφιβολίες αν, μετά την εξασφάλιση ενός δεύτερου πακέτου στήριξης, η Ελλάδα θα παραμείνει προσηλωμένη στα μη δημοφιλή μέτρα λιτότητας και τις ιδιωτικοποιήσεις. Τα προγράμματα αντιμετώπιζαν ήδη δυσκολίες. Με αυτό το σχέδιο οι ηγέτες της ευρωζώνης όπλισαν τα βαριά τους όπλα, αλλά παραμένει ασαφές ποια θα είναι η πραγματική διαφορά αυτά τα μέτρα θα έχουν στη μείωση του τεράστιου χρέους της Ελλάδας», σημειώνει.

«Το ελληνικό πακέτο ανοίγει την όρεξη για ρίσκο» τιτλοφορείται το κεντρικό θέμα στην ιστοσελίδα των Financial Times που εστιάζει επίσης στη θετική αντίδραση των αγορών.

«Η συμφωνία ήταν μία πολιτική νίκη της Ανγκελα Μέρκελ, αν και μία νίκη που σχεδόν σίγουρα θα οδηγήσει στην πρώτη χρεοκοπία σε ομολόγα της ευρωζώνης από τότε που δημιουργήθηκε το ενιαίο νόμισμα», αναφέρεται σε άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Σε τρίτο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς, το πακέτο αφορά μείωση της αξίας του ελληνικού χρέους μόλις κατά 21%, τη στιγμή που οι περισσότεροι υπολογισμοί εκτιμούν ότι η μείωση θα πρέπει να είναι πιο κοντά στο 50%. «Αυτό σημαίνει ότι μία άλλη, πιο μεγάλη αναδιάρθρωση θα απαιτηθεί στο μέλλον εκτός αν υπάρξει μια ακόμα πιο κολοσσιαία μεταφορά κεφαλαίων από άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης στην Ελλάδα».

Ανακούφιση αλλά και αμφιβολίες εκφράζει ο γαλλικός Τύπος για τη συμφωνία. «Η συμφωνία αυτή αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα πραγματικό οικονομικό κατόρθωμα. Αλλά θα είναι πολιτικά επαρκής;» γράφει η οικονομική εφημερίδα Les Echos.

«Είναι αρκετό αυτό το σχέδιο; Η ανάκαμψη της Ελλάδας θα χρειαστεί αναγκαστικά πολύ χρόνο», επισημαίνει η France Soir.

Η Tribune εκφράζει ενθουσιασμό για τα αποτελέσματα της συνόδου: «Η Ευρώπη συνήλθε! Δεν πρόκειται πλέον για πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά της ζώνης του ευρώ», τονίζει.

Για την Le Figaro, «η λύση προσφέρει μια βαθιά ανάσας στις άλλες οικονομίες που απειλούνται, όμως πολλά εξαρτώνται από την εφαρμογή των αποφάσεων που ανακοινώθηκαν», υπογραμμίζει.

Η Liberation βλέπει, από την πλευρά της, στα αποτελέσματα της συνόδου «συγκεκριμένα σημάδια που αναστατώνουν την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση».

Τέλος, η Humanite επιμένει στην άποψη ότι «η Δαμόκλειος σπάθη του χρέους συνεχίζει να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας».

madata.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Bild: “Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι επίσημη”

 1. Ὁ/ἡ samiotis γράφει:

  Δεν χρεοκοπούν οι χώρες, αλλά το ΔΝΤ, η FED, η ΕΚΤ… και αυτοί που έχουν οργανική σχέση μαζί τους (οικονομολόγοι, πολιτικοί, τραπεζίτες, οργανισμοί κ.α.). O επιθανάτιος ρόγχος ενός απατηλού χρηματοπιστωτικού συστήματος που καταδυναστεύει την ανθρωπότητα τα τελευταία 200 χρόνια…

  Μην πέφτετε στην παγίδα των ιεροψαλτών της δημοσιονομικής λιτότητας, των περικοπών και της αύξησης της φορολογίας (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ..Αλλα ο Δανεισμός που δημιουργεί το πρόβλημα)

  Η δημιουργία του “ex nihilo” χρήματος και άϋλη ανατοκιζομενη πίστωση με κλασματικά αποθεματικά (χωρίς πλήρη αντίκρισμα) και όταν δεν μπορείς να πληρώσεις, παίρνουν ως αντάλλαγμα τις πηγές της πραγματικής οικονομίας.

  Η πραγματική αιτία της κρίσης είναι ότι : τα κράτη έχουν απεμπολήσει το ΥΨΙΣΤΟ προνόμιο τους (αφού ασκούν εθνική κυριαρχία) να εκδίδουν τα ίδια, το χρήμα τους ΑΤΟΚΑ και αντί αυτού το δανείζονται ΕΝΤΟΚΑ από ιδιωτικές κεντρικές τράπεζες.

  http://www.scribd.com/oikonomia247

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.