«Ανατινάζουν» τον Χριστόφια


Οι Έλληνες πυροτεχνουργοί ρίχνουν πολιτικές ευθύνες στον Κύπριο Πρόεδρο για την έκρηξη

Κόλαφος κατά του Δημήτρη Χριστόφια είναι το πόρισμα των δέκα ειδικών πυροτεχνουργών εξ Ελλάδος, οι οποίοι στάλθηκαν στην Κύπρο από την πρώτη ημέρα της έκρηξης στη ναυτική βάση, προκειμένου με τις γνώσεις τους να συμβάλουν στη διαλεύκανση των αιτιών που την προκάλεσαν.

Από την έκθεση που συνέταξαν – και αποκαλύφθηκε χθες από την εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου – προκύπτουν οι μεγάλες πολιτικές ευθύνες.

Όπως ρητά σημειώνεται, «σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό, ο μέγιστος χρόνος αποθήκευσης πυρομαχικών σε εμπορευματοκιβώτιο δεν πρέπει να υπερβαίνει το χρονικό διάστημα των 90 ημερών και αυτό υπό ορισμένες προϋποθέσεις». 

Σημειώνεται ότι τα εμπορευματοκιβώτια παρέμειναν εκτεθειμένα στη βάση για σχεδόν δυόμισι χρόνια, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των αρμόδιων στρατιωτικών προς την ιεραρχία, τόσο του ήρωα νεκρού διοικητή Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, αρχιπλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη όσο και του αρχηγού ΓΕΕΦ, παραιτηθέντος πλέον, αντιστράτηγου Πέτρου Τσαλικίδη προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το δε υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» επικαλούνταν πολιτικούς λόγους για τη συνέχιση της «φύλαξης» στο χώρο της βάσης.

Στη δεκασέλιδη έκθεση των Ελλαδιτών πυροτεχνουργών των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνεται επίσης ότι κανένας κανόνας και καμία οδηγία για την ασφαλή φύλαξη και εναποθήκευση πυρομαχικών δεν τηρήθηκαν στην περίπτωση της φύλαξης των κατασχεθέντων 98 εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και ότι δεν ελήφθη υπόψη για την επιλογή του χώρου εναπόθεσης – φύλαξης των εκρηκτικών υλών « το κριτήριο Q-D Quantiny – Distance) (απόσταση ασφαλείας ζωτικών περιοχών, επηρεαζόμενες από την έκρηξη), το οποίο για τη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμάται ότι είναι περίπου τα 7,5 χιλιόμετρα, κατά παράβαση των σχετικών κανονισμών.

newsbeast

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.